Kong: Pääkallosaari

kong-skull-island-image

Ohjaus: Jordan Vogt-Roberts. Pääosissa: Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John Goodman. 119 min. K12.

Merian C. Cooperin ja Ernest B. Schoedsackin ohjaama King Kong (1933) on elokuvahistorian suuria klassikoita, jonka esittelemä jättiläisapina sai tänä vuonna kahdeksannen pitkän elokuvansa. Edellinen, Peter Jacksonin King Kong (2005) kertasi melko tarkasti alkuperäisen juonen mutta keskittyi voimakkaammin gorillan tunnemaailman.

Kong: Pääkallosaaressa ei sen sijaan matkusteta 1930-luvun New Yorkiin ja kiipeillä Empire State Buildingissa vaan eletään 1970-luvun alkua ja Vietnamin sodan päättymisen hetkiä. Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet satelliittikuvista Tyynellämerellä sijaitsevan saaren, jonne on järjestettävä tutkimusretki ennen neuvostoliittolaisia. Tutkijaryhmä saa suojakseen armeijan erikoisjoukot sodan traumatisoimien miesten päästessä hakemaan revanssia taistelussa viidakossa lymyävää uhkaa vastaan.

Vaikutteet haarautuvat aiempia King Kong -elokuvia laajemmalle, ja kuvastossa voi nähdä viittauksia niin Arthur Conan Doylen Kadonneesta maailmasta, Tarzanista, H. P. Lovecroftin tuotannosta kuin Indiana Jonesista. Myöskään yhteyksiä Vietnamin sodan värittämään populaarikulttuuriin ei piilotella saarella, jossa Ilmestyskirja .Nyt on läsnä ja aikakauden hitit soivat.

Hahmot ovat toimintaelokuvista tuttuja, yksinkertaistettuja tyyppejä. Tom Hiddleston on seikkailija ja entinen SAS-joukkojen upseeri, jonka menneisyys on repaleinen. Samuel L. Jackson tekee tutun roolin henkilökohtaista sotaansa Pääkallosaarella käyvänä, Vietnamin sodan katkeroittama upseerina. John C. Reilly on koominen sekopää, jonka tehtävä on keventää synkkää tunnelmaa. Brie Larsonin esittämä valokuvajournalisti osoittaa naisen muuttunutta asemaa valkokankaalla tehdessään hieman muutakin kuin kirkuessa, rakastuessa ja tullessa miesten pelastamaksi.

Industrial Light & Magicin konttorin väellä lienee ollut rattoisaa luodessaan digitaalista saarta, jossa eristys muusta maailmasta on saanut evoluution villiintymään. Elokuva luottaakin juonta enemmän tuttuja elämänmuotoja etäisesti muistuttavien, jättiläismäisten hirviöiden esittelemiseen.

Myös King Kong on aiempaa suurempi – ilmeisesti siksi, että tarjoaisi tasaväkisemmän vastuksen eräälle mutatoituneelle hirmuliskolle. Kong: Pääkallosaari nimittäin sijoittuu samaan universumiin vuoden 2014 Godzillan kanssa, ja kahden jätin yhteiselokuvaa on lupailtu muutaman vuoden päähän. Mikäli malttaa jäädä sohvalle lopputekstien ajaksi, näkee epilogin, joka vihjaa, että monet muutkin takavuosikymmenten hirviöt ovat heräämässä henkiin.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva katsottavissa Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone