Kuka surmasi kauniin lentokenttävirkailijan Helsingissä? – Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon kirjasarja perehtyy selvittämättä jääneisiin henkirikoksiin

Heidi Holmavuon ja Elina Backmanin uusi Ratkaisematon -kirjasarja käsittelee selvittämättä jääneitä kotimaisia henkirikoksia. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli koskettavan ja jännittäväksi kudotun äänikirjan tekijöitä.

Elokuussa vuonna 1976 Helsingin Käpylässä tapahtui henkirikos, joka jäi ratkaisematta. Lentokenttävirkailija Susanne Lindholm, 25, löytyi surmattuna kotitalonsa pyöräkellarista. Kuvankauniin naisen surma järkytti koko maata ja sai aikaan pelon ilmapiirin Helsingissä.

Hei. Mikä sai teidät kiinnostumaan Susanne Lindholmin murhatapauksesta?

Halusimme löytää tapauksen, jota ei ole julkisuudessa viime vuosina käsitelty. Kun aloimme tutustua Susannen tapaukseen tarkemmin, huomasimme, että se voisi hyvin olla yhtä ”tunnettu” kuin Kyllikki Saari. Susannen murha toi pelon maalta keskelle kaupunkia, meidän kaikkien silmien alle. Halusimme nostaa tämän myyttisen neitomurhan ihmisten tietoisuuteen. Susannen tapaus ansaitsee tulla kuulluksi ja toivottavasti myös ratkaistuksi.


Teitte kirjasarjaa varten suuren taustatyön. Perehdyitte poliisin arkistoihin ja olitte yhteydessä muun muassa Susannen entisiin naapureihin ja selvännäkijään. Mikä oli koskettavin asia, johon törmäsitte?

Koskettavinta oli ehdottomasti tutustua Susannen liian aikaisin päättyneeseen elämään. Yllättävintä oli ymmärtää, että tekijä todennäköisesti elää. Aikalaisten haastattelujen myötä myös 70-luvun Käpylä asukkaineen heräsi eloon. Ihmiset olivat kertoneet olleensa murhan aikaan maalla tai poissa talosta, vaikka todellisuudessa näin ei välttämättä ole ollut. On mahdollista, että ihmiset tiesivät aikanaan enemmän kuin olivat valmiita puhumaan. 

Miten päädyitte yhteiseen kirjaprojektiin? Millainen työnjako teillä oli? 

Tapasimme eräässä kirjailijatapahtumassa, jossa meillä heti synkkasi. Elina viimeisteli tuolloin ensimmäistä dekkariaan ja Heidi oli hieman aiemmin julkaissut Karhuryhmän toiminnasta kertovan kirjan. Molemmat kirjoittavat Otavalle ja Elina ehdotti, että mitä jos rikoskirjailijoina yhdistäisimme tietomme ja taitomme ja tutustuisimme kotimaisiin pimeiksi jääneisiin tapauksiin. Kirjoittaminen on meille tiimityötä.

Luitte Ratkaisematon -äänikirjan yhdessä Harri Moision kanssa. Millainen kokemus se oli?

Harri on meille entuudesta tuttu, ja Heidi on käynyt Harrin kanssa useita keskusteluja Suomessa tehdyistä henkirikoksista. Harri jakaa kanssamme saman kiinnostuksen selvittämättömiä tapauksia kohtaan. Harri oli luonnollinen valinta lukijaksi tähän projektiin ja olemme iloisia, että hän suostui.

Mistä oma kiinnostuksenne rikostarinoita kohtaan sai alkunsa?

Heidi on ollut vuosia töissä pelastuslaitoksella ja nähnyt henkirikoksen uhreja, omaisia ja tekijöitä. Elinaa kiinnostavat kysymykset, joihin ei ole saatu vastauksia. Selvittämättä jääneissä henkirikoksissa on paljon ulottuvuuksia, joiden tarkasteleminen on jännittävää, mutta se lisää myös omaa ymmärrystä maailmasta. Vanhoissa rikoksissa myös ajankuvan ja poliisityön ymmärtäminen eri aikakausilla saa jatkamaan. Tärkein asia, mikä saa penkomaan näitä, on se mikroskooppisen pieni mahdollisuus löytää jotain, johon poliisi voi vielä tarttua. Murha ei vanhene ikinä.


Onko yhteistyöllenne luvassa jatkoa?

Susannen tapauksesta on tulossa vielä yksi osa 8.8.2021. Lisäksi tutkimme lähemmin kahta muutakin tapausta. Meillä on kunnianhimoinen tavoite saada Ratkaisematon-sarja julkaistua äänikirjoina vielä tämän vuoden puolella. Tekemisen taustalla on tärkeä ajatus. Suomessa henkirikoksen uhrina kuolee vuosittain noin 100 ihmistä ja yksikin uhri on liikaa. Haluamme antaa äänen heille, joilla ei ole enää omaa ääntä.

Ratkaisematon -äänikirjasarjan kolme osaa on saatavana Elisa Kirjasta.

Elina Backmanin esikoisteos Kun kuningas kuolee palkittiin Elisa Kirjan Vuoden kotimainen kirja 2020 -kirjallisuuspalkinnon Vuoden tulokas 2020 -kategorian voittajaksi.

Heidi Holmavuo on kirjoittanut muun muassa poliisin erikoisjoukoista kertovan Karhuryhmä-kirjan sekä parempaan elämänhallintaan kannustavan Uskalla elää – mielellään eteenpäin -teoksen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone