La La Land ★★★★☆

1Sheet_Master.qxd

La La Land. Ohjaus: Damien Chazelle. Pääosissa: Emma Stone, Ryan Gosling. 124 min. S. 2016.

Damien Chazelle tekee La La Landin myötä toisen hienon musiikkiin keskittyvän elokuvansa parin vuoden sisään. Kyseessä on kaunis draamakomedia/musikaali, jota tähdittävät Ryan Gosling ja Emma Stone.

Gosling esittää oman jazzklubin perustamisesta haaveilevaa pianistia, joka joutuu elättämään itsensä soittamalla inhoamaansa taustamusiikkia ruokaileville ihmisille. Watson puolestaan nähdään näyttelijänurasta unelmoivana kahvilan työntekijänä. Kun elämäänsä tyytymättömät haaveilijat kohtaavat, on ilmassa kitkaa, joka pian muuttuu sydämiksi. Romanttiset haaveet ja urasuunnitelmat käyvät kuitenkin huonosti yksiin.

Ohjaaja-kirjoittaja Chazelle kuvasi jo Whiplashissa (2014) hintaa, joka taiteellisten ambitioiden toteuttaminen vaatii. Myös La La Land muistuttaa, että valinnoista ja haaveiden toteuttamisesta on maksettava.

Aiheena on myös Hollywoodin unelmatehdas, jota tarkastellaan kriittisesti rakastaen. Ja sitähän itseriittoinen elokuvaväki rakastaa (The Artist, Birdman jne.), mistä osoituksena ovat La La Landin neljätoista Oscarehdokkuutta, joista se voitti kuusi.

La La Landin sadunomainen eskapismi on leikkauksen, kuvauksen, lavastuksen ja musiikin juhlaa. Vaikka se on maalattu Stanley Donenin värein ja se on täynnä viittauksia klassikoihin tai laajemmin lajityyppeihin, on otteessa tuoreutta.

Gosling ja Stone eivät tanssijoina ole Gene Kellyn ja Debbie Reynoldsin veroisia mutta hoitavat koreografiansa hyvin, ja heidän lauluosuuksissaan on mukavasti tunnetta.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteen Vuoraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone