Kriitikon valinnat – Tässä viisi kesäistä elokuvaa

kesäkaverit item

Elokuvakriitikko J.K. Silvennoinen valitsi Elisa Viihteen tarjonnasta viisi kesälle tuoksuvaa ja maistuvaa elokuvaa. Hyvää elokuvakesää kaikille!

 

pussikaljaelokuva

Pussikaljaelokuva. Ohjaus: Ville Jankeri. Pääosissa: Eero Milonoff, Jussi Nikkilä, Ylermi Rajamaa. 2011.

Mikko Rimmisen yhden päivän tapahtumia – tai tapahtumattomuutta – kuvaava Pussikaljaromaani on haasteellinen lähtökohta elokuvalle, sillä sen kieli virtaa rehevästi ja rönsyillen kuin krapulainen mieli. Pussikaljaelokuva onnistuu kuitenkin tavoittamaan sen hahmojen olemisen hitauden ja joutilaisuuden. Elämän suunnaksi riittää seuraava olut tai raitiovaunumatka keskustaan; aikayksikkönä toimii valomerkki, rahayksikkönä tuoppi. Elokuvan suurin ansio on kesäisen Kallion kuvas. Vuosikymmenten päästä sitä kenties katsotaan samaan tapaan kulttuurihistoriallisesti merkittävänä oman aikansa Kallion kuvauksena kuin Komisario Palmu -elokuvia 1960-luvun Helsingin tallenteina.

 

kesäkaveri 1

Kesäkaverit. Ohjaus: Inari Niemi. Pääosissa: Anna Paavilainen, Iina Kuustonen, Minka Kuustonen, Pihla Viitala. 2014.

Siinä missä Pussikaljaelokuva kertoo miesporukan kesäisestä haahuiluista Kalliossa, on Kesäkaverit Hangon aurinkoisiin maisemiin sijoittuva nuorten naisten buddy-elokuva. Ohjauksesta vastasi Inari Niemi, käsikirjoituksesta hänen siskonsa Iina Niemi. Kesäkaverit on perinteinen elokuva kaveriporukasta, joka pyrkii viettämään elämänsä parhaan kesän ja lykkäämään vielä hetken aikuistumista. Kokonaisuutta kannattelevat onnistuneet näyttelijävalinnat.

 

 

muumi_ja_vaarallinen_juhannus

Muumi ja vaaralinen juhannus. Ohjaus: Maria Lindberg. 2008.

Jos juhnnuksena sattuu satamaan, voi lohdutukseksi katsoa Muumin ja vaarallisen juhannuksen muistuttaakseen itselleen, että huonomminkin asiat voisivat olla. Se kuvaa kuinka tulivuoren aktivoituminen aihettaa vedenpaisumuksen Muumilaaksoon. Puolalainen Semafor Film Studio toteutti vuosina 1977–1982 huopanukkeanimaatioita, jotka tekivät oikeutta Janssonin näkemyksille. Vuonna 2008 Suomessa yhdisteltiin alkuperäisiä jaksoja, restauroitiin niiden kuvaa ja lisättiin dialogia ja saatiin näin aikaan elokuva, joka on nykykatsojan silmin miellyttävän rauhallinen ja retrohenkinen.

 

My Summer in Provence

My Summer in Provence. Ohjaus: Rose Bosch. Pääosissa: Jean Reno, Anna Galiena, Chloé Jouannet. 2014.

Rose Boschin ohjaama ja kirjoittama My Summer in Provence ei kenties kilpaile kesäelokuvien sarjassa omaperäisyydellään, mutta katsomisen arvoisen siitä tekevät paitsi Jean Renon ja Anna Galienan kaltaiset hienot näyttelijät myös eteläranskalainen luonto. Impressionistejakin aikanaan inspiroineet Provencen maisemat nousevatkin elokuvan keskeiseksi tähdeksi ja muistuttavat, että kesä on kaunista aikaa muuallakin kuin Suomessa. Maininan ansaitsee myös 1960- ja 1970-luvun amerikkalaisista klassikoista koostuva soundtrack.

 

kesähetket

Kesähetket. Ohjaaja: Olivier Assayas. Pääosat: Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier.

Ranskalaisen Olivier Assayasin ohjaama Kesähetket kuvaa kulttuurista ja materialistista todellisuutta suhteessa ihmisen ja sukupolvien elonkaareen. Sisarusten jakaesssa perintökartanon esineistöä paljastuu, kuinka erilaisia merkityksiä objektit eri ihmisille edustavat. Samalla yksittäiset esineet saavat vertauskuvallisen muodon muistuttaessaan muistojen ja ihmisen katoavaisuudesta. Dialogivetoinen Kesähetket on taattua ranskalaista laatua.

J.K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone