Muistatko? Kotimainen leffa oli hyllyllä lähes vuosikymmenen – sai ensi-iltaviikonloppunaan 400 katsojaa

palsa
Pekka Lehdon ohjaama fiktiivinen elokuva taiteilija Kalervo Palsasta sai ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa vuonna 2014. Elokuvan tie valkokankaalle oli pitkä ja kivinen.
Kalervo Palsa ja kuriton käsi –elokuvan piti valmistua jo vuonna 2004 Kiasman Palsa-näyttelyyn, mutta rahoitusongelmat ja sopivan levittäjän löytäminen viivästyttivät tuotantoa.
Elokuva valmistui vuonna 2005, mutta sen ensiesitys oli vasta vuoden 2013 Sodankylän elokuvajuhlilla. Syynä oli, ettei Lehto löytänyt elokuvalle sopivaa levittäjää.
Elokuvateattereissa elokuva keräsi ensi-iltaviikonloppunaan hieman yli 400 katsojaa. Määrä oli vähäinen, vaikka kyseessä on taide-elokuva.
Kittiläläläinen kuvataitelija Palsa (1947 – 1987) tunnettiin vimmaisista ja radikaaleista maalauksistaan, joissa esiintyi usein kuolemaa ja pornoa. Hän kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1987 ollessaan 40-vuotias. Palsa on saanut laajemmin tunnustusta vasta kuolemansa jälkeen.
Ohjaaja Pekka Lehto pitää Kalervo Palsa -elokuvaa uransa parhaan elokuvana.

”Tässä on saatu hienosti elokuva välineenä palvelemaan sekä arkea että fantasiaa. Tämähän on ihan draaman lakien mukainen juttu, että sulle tulee kutsu erikoismaailmaan ja sä kieltäydyt aluksi. Sitten sä lähdet ja siellä erikoismaailmassa ystävät tulee sun vihollisiksi ja viholliset ystäviksi”, Lehto sanoi Ylen haastattelussa.

Pääroolia eli Palsaa näyttelee Janne Reinikainen. Muissa rooleissa nähdään Muissa rooleissa nähdään muun muassa Maria Järvenhelmi, Markku Peltola ja Antti Raivio. Markku Pätilä sai Jussin parhaasta lavastuksesta,

Palsa-leffan  voi katsoa Elisa Viihteen Vuokraamosta ja Aitio-ohjelmakirjastosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone