Kriitikon suosikit – tässä viisi hienoa jouluelokuvaa!

Elokuvakriitikko J.K. Silvennoinen valitsi viisi suosikkiaan nettivuokraamon jouluelokuvatarjonnasta. Mukavaa joulun aikaa elokuvien parissa!

Miracle on 34th Street (Susanin kääntymys). Ohjaus: George Seaton. 1947.

Newyorkilaiseen tavarataloon palkattu punanuttu (Oscarilla roolistaan palkittu Edmund Gwenn) väittää olevansa oikea Joulupukki, minkä vuoksi hänet passitetaan mielisairaalaan. Lempeä valkoparta saattaa kuitenkin skeptikkojenkin uskon koetukselle. Miracle on 34th Street on kaikkien parhaita koko perheen jouluelokuvia vaikka on suotta jäänyt monen huonompansa varjoon. Se ei ota kantaa siihen, onko herttainen vanhus huijari, hullu vai aito ja alkuperäinen Pukki, jättäen sijaa katsojan tulkinnalle. Miracle on 34th Street kuuluu myös siihen harvalukuisten elokuvien joukkoon, joiden traileri toimii itsenäisenä teoksena.

joulubileet

Joulubileet. Ohjaus: Jari Halonen. 1996.

Kun Bona (Jorma Tommila) palaa kotiin vuosien linnareissun jälkeen, päättää hänen veljensä järjestää tälle keskellä kesää jotain, mistä hän on jäänyt paitsi kiven sisässä istuessaan: kunnon joulujuhlat. Jari Halosen Joulubileet on vuosien saatossa saavuttanut vankan kulttiaseman. Ja täysin ansaitusti, onhan kyseessä paitsi ohjaajansa paras elokuva myös yksi kaikkien aikojen omaperäisimmistä jouluelokuvista. Viiltävän hauska ja hienosti näytelty elokuva sisältää monta ikimuistoista kohtausta, kuten Oiva Lohtanderin wc-pöntön välityksellä pitämän joulusaarnan. Tommila palkittiin suorituksestaan parhaan miespääosan Jussilla, Lohtander pokkasi puolestaan pystin parhaasta sivuosasta.

viiru-ja-pesonen-2

Viiru & Pesonen joulupuuhissa. Ohjaus: Jörgen Lerdam. 2005.

Viiru & Pesonen joulupuuhissa kuvaa kekseliään erakko-Pesosen ja hänen Viiru-kissansa valmistautumista keskitalven juhlaan. Sven Nordqvistin rakastetuista lastenkirjoista on sovitettu seitsemän elokuvaa, joista peräti kolme sijoittuu joulunaikaan. Nordqvistin kirjojen viehätys ei perustu ensisijaisesti tarinaan vaan kuvituksen surrealismia lähestyvään, yksityiskohtaiseen maailmaan. Sen jäljentämisessä piirrosanimaatiot onnistuvat paremmin kuin viime vuosina ilmestyneet animaatiota ja live action -kuvaa yhdistävät saksalaistuotannot.

rare-exports

Rare Exports. Ohjaus: Jalmari Helander. 2010.

Joulupukkimyytin nurin niskoin kääntävä Rare Exports perustuu löyhästi Jalmari Helanderin Youtuben kautta levinneisiin joulupukin metsästyksestä kertoviin mainioihin lyhytelokuviin Rare Exports Inc (2003) ja Rare Exports Inc – Safety Instructions (2005). Joulupukki ei olekaan Coca-Cola-mainoksista tuttu pullea, lapsukaisia rakastava ukko vaan pikkuisten verta janoava hirviö. Vaikka elokuvassa käsitellään joulunodotusta pikkupojan näkökulmasta, ei kyseessä ole lastensatu. Pikemminkin tätä mustan huumorin kyllästämää elokuvaa voisi luonnehtia kauhukomediaksi tai koomiseksi jännitysfantasiaksi.

krampus

Krampus. Ohjaus: Michael Dougherty. 2015.

Euroopan saksankielisillä alueilla tunnettiin jo ennen kristillisen joulun leviämistä tarina Krampuksesta, lapsia keskitalvella vainoavasta hirviöstä. Lieko kiitos Rare Exportsin, mutta viime vuosina tämä sarvipäinen hahmo on alkanut laskeutua myös angloamerikkalaisen populaarikulttuurin savupiipuista lukuisten elokuvien muodossa; pelkästään viime vuonna ilmestyi kolme kyseistä sorkkajalkaa käsittelevää elokuvaa. Doyghertyn komediallisessa ohjauksessa riitaisen suvun on yhdistettävä voimansa voittaakseen joulun pahat henget. Jo alkutekstien satiiriset ensiminuutit ovat näkemisen arvoisia. Niissä kiihkon valtaan joutuneet ihmiset taistelevat hidastuskuvissa väkivaltaisesti tavaratalon joulukrääsästä Bing Crosbyn It’s Beginning To Look A Lot Like Christmasin soidessa taustalla.

Täällä lisää jouluelokuvia.

J.K. SILVENNOINEN

Artikkeli on julkaistu 22.12. 2016,

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone