Leffa-arvio: "Good Kill yhdistää modernin sodankäynnin tietokonepelien maailmaan"

maxresdefault

Ohjaaja: Andrew Niccol. Pääosissa: Bruce Greenwood, Ethan Hawke, Zoë Kravits, Jake Abel. 102 min. K-12. 2015.

3/5 tähteä

Entinen hävittäjälentäjä Tom Eagan (Ethan Hawke) sotii terroristeja vastaan Las Vegasissa sijaitsevasta armeijan kontista, josta hän hallinnoi kauko-ohjattua, miehittämätöntä lennokkia. Päivisin hän räjäyttelee asevarastoja ja tulittaa talibaneja, iltaisin hän grillaa kotonaan perheensä kanssa.

Good Kill yhdistää modernin sodankäynnin tietokonepelien maailmaan, jossa viihde ja väkivalta ovat erottamattomassa liitossa. Lasten räiskiessä terroristeja konsolin ääressä isä viettää päivänsä hyvin samankaltaisen laitteen ja ohjaimen äärellä – ainoana erona, että jälkimmäisessä kohde kuolee oikeasti. Tätä eroa myös elokuvan upseerit joutuvat muistuttamaan alaisilleen, joilta tuntuu hämärtyneen ero todellisuuden ja pelimaailman välillä.

Elokuvan nimi tulee lakonisesta toteamuksesta, jota Eagan työkavereineen viljelee päästettyään kulloisenkin kohteensa hengiltä. Aidon hävittäjälentämisen tuottamaa adrenaliinia kaipaavassa Eaganissa on paljon samaa kuin Kathryn Bigelow’n The Hurt Lockerin ja Clint Eastwoodin American Sniperin päähahmoissa. Merkittänä erona on tosin se, että Eagan ei saa tyydytystä enää edes työstään armeijan palveluksessa. Samalla, kun hän on menettänyt uskon työnsä merkitykseen ja oikeuteensa kantaa univormua, hän on etääntynyt perheestään ja ystävistään. Eagan on muuttunut ulkopuoliseksi niin sodassa kuin siviilissä.

Eagan alkaa pohtia työnsä perustaa etenkin siinä vaiheessa, kun CIA:n käskyjen noudattaminen alkaa muistuttaa enemmän sotarikollisuutta kuin isänmaan puolesta taistelua. Ilman kuolemanvaaraa ja omakohtaista riskiä tappaminen riisuutuu sankaruudesta ja herättää voimakkaampia moraalisia kysymyksiä. Elokuva kysyy suoraan, montako uutta terroristia luodaan samalla, kun yksi päästetään päiviltä.

Käskyjensä oikeutuksen kyseenalaistava Eagan alkaa tehdä omia, henkilökohtaisia ratkaisujaan. Kaikkinäkevällä silmällään ihmisiä tarkkaileva sotilas muuntuu jumalan kaltaiseksi hahmoksi, joka pystyy yhdellä napin painalluksella päättämään elämästä ja kuolemasta.

Ethan Hawke on erinomainen valinta kompleksisen, arvojaan uudelleen etsivän alkoholistin rooliin. Hänen olemuksessaan ja perusilmeessään on jo lähtökohtaisesti jotain surumielistä ja hymyssäänkin ripaus murhetta.

Good Kill vuokrattavissa Elisa Viihteestä.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone