Leena Lehtolainen paljastaa hauskan jouluperinteensä ja sen, mitä kirjoja hän lukee joulunpyhinä

Mesta.netin kirjasivuston juttusarjassa sukelletaan jouluisiin tunnelmiin, summataan mennyttä ja kännetään katsetta kohti seuraavaa vuotta. Tällä kertaa vuorossa on menestyskirjalija Leena Lehtolainen.

Millaisena kirjavuosi 2020 jää mieleesi?

On hienoa, että poikkeustilan aikana ihmiset ovat uudelleen löytäneet lukemisen ja myös kirjojen kuunteleminen on kovassa nousussa. Lukiessa ei ole yksin, ja sen varmaan moni oivalsi uudelleen tänä vuonna.  Suomalainen kirjallisuus sen kun moniäänistyy, hienoa että nousee uusia kiinnostavia tekijöitä eri lajeissa.

Itselle vuoden kohokohtia olivat Elisa Kirjan Vuoden dekkari -palkinto Jälkikaiusta ja saamani Pro Finlandia -mitali. Pandemiasta huolimatta oma vuoteni oli oiva.

Mitä kirjoja aiot lukea joulunpyhinä?

Kirjapinossa ovat odottavamassa ainakin Anni Kytömäen Margarita, Elena Ferranten Aikuisten valheellinen elämä ja Terhi Tarkiaisen Kitty. Katsotaan mitä joulupukki niiden ohella tuo. Joululomalla luen vielä tavallistakin enemmän, satoja sivuja päivässä.

Mistä jouluperinteestä et haluaisi luopua?

Ystävälläni Jarilla ja minulla on ollut vuodesta 1982 asti tapana mennä joulun alla Helsingin Akateemiseen kirjakauppaan ostamaan toisillemme joululahjakirjat. Valitsemme itse lahjamme, sitten ne paketoidaan ja vaihdetaan. Jouluaaton lahjojenjaossa kummankin perheissä kuuluu kovaan ääneen miettiä, mitähän se Jari/Leena on minulle tänä vuonna antanut, ikään kuin kyseessä olisi yllätys.

Mitä odota tulevalta vuodelta?

Toivon, että pääsen taas esiintymään kotimaassa ja ulkomailla! Välillä keikat ovat tuntuneet vaativilta, mutta huomaan kuitenkin kaipaavani niitä. Loppukesästä ilmestynee 5. Hilja Ilveskero -trillerini Ilvesvaara, ja sille tietysti toivon lukijoita. Lisäksi syksyllä nähdään C Morella ja MTV3-kanavalla kymmenosainen uusi Maria Kallio -sarja. Sitäkin odotan jännityksellä.

Ensimmäinen toiveeni uudelle vuodelle on kyllä lunta hiihdettäväksi asti! Ja toki pandemian hellittäminen niin, että esimerkiksi Tokion olympialaiset voidaan pitää.

Leena Lehtolainen julkaisi kesällä viidennentoista Maria Kallio -dekkarinsa Jälkikaiku. Tutustu Lehtolaisen muuhun tuotantoon.

Lue myös: Suosikkidekkaristi Seppo Jokinen vastaa joulukyselyyn – mikä on sinulle tärkein jouluperinne?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone