Laura Arffman toteutti syöpään kuolleen ystävänsä Mona-Liisa Nousiaisen toiveen ja kirjoitti hänestä elämäkerran: ”Hän toivoi kirjasta ennen kaikkea rehellistä ja suorapuheista”

Urheilutoimittaja Laura Arffman kirjoitti elämäkertakirjan syöpään kuollestaan hiihtäjästä ja ystävästään Mona-Liisa Nousiaisesta.

Mona-Liisa – Urheilija, muusikko, ihminen -kirja käy läpi Mona-Liisa Nousiaisen (os. Malvalehto) elämän ja uran Rovaniemen Saarenkylästä palkituksi muusikoksi ja maastohiihtomaailman huipulle.

Menestyksen vastapainova elämää varjosti tyttären vakava sairaus, jonka myötä perhe joutui viettämään lapsen ensimmäisenä elinvuotena suuren osan ajasta sairaalassa.

Keväällä 2018 Mona-Liisalla todettiin pitkälle edennyt vatsasyöpä. Kesästä 2019 tuli hänen viimeinen.

Hei Laura. Elämäkerta oli hyvän ystäväsi Mona-Liisan haave ja hän pyysi sinua kirjoittamaan kanssaan sen. Millaisen jäljen kirjaprojekti jätti sinuun?

”Mona-Liisan tarina ja siitä kirjoittaminen saivat arvostamaan enemmän elämää ja sen perusasioita, niin kliseistä, kuin tämä onkin todeta. Totta kai meidän ihmisten arkiset huolet vievät mielestä tilaa ja näin on minunkin kohdallani, mutta projektin jälkeen olen pysähtynyt useammin miettimään, mikä oikeasti on tärkeää ja mihin energiaa kannattaa laittaa. Mona-Liisan tarina ja kirjan kirjoittaminen erilaisten tunnemyrskyjen keskellä jätti uskon, että kyllä tässä maailmassa on mahdollista saada asioita onnistumaan.”

Teitte kirjaa tietoisena siitä, että hän tulee menehtymään ennen julkaisua. Millaisia toiveita Mona-Liisalla oli kirjan suhteen? Millaisia ajatuksia hän toivoi sen herättävän?


”Mona-Liisa toivoi kirjasta ennen kaikkea rehellistä ja suorapuheista. Hän ei halunnut kuolemansa vaikuttavan siihen, että hankalat asiat jätettäisiin kertomatta ja kirjasta tulisi kiiltokuvamainen. Mona-Liisa halusi tallentaa tarinansa etenkin tyttärelleen, mutta toivoi sen antavan helpotusta myös erilaisten vaikeuksien kanssa kamppaileville ihmisille. Viimeiseen asti Mona-Liisa uskoi hyvään ja asioiden järjestymiseen, ja tätä suhtautumistapaa hän halusi jakaa eteenpäin.”

Syöpätaistelua ja lopullisia jäähyväisiä kuvaillaan kirjassa riipaisevan
aidosti ja koskettavasti. Kaiken traagisuuden keskellä kirjasta kumpuaa ripaus iloa ja toivoa. Millaista palautetta olet saanut lukijoilta?

”Moni on sanonut kirjan toimineen vertaistukena. Monta kertaa lukijat ovat myös kertoneet kokeneensa lähipiirissä hyvin samankaltaisia sairastumisia ja vaikeuksien läpikäymistä. Ymmärrettävästi niistä voi olla hankala puhua ja kuoleman kohtaaminen saattaa edelleen olla julkisuudessakin vaikea aihe suoralle keskustelulle. Kirja on tarjonnut lukijoilleen mahdollisuuden tähän ja erilaisten tunteiden sallimiseen kuoleman lähestyessä.”

Kyseessä on esikoiskirjasi. Millaisia haaveita sinulla on
kirjoittamisen suhteen?  

”Mona-Liisa -teos rohkaisi käsittelemään vaikeitakin aiheita ja antoi vahvistuksen sille, että tarinat, jotka eivät välttämättä saa ylleen kultareunusta, ovat myös kiinnostavia. Toivoisin saavani mahdollisuuden kirjoittaa jatkossakin.”

Mona-Liisa – Urheilija, muusikko, ihminen on saatanava myös e-kirjana. Lue näyte tästä.

Laura Arffman (s. 1985) on Yle Urheilun toimittaja ja ruutukasvo. Koulutukseltaan Arffman on yhteiskuntatieteiden maisteri ja medianomi. Mona-Liisa on hänen esikoisteoksensa. Se perustuu haastatteluihin, kotiarkistoihin ja Arffmanin muistoihin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone