Leffakuulustelussa ohjaaja Jäppi Savolainen – ”Kenet filmitähden haluaisit tavata ja minne veisit hänet?”

jäppi savolainen

Mesta.netin Leffakuulustetussa tentataan kysymyksiä elokuvista ja tv-sarjoista. Ensimmäisenä kuulusteltavana on ohjaaja Jäppi Savolainen (Syke, Huippujengi, Pää edellä).

Moi Jäppi! Kertoisitko ensimmäisen elokuvamuistosi?

Star Wars. Se on ensimmäinen elokuva jonka muistan nähneeni jos ei lastenohjelmia lasketa mukaan. Isäni oli kilparatsastaja ja hän voitti Suomen Mestaruuden 80-luvun puolivälissä. Siitä saaduilla rahoilla ostettiin VHS-nauhuri, ja katsottiin Star Wars.

Mieleenpainuvin elokuvakohtaus?

Niitä on useampia. Voisin luetella kymmeniä, ehkä satoja, mutta tässä kolme erilaista.

Yksi joka on jäänyt todella mieleen, on Tampopo (Ja sitten syödään) -nimisestä japanilaisesta elokuvasta. Olin noin kymmenen, kun se sattui tulemaan televisiosta. Siinä kaksi henkilöä suutelee kuljettamalla raakaa kananmunaa suusta suuhun.

Toinen joka ehkä sitten positiivisella tavalla jäänyt mieleen on Top Gun -elokuvasta tuttu ”Flipping the bird” kohtaus.

Lempielokuvastani, Kummisedästä, pitää kuitenkin mainita kohtaus jossa Michael Corleone ampuu Sollozzon ravintolassa.

Kuka on suurin idolisi elokuvan saralla, ja miksi?

Mulla ei ehkä ole sellaista selkeää idolia,  mutta on paljon ihmisiä joita arvostan ja joilta olen yrittänyt tartuttaa itseeni oppia, joko työskentelemällä heidän kanssaan tai heidän elokuviensa kautta…  ihmisiä joilla tuntuu olevan rautaisen ammattitaidon lisäksi kyky innostaa ja tuottaa iloa ympärillensä.

Heitä ovat mun muassa Dome Karukoski, Marja Pyykkö, Veikko Aaltonen, Mikael Gustafsson, Tommi Korpela, Anu Sinisalo, Matt Damon, Steven Soderbergh, Tarantino, Edgar Wright, Roy Andersson. Näitäkin on miljoona.

Ketä supersankaria ihailit lapsena?

Batman on aina ollut kova, mutta G.I.JOE sarjakuvista tuttu Snake Eyes sisälsi lapsena niin paljon mystiikkaa että se voitti kaikki.

Kenet filmitähden haluaisit tavata ja minne veisit hänet?

Pelaisin golfia Matt Damonin, Mark Wahlbergin ja Matthew McConagheyn kanssa. Sofia Coppolan kanssa haluaisin juoda viiniä ja kuulla hänen tarinansa.

Ohjaamasi Pää edellä -sarja julkaistiin äskettäin Elisa Viihteestä. Millaista palautetta olet saanut?

Palaute on ollut hyvää, ainakin niiden joiden nauruhermoon sarja on osunut. Kriitikoiden ylistystä ei varmastikaan kukaan odottanutkaan, sillä kyllähän huumori on roisia ja ei joka hetki ole omistettu korkeakulttuurille. Mutta onhan tämä nähty aiemminkin, että alapäähuumori ei iske toimittajiin, mutta kansaan kyllä. Toivottavasti tälläkin kertaa. En ole kovin paljon katsonut netistä, että mitä siellä sanotaan, mutta muutama tuttu on lähettänyt kuvia kehuista.

Kuinka itse kulutat tv-sarjoja ja elokuvia? Katsotko perinteistä televisiota vai käytätkö enemmän suoratoistoipalveluja?

Päivittäin. Katson nykyään ilman muuta enemmän suortatoistopalveluita, ja koska tykkään työskennellä öisin esimerkiksi käsikirjoitusten parissa, niin yleensä silloinkin pyörii taustalla jokin sarja, jonka olen nähnyt kerran tai jopa useammin. Silloin ei tarvitse keskittyä siihen ohjelmaan vaan töihin, mutta voi aina välillä vilkaista missä mennään. Tavallisen musiikin kuuntelu kirjoittaessa taas ei toimi, koska keskityn silloin liikaa musiikkiin. Mutta esimerkiksi elokuvien score-musiikkia voi soittaa taustalla tunnelman luomiseksi.  Käytössäni on Netflix, Elisa Viihde, HBONordic, iTunes…

Pää edellä -tilannekomedian lisäksi olet ohjannut mm. Syke-draamasarjaa sekä Huippujengi-realitya vaativissa olosuhteissa. Millaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on ohjaustöiden suhteen.

Tehdä parempia, isompia ja vaikuttavampia juttuja. Olen tehnyt 10-vuotta täyspäiväisesti töitä elokuva-alalla. Vieläkään ei ole tullut vastaan sitä tunnetta, että en haluaisi mennä töihin. Seuraava pyrkimys on edistää mahdollisuuksia pitempien TV-sarjojen ja pitkän elokuvan suhteen. Iso haave on saada eräs oma käsikirjoitukseni projektina eteenpäin.

Kertoisitko vielä lopuksi tämän hetken top-3-sarjat?

Näitä katson itse juuri nyt: Aallonmurtaja, Californication ja West World.

 

Pää edellä katsottavissa Elisa Viihteessä – lue lisää!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone