Kriitikon suositukset hiihtolomalle: tarjolla kolme lumista seikkailua.

Snowpiercer (2013). Ohjaus: Joon-ho Bong. 126 min. K16. 2013.

Lähitulevaisuudessa tiedemiesten epäonnistunut yritys pysäyttää ilmaston lämpeneminen johtaa uuteen jääkauteen. Lumen peittäessä maan nousee ihmiskunta kiskoilla kiitävään Nooan arkkiin, joka tuottaa itse energiansa ja kiertää maapalloa ikiliikkujan tavoin asemille pysähtymättä. Eteläkorealaisen Bong Joon-hon ensimmäinen englanninkielinen elokuva arvostelee kapitalistista harvainvaltaa, jossa rikkaimmat omistavat kaiken ja köyhimmät hädin tuskin omaa kehoaan.

Big Game (2014). Ohjaus: Jalmari Helander. 90 min. K-12.

Jalmari Helanderin Big Game on edeltäjäänsä (Rare Exports, 2010) selkeämmin tyylipuhdas genre-elokuva, jossa ohjaajan fiktiivinen Suomi-kuvasto on siirtynyt Norjasta Saksan lumiseen ja jylhään vuoristoon. 13-vuotias Oskari (Onni Tommila) auttaa Suomen Lapin erämaihin pakkolaskun tehnyttä Yhdysvaltain presidenttiä (Samuel L. Jackson) tässä 1980- ja 1990-lukujen toimintaelokuvien tunnelmaa henkivässä seikkailussa. Big Game naureskelee machokulttuurille ja lajityypin kliseille olematta kuitenkaan puhdas parodia.

Lumiauramies (2014). Ohjaus: Hans Petter Moland. 116 min. K-16.

Nils Dickmanilla (Stellan Skarsgård) pitää norjalaisen vuoristokylän talviset tiet ajokunnossa, mutta kun hänen poikansa kuolee hämärissä olosuhteissa, alkaa hän aurata tieltään lumen lisäksi myös hämäräveikkoja. Lumiauramies rakentuu samalle pohjolan eksotiikalle, joka on nostanut nordic noirin maailmanmaineeseen. Lumihuippuiset vuoret kehystävät lähes jokaista kuvaa ja lunta pyryttää jatkuvasti. Philip Ogaarin kamera vangitsee lumimassat ja pohjoisen vuorokauden vaihtelevat värisävyt mutta tallentaa myös pieniä, usein koomisia ja tunnelmaa luovia yksityiskohtia. Vuonna 2019 Moland ohjasi elokuvasataan englanninkielisen version Kylmä kosto, jossa Norjan vuoristo on vaihtunut Kalliovuoriin.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone