Kriminaalityön konkarilta Esa-Pekka Kanniaiselta uutuusdekkari: ”Vankilassa työskennellessäni olen mielenkiintoisten tarinoiden keskellä”

kanniainen esa-pekka

Yli 25 vuotta päihde- ja kriminaalityötä tehneeltä Esa-Pekka Kanniaiselta on juuri ilmestyny toinen dekkari nimeltä Hämähäkin huone.

Alamaailman lainalaisuudet tuntevan kirjailijan rikosromaani kuljettaa tarinaa reaaliajassa kahdessa eri maassa, ja kuvaa rikosten kansainvälistymistä ja globalisaation moniulotteisia vaikutuksia.

Siviilielämäänsä tuskastunut Anna lähtee romaanissa Afganistanin Kabuliin kouluttamaan naispoliiseja, kun tuhoisassa tienvarsihyökkäyksessä katoaa rauhanturvaaja, Anna tempautuu mukaan elämänsä vaarallisimpaan seikkailuun.

Samaan aikaan Turussa Annan miesystävä Vesa Laaksonen tutkii pikkurikollisen murhaa. Tapaus näyttää aluksi tavanomaiselta alamaailman välienselvittelyltä, mutta pahan säikeet näyttävätkin ulottuvan yllättävän kauas.

Esa-Pekka Kanniainen on kriminaalityön konkari. Ura on antanut hänelle ainutlaatuisen näkökulman suomalaiseen rikollisuuteen. Pitkä kokemus on tuonut perspektiiviä sensaatio-otsikoiden takaiseen rikosten maailmaan.

”Vankilassa työskennellessäni olen mielenkiintoisten tyyppien ja tarinoiden keskellä. Alamaailman slangi, erilaiset persoonallisuudet ja puheenparret ovat tuttuja. Kirjassani halusin kuvata rikosten maailmaa sisältäpäin ja avata rikosten taustoja, syitä ja seurauksia lukijoille, Kanniainen kertoo.

Afganistan asettui Hämähäkin huoneen toiseksi miljööksi sattuman kautta, kun Kanniainen oli seuraamassa esitelmää, jossa käsiteltiin naisvankiloiden rakentamista Afganistaniin.

”Sieltä sain idean, että Anna lähtee kouluttamaan naisia poliiseiksi. Myöhemmin sain tietää, että Suomesta on todellakin lähetetty nainen juuri niihin tehtäviin. Perehdyin Afganistaniin perin pohjin, ja kaiken taustatiedon keräämiseen meni neljä vuotta. Tutustuminen toiseen maahan ja kulttuuriin oli kaikkinensa huikea matka ja elämys”, kirjaiolija valottaa.

Hämähäkin huoneen päähenkilö Anna Kariluoto on tuttu jo Kanniaisen esikoisdekkarista Pimeä korpi (2011). Vetävien juonien lomassa Kanniaisen romaanit kuvaavat rikoskomisarion kehitystä ihmisenä ja poliisina. Työnimellä ”Lucian päivä” tekeillä oleva trilogian päätösosa sijoittuu Turkuun.

Esa-Pekka Kanniainen (s1960) työskentelee tällä hetkellä musiikin ohjaajana Turun vankilassa. Hän on ammatiltaan musiikkipedagogi ja musiikkiterapeutti. Hän on opiskellut myös teologiaa.

Hänen esikoisdekkarinsa Pimeä puoli ilmestyi vuonna 2011.

Lue näyte Hämähän huone -kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone