Kirjailija Kirsi Pehkonen, millaisena jää mieleen kirjavuosi 2020?

Mesta.netin kirjasivuston juttusarjassa sukelletaan jouluisiin tunnelmiin, summataan mennyttä ja kännetään katsetta kohti seuraavaa vuotta. Nyt kuulumisensa kertoo menestyneistä Jylhäsalmi-kirjoistaan tuttu Kirsi Pehkonen.

Millaisena jää mieleen kirjavuosi 2020?

Koko kirja-alan kannalta 2020 oli etenkin yllättävien käänteiden vuosi. Keväällä korona säikäytti kuvittelemaan, että kirjat jäävät kaupoissa ja kirjastoissa hyllyihin, mutta toisin kävi. Kirjojen myynti ja lainaus pomppasi ennätyslukemiin, pitkästä aikaa. Ja vaikka äänikirjojen nousu oli jo tiedossa, korona sysäsi tarinoiden kuuntelun hurjaan suosioon. Tästä varmin todiste on kai se, että oma äitinkin otti innolla äänikirjapalvelun käyttöön! Omia kirjojani ajatellen 2020 taitaa olla Jylhäsalmi-sarjan todellinen läpilyöntivuosi. Huhtikuussa ilmestynyttä sarjan neljättä osaa Jylhäsalmen sydänkesää on odotettu, lainattu, luettu ja kuunneltu ahkerasti. Kesän alussa ilmestynyt aikuisille suunnattu Käydään pöytään! Ystäväkirja ruokahetkiin näytti ensin osuvan huonoon hetkeen, kun kukaan ei koronakesänä tarvinnut tuliaiskirjaa. Mutta joulua kohti sekin on löytänyt lukijansa.


Mitä kirjoja aiot lukea joulupyhinä?


Aavistelen, että jossain joulupaketissa on ruotsalaista alkuperää oleva dekkari. Jos näin on, niin sen luen tietenkin, lukukarkit käyn poimimassa joulukuusen karkkikoreista. Muutoin en voi mitenkään tietää, mitä luettavaa tontut ovat tänä jouluna käärineet pakettiin ja mitä siis luen…

Kerro rakkain jouluperinteesi, josta et haluaisi luopua?


Joulukuusi, joulusauna, joulukinkku, joulukoristeet, jouluvalot, joulumusiikki… oivoi, lista on pitkä, koska olen taattu jouluihminen. Kaikki ne, mihin voin itse vaikuttaa, niistä en luovu, miksi luopuisin.

Koko maailma odottaa, että elämä palautuisi normaaliksi koronan kurimuksesta. Mitä muuta odotat alkavalta vuodelta?

Odotan alkavalta vuodelta hyviä ulkoilukelejä, talvella etenkin hyviä hiihtolatuja ja – kelejä. Kaipaan oikeaa, kunnon talvea, kunnon kesäsäitä ja värikästä syksyä. Koko maailmalle toivon paluuta kohti terveyttä ja vapaata yhdessäoloa. Maailmantilanteen rinnalla omat kirja-asiat tuntuvat pikkiriikkisiltä, mutta toisaalta ehkä juuri nyt osaa iloita myönteisistä uutisista eri tavalla kuin aiemmin. Keväällä 2021 on tulossa kaksi kirjaa, Jylhäsalmi-sarjan viides osa Riihikuivaa satoa Jylhäsalmella ja miltei samoihin aikoihin ilmestyy rikosromaani Kotiapulainen. Aina se jännittää, miten kirjat vastaanotetaan. Silti sitä kovasti odotan, että saan tuoreet painetut kirjalämpimäiset postissa kotiin!

Tutustu Kirsi Pehkosen tuotantoon

Kirsi Pehkonen toimii luokanopettajana ja kirjoittaa sivutyökseen monenlaista, mm. kolumneja Savon Sanomiin. Ennen Jylhäsalmi-sarjaa Pehkonen on julkaissut Karistolla viisiosaisen tyttöjen jääkiekkosarjan, jonka osat ovat olleet ehdolla Arvid Lydecken- ja Topelius-palkinnoille. Hän on julkaissut myös muita aikuistenromaaneja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone