Leffa-arvio: ”It Comes at Night on alusta loppuun haudanvakavaa synkistelyä, jossa huumori ei pilkahda edes tahattomasti”

it-comes-at-night-1920-1496791105201_1280w

Ohjaus: Trey Edward Shults. Pääosissa: Joel Edgerton, Carmen Ejogo, Christopher Abbott, Riley Keogh, Kelvin Harrison Jr. 97 min. K16. 2017.

Trey Edward Shultsin It Comes at Night alkaa kohtauksella, jossa perhe vannoo kaasunaamarit kasvoillaan rakkauttaan rupiselle vaarille samalla, kun toimittaa tämän päiviltä ja polttaa ruumiin.

Synkkä avaus antaa vihjeen pandemiasta, jolta Paul (Joel Edgerton) vaimonsa (Carmen Ejogo) ja teini-ikäisen Travis-poikansa (Kelvin Harrison Jr.) kanssa piilottelee kodissaan metsän keskellä. Talon ovet ja ikkunat on laudoitettu umpeen, ulkona käydään vain päiväsaikaan ja kaasunaamarit kasvoilla ja jopa wc:ssä liikutaan pareittain. Vain yksi ovi toimii porttina ulkomaailmaan, ja sekin pidetään teljettynä. Kun Will (Christopher Abbott) murtautuu tähän linnoitukseen, on Paulin päätettävä, valitseeko hän yhteystyön vai sodan tunkeutujaa vastaan.

Siinä missä toinen tänä kesänä maamme teatterilevitykseen päässyt laadukas kauhuelokuva, Jordan Peelen Get Out, oli musta satiiri, on It Comes at Night alusta loppuun haudanvakavaa synkistelyä, jossa huumori ei pilkahda edes tahattomasti.

Elokuva tarkastelee yksilön yhä primitiivisemmäksi muuttuvaa käytöstä psykologisessa ääritilanteessa. Inhimillisyys on toissijaista, kun kyseessä on oman pesueen puolustaminen. Henkistä ahdistusta suljetussa yhteisössä kuvatessaan It Comes at Night muistuttaa The Witchia (2015) mutta sillä erolla, että säilyttää salaisuutensa loppuun asti.

Jo elokuvan nimi on vihje, joka jää vaille suoraa vastausta. Sitä, mikä karmeaan tilanteeseen on ajanut tai tuntevatko edes elokuvan hahmot pelkojen todellisen syyn tai alkulähteen, jää epäselväksi. Myös muutamat avainkohtaukset jätetään miellyttävästi auki. Näin katsojan mielikuvitukselle ja tulkinnoille tarjotaan poikkeuksellisen paljon tilaa – jopa elokuvan genren määrittelyn suhteen.

ilmoitus:

Tapahtumat sijoittuvat miltei kokonaan Paulin perheen kotiin ja sen lähiympäristöön. Yöt täyttää kauhu, mutta Brian McOmberin musiikki, pahaenteinen ääniraita ja harvat valonlähteet takaavat, ettei sokkeloinen talo tunnu turvalliselta edes päiväsaikaan.

Kiitosta It Comes at Night ansaitsee myös siitä, ettei se sisällä turhaa säikyttelyä tai juonta eteenpäin viemätöntä pelottelua. Lähimmäs perinteistä kauhuelokuvien kerrontaa päästään Travisin tunnelmallisissa painajaisunissa, joiden tehtävä on pikemminkin avata nuoren miehen psyykeä kuin pelottaa.

Näkeekö It Comes at Nightissa vertauskuvan kotinsa turvajärjestelmillä vuoraavasta Yhdysvaltain keskiluokasta tai muukalaisten uhkaa paranoidisesti pelkäävästä yhteiskunnasta, jää sekin katsojan valinnaksi.

J. K. SILVENNOINEN

Katso It Comes at Night -leffa katsottavissa Elisa Viihteen Vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone