Kummolan kääntöpiiri – Urheiluviihteen kulissien takaista peliä

Pertti Sainion kirjoittamaa Kummolan kääntöpiiri –kirjaa edelsi kohu, jollaista ei ole suomalaisessa kirjallisuuspiireissä koettu sitten Susanna Ruususen Matti Vanhasesta kirjoittaman Pääministerin morsian –kirjan.

Kummola ja Jääkiekkoliitto hakivat kirjalle julkaisukieltoa, mutta käräjäoikeus ja hovioikeus eivät julkaisua kieltäneet. Lisäksi Into Kustannuksen toimitusjohtaja Jaana Airaksisen väitti, että kirjakauppoihin on oltu yhteydessä ja myyntiä on yritetty estää.

Kummolan kääntöpiirin julkaisemista odotettiin kuumeisena juuri siksi, että sen julkaisu halutttiin estää hinnalla millä hyvänsä.

Tässä valossa kirja on pienoinen pettymys. Sainio ei pysty osoittamaan, että Kummola olisi syyllistynyt laittomuuksiin. Myös lähdeviitteet jäävät puuttumaan, joten useiden tietojen paikkaansa pitävyys on lukijan päätettävissä.

Jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola on ainutlaatuinen suomalainen merkkihenkilö urheiluviihteen kansainvälisen aateliston joukossa. Kirja piirtää kuvan suurpiirteisestä miehestä, joka ei kaihda kyynärpää-taktiikkaa, jonka lähipiiriin, ”Kalen jengiin”, pääsevät vain uskollisimmat liikekumppanit ja vasta vuosien lojaaliuden jälkeen.

Sainion mukaan ”Pirkanmaan Berlusconi” elää muiden kiekkopomojen tapaan mukavaa elämää ja käyttää surutta yksityiskoneita, luksushotelleja ja erilaisia VIP-palveluksia hyväkseen.

Hän väittää, että Kummolan rakentama suojeluverkko on niin vahva eri puolueissa, mediassa, ministeriöissä ja muussa virka koneistossa, että hän suojatteineen saattaa olla Suomen lakien tavoittamattomissa.

Sainio sai kipinän kirjantekoon Helsingin jääkiekon 2012 MM-kisojen lippuhinnoittelusta syntyneen kohun myötä. Yrityksen puutteesta ei kirjoittajaa voi syyttää.

Hän on tehnyt laajan pohjatyön ja kaivanut esiin niin Suomessa pelattujen jääkiekon MM-kisojen, Hartwall Areenan kuin KHL-Jokerienkin rakentamiseen ja järjestämiseen liittyviä epäselvyyksiä.

Kirjassa epäillään muun muassa Kummolan käpälöineen MM-kisojen julkisuuteen kertomaa voittoa.

Epäilys on, että kisat tuottivat rutkasti  enemmän ja nuo ulkopuolisilta näkymättömissä olevat miljoonat eivät vain ole jääkiekkoliiton tai Jääkiekkosäätiön tilillä, Sainio kirjoittaa.

Kirja kannattaa lukea, jos jääkiekkobisneksen ja kotimaisen liike-elämän varjoisat kiemurat kiinnostavat. Muiden kannattanee perehtyä mieluummin vaikka johonkin kevään uutuusdekkariin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone