Lähes viisikymppinen Deep Purple on voimissaan

Deep Purple, Antti Railio  – 2.2.2014, Jäähalli, Helsinki

Raskaan rockin huipulla yli 45 -vuoden ajan viihtynyt brittiläinen Deep Purple jaksaa yhä kiinnostaa. Yhtye konsertoi jälleen Suomessa kahdella eri paikkakunnalla tuoreimman Now What?! -albuminsa mukaan nimetyllä maailmankiertueella. Sunnuntaiksi Oulusta Helsinkiin matkannut orkesteri houkutteli Helsingin Jäähalliin 4000 katsojaa. Ennen illan pääesiintyjää yleisöä lämmitteli viime vuonna The Voice of Finlandissa voiton vienyt Antti Railio. Etukäteen mieleen hiipineet pelot keikan sujuvuudesta osoittautuivat kaikeksi onneksi turhiksi. Ilta näiden legendojen parissa osoittautui lopulta varsin onnistuneeksi

Viime vuonna yleisöäänillä The Voice of Finlandin voittajaksi kruunattu Antti Railio lämmitteli Deep Purplea yhtyeen Suomen keikoilla. Muhkeaääninen laulaja on voittonsa jälkeen mm. tähdittänyt joulun alla menestyksekästä Raskasta Joulua -kiertuetta. Pääosa ajasta on kuitenkin kulunut studiossa. Odotettu debyyttilevy on valmis ja siltä kuultiin maistiaisia Helsingin konsertissa. Singlenä julkaistut Ruostunut ankkuri sekä tuoreempi Halla ja etelätuuli ovat molemmat tyylikkäitä voimaballadeja. Uutuuslevyn materiaalin lisäksi Railio tulkitsi tunnettuja kasarisuosikkeja. Miehen vajaa puolituntinen lavalla tarjosi lopulta yllättävän vähän. Itse olisin odottanut selkeästi räväkämpää menoa sillä ääntä Antti Railiosta kyllä lähtee.

Helsingin Jäähallin katsomon yläosat oli peitetty mustalla kankaalla mikä osoittautuikin oivaksi ratkaisuksi. Halliin saatiin näin tiiviimpi tunnelma ja paikka näytti loppuunmyydyltä. Täsmällisesti aikataulun mukaisesti lavan edustaa peittänyt, uutuuslevyn kantta imitoinut lakana tipahti ja Deep Purple aloitti ties kuinka monennen Suomen keikkansa. Après vous uudelta levyltä on mainio biisi mutta nyt se tuntui livahtavan ohi vähän turhankin nopeasti. Kaksi seuraavaa kappaletta, Into the fire sekä Hard lovin’ man, olivat pirteitä ja hieman harvinaisempia valintoja settilistaan. Ne myös ikävä kyllä osoittivat jälleen kerran todeksi sen, että laulaja Ian Gillan ei nykyisin jaksa enää kirkua entiseen malliin. Muutoin mies kyllä suoriutuu tehtävästään ihan mukavasti vaikka tarvitseekin näemmä apua uusimpien kappaleiden lyriikoissa. Ozzy Osbournella on monitori, Gillanilla rivi A4 –kokoisia lappuja lavan edustalla helpottamassa muistamista.

Now What?! on hieno paluulevy yhtyeeltä kahdeksan vuoden levytystauon jälkeen. Helsingissä siltä kuultiin viisi kappaletta joista erityisesti Vincent Price, upea Uncommon man sekä edesmenneelle kosketinsoittaja Jon Lordille omistettu Above and beyond kuulostivat upeilta. Upea oli myös laulaja Gillanin ele kappaleen lopussa. Lentosuukko ja katse kohti jäähallin kattoa. Ian Gillan on yhä karismaattinen keulakuva vaikka jatkuva lavan takana ravaaminen häiritseekin. Myös muut yhtyeen jäsenistä ovat ikämiehinäkin kovassa iskussa. Bändi tuntuu itsekin tiedostavan laulajansa ääniongelmat joten setissä oli tällä kertaa huomattavan paljon instrumentaalikappaleita sekä sooloja. Sooloista jäi erityisesti mieleen Ian Paicen rumpusoolo jonka tämä esitti pimennetyssä hallissa. Ainoa valo kipinöi rumpukapuloiden päistä. Encoressa kuultu Roger Gloverin bassosoolo svengasi todella rouheasti.

Deep Purple esitti tunnin ja kolmen vartin aikana kappaleita kattavasti uransa varrelta viideltä eri vuosikymmeneltä. Vain 1990 –luvun tuotanto taisi jäädä väliin. Uusi levy oli mukavan suuressa roolissa eikä yhtye suosinut pelkkiä hittejäkään. Toki Perfect strangers sekä Smoke on the water kuultiin taas vaikka nekin voisi kylmästi jättää joskus soittamatta. Niin loistavia kappaleita kuin ne ovatkin. Sen suurempaa lavashowta ei Jäähallissa nähty vaan Purple luotti musiikin voimaan. Valoja käytettiin tyylikkäästi ja Above and beyondin aikana lavan taustan ja sivustan screeneillä nähtiin kuvia Jon Lordista. Kosketinvetoinen hard rock on aina ollut Deep Purplen tavaramerkki. Uusi levy on omistettu Lordille ja nykyinen kosketinsoittaja Don Airey oli livenäkin entistä suuremmassa osassa. Kitaristi Steve Morse sai toki osansa parrasvaloissa mutta ei enää yhtä näkyvästi kuin aiemmin. Pikkuhiljaa viittäkymppiä lähestyvä orkesteri on ehdottomasti voimissaan.

Deep Purple settilista: Intro: Mars, the bringer of war (Gustav Holst/Après vous/Into the fire/Hard lovin’ man/ Strange kind of woman/Vincent Price/Contact lost/Guitar solo (Morse)/Uncommon man/The well-dressed guitar/The mule/Above and beyond/Lazy/Hell to pay/Keyboard solo (Airey)/Perfect strangers/Space truckin’/Smoke on the water//Hush (Billy Joe Royal cover)/Bass solo (Glover)/Black night

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone