Kuumia rytmejä Logomossa – Buena Vista Social Club toi kesän Turkuun

Orquesta Buena Vista Social Club feat. Omara Portuondo

“Adios Tour”

24.4.2015, Logomo, Turku

Nimi kertoo kaiken. “Adios Tour” on kuubalaisinstituutio Orquesta Buena Vista Social Clubin jäähyväiskiertue. Ennen heinäkuussa Pori Jazzissa nähtävää viimeistä Suomen esiintymistään suomalaisyleisön suursuosikki saapui huhtikuussa maahamme kolme keikkaa sisältäneelle kiertueelle. Aiemminkin Turun Logomossa yleisöä villinnyt orkesteri teki sen jälleen yhdessä huikean solistinsa Omara Portuondon kanssa. Mukavasti yleisöä kerännyt konsertti oli taputuksen ja tanssin juhlaa lähes alusta alkaen.

6 Buena_Vista

Kuubalaisen musiikin lähettiläs Orquesta Buena Vista Social Club on kiertänyt maailmaa eri muodoissaan ja kokoonpanoissaan vuodesta 1997 alkaen. Tämän vuoden aikana yhtye jättää jäähyväiset faneilleen. Tällä kertaa Logomossa kuultiin klassisia kuubalaisrytmejä, tuoreita kappaleita ja tuttuja numeroita uusina versioina kunnianosoituksena jo edesmenneille muusikoille, jotka ovat vaikuttaneet yhtyeen tarinaan. Turussa lavan takaosan taustakankaalla vilahtelivat mm. Rubén Gonzálesin, Compay Segundon ja Ibrahim Ferrerin kuvat. Jäähyväisten hetkellä on tyylikästä jakaa kunniaa kaikille niille joille se kuuluu.

Omara Portuondo

10 Buena_Vista

Orquesta Buena Vista Social Club kasvoi vuonna 1997 julkaistusta, Grammy-palkitusta Buena Vista Social Club -menestyslevystä ja -elokuvasta valtaisan suosituksi ilmiöksi. Kokoonpanossa soittaa edelleen muusikoita alkuperäisestä, leffassa ja levyllä esiintyneestä yhtyeestä. Hiljattain on ilmestynyt uusi albumi nimeltään Lost & found joka sisältää ennen julkaisemattomia kappaleita. Levyllä ovat mukana monet jo edesmenneet muusikot sekä kitaristi ja laulaja Eliades Ochoa jota tietysti kaipasi Logomon lavalle. Yhtään väheksymättä häikäisevän solistin Omara Portuondon valovoimaa. Askel on lyhyt ja olemus kumara mutta ääni ja energia ovat yhä täyttä terästä.

2 Buena_Vista

7 Buena_Vista

Tapahtumia lavalla johti yhtyeen musiikillinen johtaja ja pasunisti Jesus ’Aguaje’ Ramos, joka esiintyi jo alkuperäisellä Buena Vista Social Club -albumilla ja -elokuvassa. Aivan kuten tekivät myös trumpetisti Guajiro Mirabal ja luuttuvirtoosi Barbarito Torres. Näiden lisäksi lavalla sykähdyttivät tres-veteraani Papi Oviedo, joka innostui tapansa mukaan tanssittamaan Omara Portuondoa. Havannan nuori tähtipianisti Rolando Luna on huikean taitava soittaja ja konsertin herkimpiin hetkiin kuuluivat hänen ja Omaran yhteisnumerot.

5 Buena_Vista

3 Buena_Vista

Rytmisektion muodostivat kontrabasisti Pedro Pablo ja perkussionistit Andres CoayoFiliberto Sánchez ja Alberto La Noche. Kolmen miehen trumpettisektiota johti varmasti huipputrumpetisti Luis Alemany. Portuondon lisäksi lauluosuuksista vastasivat totutusti lahjakkaat Carlos Calunga ja Idania Valdéz. Orquesta Buena Vista Social Club on ainutlaatuinen, sukupolvirajat ylittävä esiintyjä, joka on juhlistanut Kuuban musiikillista perintöä taidokkaasti. Turussa musiikista nauttivat samalla tavoin niin vanhempi kuin nuorempikin yleisö.

8 Buena_Vista

1 Buena_Vista

Lähdetietona käytetty Logomon sekä Live Nationin tiedotteita.

Toimittanut ja kuvannut: Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone