Kriitikon valinnat – neljä dokumenttia ohjelmakirjaston kätköistä

laulu item

Mesta.net tutustui Elisa Viihteen Aitio-ohjelmakirjaston dokumenttitarjontaan, ja valitsi joukosta neljä mielenkiintoista kotimaista dokumenttia.

KBH_Oscar_1

KNUCKLEBONEHEAD (2013) – ohjaus Oskari Pastila.

Oskari Pastilan ohjaama Knucklebonehead on mustan huumorin sävyttämä dokumentaarinen rock’n’roll-elokuva, jonka pääosassa nelikymppinen rokkari Knucklebone Oscar (Oskari Martimo). Keikoilla tulisieluinen Oscar tuhoaa kitaroita liukuhihnalta, mutta kotona hän on ja tossun alla oleva perheenisä. Käytöksen on muututtuva, sillä tuhomisvimma vaikuttaa jo ihmissuhteisiin ja bänditoimintaan. Isäksi tulo laittaa elämänarvot uusiksi, mutta raisu Kiinan-kiertue on viedä väärille raiteille.

”Knucklebonehead on mukaansatempaiseva dokkari täynnä absurdeja kohtauksia. Katsoja tempaistaan keskellä viinanhuuruisia keikkareissuja, lapsiperheen arkea ja terapiaistuntoja. Päähenkilön rimpuilu kahden roolin välissä on raastavaa katsottavaa. Tämän dokumentin aikana adrenaliinitaso nousee.”

Muuta: Dokumentin ohjaaja Oskari Pastila on tehnyt aiemmin muun muassa showpainija Michael Majalahdesta kertovan Spandex Sapiens -dokumentin.

 

 

laulu

LAULU (2015) – ohjaaja Selmä Vilhunen

Dokumenttielokuva Laulu seuraa kahden ja puolen vuoden ajan Suomen viimeiseksi runolaulajaksi nimetyn Jussi Huovisen, 90, ja hänen entisen oppilaansa Hanneriina Moisseisen tapaamisia. Hanneriinalla on elämä edessään, kun taas Huovinen on kotikylänsä Hietajärven ainoa asukas, jonka elinpäivät ovat käymässä vähiin. Kohtaamiset ovat täynnä iloa ja laulu raikaa.

”Ohjaaja Selma Vilhusen dokumentissa koskettavat tarinat ja erilaiset ihmiset kohtaavat, mutta kaiken ytimessä on laulu. Se itkettää ja naurattaa. Laulu-dokumentti  pursuaa iloa, surua ja viisautta. Se on elämän kokoinen elokuvakokemus, jolle kannattaa antaa aikaa.”

Muuta: Moisseisen (s.1978) työsti kuvausten aikana sarjakuvakirjan kadonnesta isästään. Isästä -teos oli ehdolla Sarjakuva-Finlandiaan se sai sarjakuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2016.

tammisunnuntai 2

TAMMISUNNUNTAI 2018 – ohjaaja Ilkka Vanne

Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on pitkään vaiettu. Ilkka Vanteen ohjaama elokuva kertoo Tammisunnuntaista (28.1.1918), jolloin suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun joukot riisuivat Ylistarossa 400 venäläissotilasta aseista. Kaikki Etelä-Pohjanmaan venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista neljässä päivässä.

”Pienestä budjetistaan huolimatta jälki on hyvää ja kerronta mukaansatempaava Tammisunnuntai on tärkeä elokuva, sillä historiallisesta merkittävyydestään huolimatta sen tapahtumat ei ole kovin tuttuja suomalaisille eikä aihetta ole käsitelty elokuvissa. Herääkin kysymys, miksi Tammisunnuntaista ei ole työstetty pitkää elokuvaa.”

Muuta: Dokumentaarinen elokuva tehtiin pitkälti vapaaehtoisvoimin ja aidoilla tapahtumapaikoilla.  Muutaman päivän kestäneitä kuvauksia helpotti se, että esimerkiksi Ylistarossa moni paikka näyttää miltei samalta kuin sata vuotta sitten.

tokasikajuttu

TOKASIKAJUTTU (2017)  ohjaajat: Jukka Kärkkäinen ja J.-P. Passi

Suomalaisen punk rockin kulttilegenda Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti uransa joulukuussa 2016 tehtyyn keikkaan. Tokasikajutussa seurataan historiallisen yhtyeen kolmea viimeistä vuotta. Elokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 ilmestyneelle Kovasikajuttu-elokuvalle.

”Pertti Kurikan Nimipäivien huikea tarina jatkuu toisessa elokuvassa. Suosio kasvaa ja Euroviisuissakin käydään esiintymässä. Kääntöpuolena on eripuraa, kyllästymistä ja väsymystä. Pertti haluaa jäädä eläkkeelle.Tokasikajuttu on räväkkä ja koskettava jäähyväiselokuva bändistä, jota muistellaan vielä pitkään.”

Muuta: Tokasikajutun tekijätiimi on sama kuin palkitussa Kovasikajutussa. Ohjaajina ja käsikirjoittajina toimineiden Passin ja Kärkkäisen mukaan Kovasikajutulle ei alun perin kaavailtu jatko-osaa, mutta he halusivat olla paikalla, kun yhtye jättää hyvästi.

Aitio-ohjelmakirjastoon.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone