Liza Marklund julkaisi koukuttavan murhatrillerin, jossa teinitytöt joutuvat piinaavan painajaisen keskelle – arvostelussa uutuusdekkari Napapiiri

Liza Marklund: Napapiiri – Otava 2021

Ruotsin menestynein rikoskirjailija Liza Marklund on muutaman vuoden tauon jälkeen julkaissut jälleen uuden dekkarin. Napapiiri on julman koukuttava murhatrilleri, jossa teini-ikäiset tytöt joutuvat piinaavan painajaisen keskelle.

Vaikka Stenträskin asutuskeskus sijaitseekin lähellä napapiiriä, tarkoittaa Napapiiri tässä kirjakerhoa, johon kuuluu viisi nuorta tyttöä. Stenträskin lähistöllä sijaitsee myös salaperäinen kansainvälinen sotateollisuuden testikeskus.

Marklund liikkuu tyttöjen nuoruudessa 1980-luvulla ja tässä päivässä. Yksi lukupiiriläisistä, Sofia, katoaa jäljettömiin, eikä häntä koskaan löydetä.

Vasta neljänkymmenen vuoden jälkeen siltakorjausten yhteydessä paljastuu nuoren naisen päätön ruumis.

Marklundin teksti on mukaansatempaavan sujuvaa ja toiminta vie murhatutkimusta ja menneisyyden analysointia vauhdilla eteenpäin. Elämä 80-luvun Ruotsalaisessa yhteisössä oli toisaalta arkisen turruttavaa, toisaalta täynnä ristiriitoja, jotka kuluttivat ihmisten hermoja kansankodin kulissien takana.

Teiniromanssit ja yhteydet amerikkalaisiin sotilaisiin täyttivät nuorten elämän kaksi erilaista puolta heräävän seksuaalisuuden epävarmuudessa.

Nuoret analysoivat lukupiirissä ruotsalaista yhteiskuntaa, sen varjopuolia ja kehityksen suuntaa. He käyvät läpi sen ajan kansainvälistä ja ruotsalaista kirjallisuutta varsin kriittisesti.

Marklund antaa äänen kaikille viidelle kirjakerholaiselle vuorollaan. Pohjoisen pimeyden ja kylmyyden keskellä kasvaa sukupolvi, joka oppii varhain, ettei elämä ole oikeudenmukaista, ei moraalisesti kestävää, eikä millään muotoa helppoa.

Välillä äärimmäinen dramatiikka varjostaa nuorten kasvamista. Järkytykset ja pettymykset, unelmien romahtamiset saattavat nuoria aikuisuuteen.

Carina on yksi lukupiiriläisistä. Hänestä on tullut poliisi ja hän on jäänyt Stenträskiin. Carina osallistuu vanhan ystävänsä murhatapauksen tutkintaan.

Marklund on kirjoittanut trillerin, josta ei puutu käänteitä eikä yllätyksiä. Vähitellen menneisyyden salat saadaan kaivettua julki ja tutkimuksen päättyessä mikään ei enää ole niinkuin ennen pienessä Stenträskin yhteisössä.

Marklund yllättää vielä kirjan viimeisillä sivuilla. Mestarikirjoittajan tavoin hän säästää suurimman paukun viimeiseksi.

Teksti: Jussi Wahlgren, kuva: Annika Marklund

Napapiiri on saatavilla Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana (kuuntele näyte) sekä e-kirjana (lue näyte). Liza Marklundin kirjailijasivuille.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone