Krista Kosonen on ollut aina innokas lukija: ”Kirjallisuus on eniten omaan näyttelijyyteeni vaikuttanut asia”

Uudessa Mister8-sarjassa pääosaa näyttelevä Krista Kosonen on ollut lapsesta saakka innokas lukija. Kirjallisuus on hänen rakkain harrastuksensa ja se on myös luonut hänelle pohjan näyttelijänä.

”En ole mikään benjihyppääjä vapaa-ajallani, vaan mieluummin vetäydyn sohvannurkkaan lukemaan”, Krista toteaa.

Kososella on aina monta kirjaa kesken. Joskus hän saattaa lukea vain viisi sivua kerrallaan ja vaihtaa sitten kirjan toiseen mielentilansa mukaan. Äänikirjoja hän kuuntelee vain silloin, kun tekstin lukeminen ei ole mahdollista.

”Minun on helpompi päästä omiin mielikuviini silloin, kun näen tekstin. Mutta jos kaipaan jotain juurruttavaa ja rauhoittavaa, niin kuuntelen esimerkiksi Eeva Kilven Sininen muistikirjan Eija Ahvon lukemana.”

”Kilven runoissa on ajatonta viisautta ja hän on ollut monenlaisissa hetkissä mukana. Olen ihaillut häntä pitkään ja hänet olisi ihana tavata.”

Viime vuonna Kosonen luki Uuden testamentin äänikirjaksi. Tehtävä oli haastava kokeneelle näyttelijällekin.

”Äänikirjaa lukiessa ei saa värittää, näytellä tai olla liian mielyttävä”, Kosonen valottaa prosessia.

Kosonen lukee lähestulkoon kaikkea muuta paitsi jännitystä ja scifiä. Tosin hän tarttui hiljattain Marko Hautalan kauhujännäriin Pimeän arkkitehti.

”Tajusin nopeasti, että menetän yöuneni, jos luen sitä ilalla”, Kosonen naurahtaa.

Haastatteluhetkellä hän lukee David Foster Wallacen Päättymätöntä riemua sekä Hanna Weseliuksen romaania Sateenkaariportaat.

”Sateenkaariportaat on aivan mahtava. Aion lukea sen loppuun tänäiltana. Kirjaa lukiessa tuli sellainen olo, että kirjailija voisi kuljettaa minut ihan minne tahansa.”

Seuraavaksi lukuvuorossa ovat Jussi Seppäsen kirja (Jussi Seppänen) ja Marko Järvikallaksen Mihin täällä voi mennä.

”Odotan myös Saara Noposen keväällä ilmestyvää uutuskirjaa. Lisäksi minua kiinnostaa ranskalaisen Vanessa Springoran Suostumusta, joka kertoo hyväksikäyttösuhteesta.”

juttu jatkuu…

Kososella on pääosaa Elisa Viihde Viaplayn uutuussarjassa Mister 8, joka saa ensi-illan sunnuntaina 31.1.

Kosonen haki nuorena Kallion ilmaisutaidon lukioon sillä ajatuksella, että hänestä tulisi kirjailija. Lopulta näytteleminen vei mennessään eikä hän haaveile enää omasta romaanista.

”Tunnen niin suurta kunnioitusta kirjailijoita kohtaan, että olen mieluummin lukija. Enkä edes tiedä, millaista tekstiä kynästäni tulisi.”

Kosonen tekee työtä nuorten lukuinnostuksen eteen. Hän on ollut Lasten – ja Nuorten Säätiön Dreamsterinä jo vuosia. Hän kiertää Suomen yläkouluja ja kertoo vierailuilla omasta elämästään ja kokemuksistaan.

Joka kerta häneltä kysytään, että mitä pitäisi tehdä, jos haluaa näyttelijäksi.

”Vastaan aina, että lukekaa, koska se edistää näyttelijän tärkeimpiä välineitä: mielikuvitusta, empatiaa ja tekstinkäsittelyn taitoa. Aistin aina, että vastaus on pettymys monelle yläkoululaiselle.”L

”Luin hiljattain Suomen Kuvalehdestä tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että nuori joka ei lue tunnistaa noin 20 000 sanaa, kun taas lukeva vuori tunnistaa 70 000 sanaa. Miten mustavalkoiseksi muuttuu maailma, jos sanat puuttuvat”, Kosonen kysyy.

Viime vuonna Kosonen käynnisti WSOY:n kanssa lukupiirin. Kristan lukupiiri kannustaa tarttumaan kirjoihin ennakkoluulottomasti. Lukemisen lähettiläänä toimiminen on hänelle unelmapesti.

”Nyt kirjojen lukeminen on minille pieni lisätyö. Olen päässyt haastattelemaan kirjailijoita ja puhumaan paneeleihin kirjoista. Se on aivan mahtavaa.”

Kosonen oli itse lapsena heppahullu ja lukutoukka. Hän luki pienenä mun muassa Tuija Lehtisen nuorten romaaneja ja Merja Jalon hevosaiheisia kirjoja

”Parhaillaan luen viisivuotiaalle tyttärelleni Muumien Taikurinhattua. Sen kieli on valtavan hienoa. Sitä on ihana lukea lapselle.”

Mister 8 -sarja on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa 31. tammikuuta alkaen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone