Kriitikon valinnat – viisi koukuttavaa jalkapalloelokuvaa

Kulman-Pojat-1

Jalkapallon miesten MM-kisat ovat ovella, joten seuraava kuukausi kuluu rattoisasti maailman suurimman urheilutapahtuman otteluita seuraamalla. Niiden välissä aikaansa voi käyttää esimerkiksi jalkapalloaiheisia elokuvia katsomalla. Valinnan helpottamiseksi Mestan kriitikko J. K. Silvennoinen valitsi viisi kuningaslajiin keskittyvää elokuvaa Elisa Viihteen Vuokraamon tarjonnasta.

Kulman pojat

Ohjaus: Teppo Airaksinen. Pääosissa: Eero Ritala, Joonas Saartamo, Jussi Vatanen, Lotta Kaihua. 84 min. K12. 2012.

Teppo Airaksisen Aalto-yliopistoon tekemä lopputyö Kulman pojat on äijäporukasta kertova, äijähuumorilla ryyditetty äijäelokuva, jonka kohderyhmää ei tarvitse arvailla. Se sijoittuu Joensuuta etäisesti muistuttavaan, fiktiiviseen pikkukaupunkiin. Pienen miesporukan elämän täyttää kaljan juominen, konsolipelaaminen ja jalkapallon seuraaminen. Kotoisen alasarjajoukkueen värit ovat pyhiä, Jari Litmanen on jumala. Porukan turvallisiin rutiineihin uhkaa tulla muutoksia, kun yksi sen pitkäksi venähtäneistä vauvoista tapaa naisen. Homofobisesta ympäristöstään, olutmainosmaisesta junttiuden romantisoimisestaan ja kikkelivitseistään huolimatta Kulman pojat on elämänmyönteinen ja harmiton elokuva. Sen juonessa on samankaltaista kikkailemattomuutta ja suoraviivaisuutta kuin huumorissakin.

 

Superclásico

Superclásico

Ohjaus: Ole Christian Madsen. PO: Paprika Steen, Anders W. Berthelsen. 119 min. K13. 2011.

Vaimonsa perässä poikansa kanssa Argentiinaan matkustavasta viinikauppiaasta (Berthelsen) kertovan viihdyttävän komedian huumori ammentaa kulttuurieroista, vaivaannuttavista tilanteista ja silkasta ihmisen typeryydestä. Sen omalaatuisessa hilpeydessä ja omintakeisessa kerronnassa on wesandersonmaista vinksahtaneisuutta, mutta läheisintä sukua elämän absurdiutta ja sattumanvaraisuutta korostava, lakonista kertojaa hyödyntävä ja Buenos Airesin näkymillä herkutteleva Superclásico on Woody Allenin 2000-luvun tuotannolle.

Kuningas Litmanen

Kuningas Litmanen

Ohjaus: Arto Koskinen. 107 min. S. 2012.

Kuningas Litmanen puristaa kaikkein aikojen suomalaisjalkapalloilijan uran hieman jalkapallo-ottelua pidemmäksi tuokioksi, jossa Ajaxin maagiseen ajanjakson 1994–1996 ohella osansa saavat myös aika Barcelonan ja Liverpoolin penkinlämmittäjänä, loukkaantumiset, pettymykset maajoukkueessa ja ”talkootyö” Veikkausliigassa. Kiinnostavin ja merkityksellisin osa ovat kuitenkin Litmasen omat puheenvuorot. Yksityisyyttään varjeleva jalkapalloilija on avoin tarinoidessaan elämästä ja jalkapallosta. Haastattelijalle murahtelevan urheilijan ja kisastudion rauhallisen kommentaattorin sijaan Litmanen nähdään dokumentissa hyväntuulisena ja leikkisänä mutta myös kyynelehtivänä.

SetWidth638-Cristiano-Ronaldo-Real-Madrid-1080x1920

Ronaldo

Ohjaus: Anthony Wonke. 89 min. 2015.

Cristiano Ronaldo on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista, mutta hänen persoonansa jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Ilmeisesti Anthony Wonken dokumentin tarkoitus onkin kiillottaa tähtensä brändia, mutta sen sijaan mielikuvat ylimielisestä, itsekeskeisestä ja pikkumaisesta diivasta vain vahvistuvat. Pääpaino ei ole portugalilaisen uhrailullisissa saavutuksissa vaan arjessa ja ajatuksissa. Rakenteellisesti dokumentti keskittyy FIFA:n vuoden parhaalle jalkapalloilijalle jakaman Ballon d’Orin metsästykseen. Ronaldon yksityiselämän skandaaleista dokumentti vaikenee. Edes yksinhuoltajuuden taustoja ei avata, eikä dokumentissa juuri näy naisia äitiä ja faneja lukuun ottamatta.

nuori zlatan

Nuori Zlatan

Ohjaus: Fredrik ja Magnus Gertten. 96 min. S. 2016.

Nuori Zlatan alkaa Zlatan Ibrahimovićin ja Amsterdamin Ajaxin välisen sopimuksen allekirjoituksella ja päättyy Juventus-siirtoon vuonna 2004. Rajaus aikaan, jolloin Zlatan ei vielä ollut lunastanut potentiaaliaan jalkapallon supertähtenä ja paikkaansa Ruotsin kansallissankarina, joka tunnetaan pelkästä etunimestään, on dokumentin vahvuuksia. Toinen vahvuus on se, että toisin kuin kirjassa Minä, Zlatan Ibrahimović, råsengordin kasvatti ei itse saanut vaikuttaa dokumentin sisältöön. Sen sijaan hänen uransa alkua katsellaan muiden, kuten Jari Litmasen ja Fabio Capellon, silmin. Maalikoosteen asemesta Nuori Zlatan on kasvutarina, jossa nuoren pelaajan poikamainen pöyhkeys muuttuu itsevarmuudeksi ja taitojen esittely voittamisen haluksi.

J.K. SILVENNOINEN

Muista myös nämä.

Next Goal Wins

Nex Goal Wins

Uskomaton tositarina Amerikan Samoan jalkapallomaajoukkuesta, joka pidettään myös maailman huonoimpana joukkueena.

United We Fall

United We Fall

Dokumenttimainen elokuva ylipalkatuista Manchesteri Unitedin pelaajista, joilla on mahdollisuus tulla sankareiksi.

The Dream Team

Komedia kertoo Patrickista, joka ottaa vastaan pestin jalkapallojoukkueen valmentajana pienellä Bretagnen saarella.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone