Kriitikon valinnat – viisi kiehtovaa urheiludokumenttia

Elokuvakriitikko J.K. Silvennoinen valitsi Elisa Viihteen tarjonnasta viisi mielenkiintoista urheiludokumenttia.

1: Life On The Limit. Ohjaus: Paul Crowder. 111 min. 2013.

1: Life On the Limit kertaa Formula 1:n historiaa vaarojen näkökulmasta. Laadukkaassa dokumentissa esitellään rajuimmat onnettomuudet ja kuuluisimmat kuolonkolarit lajissa, jossa takavuosikymmeninä kuoli pahimmillaan kuljettajia neljässä peräkkäisessä kilpailussa. Elokuvan lopussa autourheilun kuninkuusluokka esitetään turvallisena lajina, josta kuolemanvaara on väistynyt. On kohtalon ivaa, että juuri dokumentin ilmestyttyä Jules Bianchi joutui Japanin osakilpailussa onnettomuuteen, jossa saamiinsa vammoihin hän myöhemmin menehtyi.

Katsottavissa Elisa Viihteen vuokraamossa.

Kuningas Litmanen

Kuningas Litmanen. Ohjaus: Arto Koskinen. 107 min. S. 2012.
Kuningas Litmanen puristaa kaikkein aikojen suomalaisjalkapalloilijan uran hieman jalkapallo-ottelua pidemmäksi tuokioksi, jossa Ajaxin maagiseen ajanjakson 1994–1996 ohella osansa saavat myös aika Barcelonan ja Liverpoolin penkinlämmittäjänä, loukkaantumiset, pettymykset maajoukkueessa ja ”talkootyö” Veikkausliigassa. Kiinnostavin ja merkityksellisin osa ovat kuitenkin Litmasen omat puheenvuorot. Yksityisyyttään varjeleva jalkapalloilija on avoin tarinoidessaan elämästä ja jalkapallosta. Haastattelijalle murahtelevan urheilijan ja kisastudion rauhallisen kommentaattorin sijaan Litmanen nähdään dokumentissa hyväntuulisena ja leikkisänä mutta myös kyynelehtivänä.

Sinivalkoinen valhe

Sinivalkoinen valhe. Ohjaus: Arto Halonen. 119 min. S. 2012.

Sinivalkoinen valhe käy läpi suomalaisen maastohiihdon veristä ja doupattua historiaa 1970-luvulta Lahden MM-kisojen joukkokäryyn 2001. Arto Halosen kolmen vuoden tutkimustyön tuloksena materiaalia on hengästyttävä määrä. Kokoavana elementtinä toimii Lahden dopingskandaali, jonka tapahtumat esitetään painajaismaisena tragediana, joka vain hieman toisin kerrottuna muuttuisi komediaksi. Kronologisuudesta irrottautuminen on onnistunut ratkaisu, ja trillerimäinen dokumentti on dramaturgialtaan erinomainen. Yleistunnelma on synkkä, uhkaava ja surumielinen, mutta hetkittäin dokumentissa on myös farssin piirteitä.  Sinivalkoinen valhe kyseenalaistaa huippu-urheilun mielekkyyden, mutta esittää samalla kysymyksen, onko se kaksinaismoralistisena, voitontavoitteluun keskittyvänä ja ahneena vain heijastuma sitä ympäröivästä yhteiskunnasta ja siinä vallitsevista arvoista.

 

Selanne
Sel8nne. Ohjaaus: JP Siili. 110 min. S. 2013.

JP Siilin dokumentti keskittyy kansakuntamme suosikkipojan Teemu Selänteen uran sijaan tämän luonteen ja kaukalon ulkopuolisen elämän avaamiseen.  Kronologisen kokonaiskuvan sijaan pitkästä urasta esitetään fragmentaarinen läpileikkaus, josta maaginen tulokaskausi NHL:ssä haukkaa leijonanosan. Äänessä on Selänteen lisäksi hänen perheenjäseniään ja työkavereitaan, joiden suhde Teemun on poikkeuksetta rakastava tai ihaileva. Dokumentti tuo esiin myös Teemua vähemmän imartelevia luonteenpiirteitä, mutta merkittävää säröä kiiltokuvamaiseen hymypojan imagoon se ei kuitenkaan tee. Sympaattinen mies on helppo esittää sympaattisessa valossa.

nuori zlatan

Nuori Zlatan. Ohjaus: Fredrik ja Magnus Gertten. 96 min. S. 2016.

Nuori Zlatan alkaa Zlatan Ibrahimovićin ja Amsterdamin Ajaxin välisen sopimuksen allekirjoituksella ja päättyy Juventus-siirtoon vuonna 2004. Rajaus aikaan, jolloin Zlatan ei vielä ollut lunastanut potentiaaliaan jalkapallon supertähtenä ja paikkaansa Ruotsin kansallissankarina, joka tunnetaan pelkästä etunimestään, on dokumentin vahvuuksia. Toinen vahvuus on se, että toisin kuin kirjassa Minä, Zlatan Ibrahimović, råsengordin kasvatti ei itse saanut vaikuttaa dokumentin sisältöön. Sen sijaan hänen uransa alkua katsellaan muiden, kuten Jari Litmasen ja Fabio Capellon, silmin. Maalikoosteen asemesta Nuori Zlatan on kasvutarina, jossa nuoren pelaajan poikamainen pöyhkeys muuttuu itsevarmuudeksi ja taitojen esittely voittamisen haluksi.

J. K. SILVENNOINEN

Toimitus suosittelee myös:

Pitkä vaihto 103 min

Dokumenttielokuvassa seurataan II-divisioonassa pelaavaa Haka Hockey -joukkuetta ja sen pelaajia niin kentällä, pukukopissa kuin siviilissäkin. Syvällisessä dokumentissa pohditaan uravalintoja ja murtuneita unelmia.

jääsoturit 1

Jääsoturit-sarja

Elisa Viihteen 12-osainen alkuperäissarja on dokumentaarinen reality, jossa seurataan Mestiksessä pelaavan Heinolan Peliittojen arkea.

Dokumentteja voi katsoa Elisa Viihteen Aitio-ohjelmakirjastosta ja vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone