Kirjavieras: Seppo Jokinen pysyttelee tamperelaisuuden ytimessä

seppo jokinen

Seppo Jokisen uusi kirja Kuolevaksi julistettu jatkaa suosittua komisario Sakari Koskinen -dekkarien sarjaa.

Kirjassa mies juoksee henkensä pitimiksi Tampereen keskustassa, muttei suostu paljastamaan poliisille vainoajansa nimeä. Pian hän joutuu tahallisen päälleajon uhriksi, mutta pakenee paikalta pahasti loukkaantuneena. Samaan aikaan Tamperetta riivaa naisten ahdistelija, jonka uhrit heräävät eri puolilta kaupunkia. Mistä sait idean monikerroksiseen tarinaan?

– Lähtökohta tähän kirjaan oli ajatus aivan tavallisesta mattimeikäläisestä, joka sotkeutuu epämääräiseen rikosvyyhteen vilpittömän hyväuskoisuutensa vuoksi. Se johtaa hänet tukalaan tilanteeseen palkkatappajan vainoamaksi. Ohessa kulkeva juoni naisia vainoavasta hiipparista liittyy parin kirjan takaiseen rikokseen, joka on edelleen ratkaisematta.

Kuolevaksi julistettu oli ennakkomyynnissä Elisa Kirjassa. Millaista lukijapalautetta olet ehtinyt saamaan?

– Tähän mennessä lukijapalaute on ollut pelkästään myönteistä. Muutama lukija on kertonut suuttuneensa itselleen kun ei kyennyt lukemaan kirjaa ahmimatta ja nyt on taas pitkä vuosi edessä odotettavaa. Se tietysti on tarkoitettu imarteluksi, mutta kieltämättä se toimii. Tulen hyvälle tuulelle.

Miten pidät yhteyttä kollegoihisi? Kuinka tärkeää se on työssäsi?

– Olen yhteydessä kollegoihin kirjamessuilla ja muissa sellaisissa tilaisuuksissa. Varsinkin oman osuuskunnan kirjailijoita tulee tavattua. Mutta eipä me juuri työasioista puhuta. Enemmänkin se on sellaista tavallista huulenheittoa, mitä harrastetaan missä tahansa työyhteisön illanvietoissa.

Millainen suhde sinulla on sähköiseen kirjaan? Luetko e-kirjoja ja millaisena näet niiden tulevaisuuden?

– Luen sähköistä kirjaa yleensä matkalla. Uskon, että e-kirjojen menekki kasvaa edelleen ja jossain vaiheessa se sivuuttaa myyntiluvuissa perinteisen paperikirjan. Silti paperikirja ei kuole koskaan. Esimerkiksi keräilijöitä tulee olemaan aina, jotka kokoavat hyllynsä määrätyn kirjailijan kirjaa tai kirjasarjaa.  Heille kelpaa vain ja ainoastaan fyysisesti kosketeltava kirja.

Dekkareitasi on julkaistu ulkomailla. Muun muassa Hukan enkelit on julkaistu Yhdysvalloissa. Millaisen vastaanoton ne ovat saaneet?

– Vastaanotto on ollut hyvä, mutta myyntiluvut ainakin toistaiseksi hyvin pienet. Saksassa kirjaa on myyty enemmän kuin Yhdysvalloissa. Kenties Tampere ja mustamakkara ovat rapakon takana vielä liian eksoottista luettavaa.

Olet julkaissut useita menestysdekkareita ja saanut uskollisen lukijakunnan. Millaisia haaveita ja suunnitelmia sinulla on tulevaisuuden varalle?

– Jatkan edelleen Komisario Koskinen -sarjan tekemistä. Eikö se olisi mainitsemasi uskollisen lukijakunnan pettämistä, jos laittaisin sen nyt poikki. Tarkkaa lukua en osaa vielä sanoa, mutta viisi koskista on ainakin vielä tulossa, kukaties huomattavasti enemmän. Katsotaan nyt miten komisarioni kunto kestää. Hänellä on vielä kahdeksan vuotta lopulliseen eläkeikään, mutta mikä estää jatkamasta senkin jälkeen. Kirjailijan hommista ei ole helppo jäädä eläkkeelle, ja uskoisin että niin on myös työhönsä täysillä vihkiytyneellä rikostutkijallakin.

Entä mitä odotat eniten alkavalta kesältä?

– Odotan kalaisaa ja vähäitikkaista kesää, sekä uusia ennen näkemättömiä paikkoja ympäri Suomen. Kesällä täältä ei kannata lähteä mihinkään.

Seppo Jokinen,  13.4.49 Tampereella syntynyt kirjailija.  Hän on kirjoittanut 20 rikosromaania ja yhden rikoskertomuskokoelman. Niissä kaikissa on päähenkilönä tamperelainen poliisi, komisario Koskinen. Hän on saanut useita palkintoja, kuten Vuoden johtolanka -palkinnon 2002, Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon 2003, sekä kolme Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkintoa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone