Kirjavieras: Näyttelijä Anna Böhm on innokas lukija ja avantouija: ”Joskus kuvauksissakin luen”

Näyttelijä Anna Böhm tunnetaan muun muassa Ylen Sekaisin -sarjasta ja Juice-elokuvasta. Hänet nähdään myös Elisa Viihde Viaplayn uudessa draamasarjassa. Pohjolan laki.

Helsinkiläisnäyttelijä kertoi Mesta.netin kirjasivustolle lukutottumuksistaan ja paljasti samalla joulun kirjavinkkinsä ja pari muutakin asiaa.

Millainen lukija olet?

Luen paljon. Melkein aina on repussa kirja mukana. Rakastan lukemista, mutta olen myös opetellut viime vuosina kuuntelemaan äänikirjojakin. Niitä kuuntelen usein kävelyillä tai iltaisin. Viimeisin kirjasarja, jonka sain päätökseen, nimenomaan äänikirjana, oli Elena Ferranten Napoli-sarja, jonka suomennoksen luki kauniisti Erja Manto. (käännöstyö: Helinä Kangas, WSOY).

Kirjavinkkejä jaamme ystävieni kanssa toisillemme. Kirjoja taas luen kahviloissa, kulkuvälineissä, kotisohvalla; melkein missä vain. Minulla on hyvä keskittymiskyky, vaikka ympärillä olisi hälinää. Nautin jopa pienestä puheensorinasta ympärilläni. Joskus kuvauksissakin luen, jos on paljon odottelua omien kohtausten välillä.

Millaisia kirjoja luet yleensä?

Enimmäkseen kaunokirjallisuutta. Eritoten kirjat, joiden maailma kytketään kulttuuri- tai yhteiskuntahistoriaan, ovat muodostuneet omiksi suosikeikseni. Esimerkkinä Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme (2013,Teos). Kirja rakentuu venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan (1892–1941) ja hänen tyttärensä Ariadna Efronin (1912–1975) elämänvaiheisiin.

Jossain vaiheessa olin todella innostunut elämänkerroista. Ja luen niitä vieläkin, kun jotain kiinnostavaa julkaistaan. Viime jouluna oli Michelle Obaman kirja innokkaassa luvussa.

Tykkään myös vaihdella kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden välillä. Olen loputtoman kiinnostunut historiasta. Tällä hetkellä on ystävältä lainassa Antti Ronkaisen ja Juri Mykkäsen toimittama Vapiseva Eurooppa -kirja. Kesällä luin tuolloin tulevaa Helsingin kaupunginteatterin esityksen harjoituskautta ajatellen Mervi Kaarnisen Punaorvot 1918.

Kotimaisia kirjailijoita liputan kovasti. Listatakseni omia suosikkejani, joilta olen lukenut melkein kaikki julkaistut teokset ja odotan aina jo seuraavia:

Riikka Pulkkinen, Laura Gustafsson, Pajtim Statovci, Tommi Kinnunen, Sirpa Kähkönen.

Keväällä, kun olin sattuneesta syystä paljon kotona, tartuin myös pitkästä aikaa myös kirjahyllyssäni pursuileviin runokirjoihin.

Esim. Pentti Saaritsan Pakenevat Merkit -teoksen runoja luin ääneen. Runojen taika taitaa olla siinä, että ne usein osuvat kuvaamaan jotakin tunnetilaa niin kovin osuvasti. Eivätkä ne vanhene koskaan.

Luen myös ammatin puolesta näytelmiä vapaa-ajallani, Minna Canthista nykynäytelmiin.

Mitä kirjoja aiot lukea joulupyhinä?

Reppuun on jo pakattu Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa ja toki  toivon, että joulun lahjakääreistä paljastuisi myös Anni Kytömäen Finlandia-palkittu Margarita – äidille terveisiä.

Onko sinulla henkilökohtaista klassikkoa, jonka ottaisin mukaan autiolle saarelle?

Haruki Murakami: Kafka Rannalla.

Haaveiletko omasta romaanista?

Olen aina rakastanut kirjoittamista ja itse asiassa yhden kirjan kirjoittanutkin melkein valmiiksi. Ehkä jonain päivänä viimeistelen kirjan puolivälin luvut loppuun…

Mitä muuta elämääsi kuuluu tällä hetkellä?

Päivittäinen avantouinti. Siitä on vuosien aikana muodostunut tärkeä harrastus. Se antaa virtaa näin pimeän aikaan. Tällä hetkellä kirjoittelen täällä kotonani joulukortteja ystäville ja sukulaisille. Tykkään muutenkin lähettää postikortteja ja kirjeitä ihan ilman mitään erityistä juhlapäivääkään. Ulkoiltua on tullut paljon. Ystävien ja perheen kanssa käymme säännöllisesti kävelemässä.

Pohjolan laki on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone