Klassikkoesittely: 80-luvun nuorisokuvaus koskettaa yhä – päätähti löytyi harrastajateatterista ja teki unohtumattoman roolin

tero-niva
Ajolähtö. O: Mikko Niskanen. PO: Timo Torikka, Tero Niva ja Heikki Paavilainen.
Ohjaaja Mikko Niskasen palkittu Ajolähtö on julkaistu Elisa Viihde Aitio -nettipalvelussa. Vuonna 1982 valmistunut elokuva kuvaa 80-luvun alun maaseutunuorisoa herkkyydellä ja rujoudella.
Elämä sykkii kiihkeänä parikymppisissä nuorissa, jotka armeijasta palattuaan eivät löydä paikkaansa kotikylässä.
Keski-Suomen perukoilla asuvat kouluttamattomat nuoret Late, Juuso ja Pyry pakenevat autioituvasta kotikylästä paremman elämän perään, Norjaan, Ruotsiin ja Etelä-Suomeen, mutta elämä ei käänny onnelliseen suuntaan, vaan on jatkuvaa kipuilua.
(1982) Elämä sykkii kiihkeänä parikymppisissä nuorissa, jotka armeijasta palattuaan eivät löydä paikkaansa kotikylässä. Pääosissa teatterikoululaiset Timo Torikka (kuvassa), Tero Niva ja Heikki Paavilainen. YLE Kuvapalvelu
Kuvassa Timo Torikka.
Elokuva sai elokuvateattereihin 175 000 katsojaa ja keräsi runsaasti kehuja.
Kari Uusitalo valitsi Ajolähdön sadan merkittävän suomalaisen näytelmäelokuvan joukkoon Mitä missä milloin 1990 -kirjassa. Uusitalon mukaan ”Mikko Niskanen kunnostautuu jälleen nuorison ongelmien kuvaajana.”
Elokuvan pääosissa nähdään nuoret teatterikoululaiset Timo Torikka, Heikki Paavilainen sekä amatöörinäyttelijä Tero Niva (kuvassa yllä).
Niva löytyi elokuvaan Viitasaaren harrastajateatterista. Ehkä parhaiten elokuvasta on jäänyt mieleen Tero Nivan koskettava rooli elämäänsä etsivänä maalaispoikana. Hänen näyttelijänura oli lyhyt mutta ikimuistoinen.
Näyttelijänä kokemattoman Nivan roolisuoritusta Ajolähdössä verrattiin Vesa-Matti Loiriin Niskasen vuoden 1962 elokuvassa Pojat.
Niva näytteli myös Tuntemattomassa sotilaassa (1985) Vanhalan roolin. Alla oli kaksi merkittävää ja onnistunutta elokuvaroolia ja edessä siinsi menestynyt näyttelijänura.
Niva päätti kuitenkin vetäytyä alalta vaikean pohdinnan jälkeen. Hän valitsi teatteriopintojen sijaan teknillisen koulun ja opiskeli elektroniikkainsinööriksi.
Nivan elämä päättyi traagisesti ja liian aikaisin. Hän menehtyi vuonna 2003 nopeasti edenneeseen kurkkusyöpään vain 40-vuotiaana.

Ajolähdön musiikki on jäänyt elämään. Elokuvassa kuullaan Ratsiaan ja Pave Maijasen Mistakes-bändiä. Klassikoiksi ovat muodostuneet Mikko Alatalon tunnusmelodiana kuultava Ajolähtö ja Isänmaan toivot.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone