Kirjailija Kristiina Vuori haluaa rikkoa rajoja

Kirjailija Kristiina Vuori kirjoittaa romaaneja Suomen keskiajalta. Hän  on julkaissut neljä historiallista romaania, joista uusin Neidonpaula  ilmestyi keväällä.

Kristiina Vuori hakeutui jo lapsena historiallisten tarinoiden äärelle.  Yläasteikäisenä alkanut pöytälaatikkokirjoittaminen lopahti, kun työura  ja arjen kiireet veivät ajan. Vuori työskenteli yli kaksikymmentä vuotta viestintä- ja  markkinointitehtävissä. Täyttäessään 40 vuotta hän ymmärsi, ettei hän  halua jäädä eläkkeelle yritysmaailmasta.

Idea historiallisesta romaanista muhi mielessä yli kolmekymmentä vuotta, kunnes tuli aika tehdä haaveista totta.

Kirjailijan uralle tuli salama-alku, kun Vuoren vuonna 2012 ilmestynyt  esikoisromaani Näkijän tytär myi 30 000 kappaletta. Teos oli  ilmestymisvuotensa myydyin esikoiskirja.

Esikoisen vastaanotto oli iloinen ja odottamatonkin yllätys, vaikka suomalaiset lukijat rakastavat maansa historiaa ja ovat siitä  kiinnostuneita. Vuori oli suunnitellut kirjoittavansa päivätyönsä ohessa, mutta  esikoisromaanin menestys mahdollisti hänen jäädä vapaaksi kirjailijaksi  vuonna 2013.

Kaikki Vuoren romaanit ovat olleet itsenäisiä teoksia.

Yksi romaani vaatii valmistuakseen noin vuoden päivät. Usein edellinen käsikirjoitus on yhä kesken, kun hän jo aloittaa uuden tarinan muistiinpanoja.

Antoisinta kirjailijan työssä on hänen mukaan vapaus.

– En katso kelloa, kun työskentelen vaan tehdyn työn eli tekstiliuskojen  määrää. Siten työpäiväni heittelehtivät neljästä tunnista kymmeneen,  toisinaan paahdan töitä jopa ympäri vuorokauden, jos inspiraatio on  päällä tai painopäivä lähestyy. On hienoa, että voin itse päättää mitkä  viisi päivää viikostani ovat kirjoituspäiviä ja mitkä vietän vapaalla,  toteaa Vuori.

Haastavinta on puolestaan työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan.

– Teen töitä kotona, missä minulla on työhuone. Kun työ on koko ajan  läsnä, vain seinän takana, heti naapurihuoneessa, huomaan usein ”olevani töissä” silloinkin, kun pitäisi ottaa rennosti ja unohtaa toviksi kaikki  käsikirjoitukseen liittyvä. Tämä on pakottanut minut muuttamaan tapojani  esimeriksi lomailun suhteen. Enää en voi viettää lomiani kotosalla vaan  minun on lähdettävä kokonaan uusiin ympyröihin, jotta en kantaisi työtä koko ajan mukanani. Siellä missä on läppäri, on aina myös kiusaus avata
keskeneräinen käsikirjoitus.

Historiallisten romaanien suosio on noussut viime vuosina.  Vuori  toteaa, että historiallisissa viihderomaaneissa on hyvin tiukat  ”säännöt”, joita kirjailijan odotetaan noudattavan.

– On komea sankari, kaunis ja viaton sankaritar sekä vaikeudet, jotka  erottavat heidät toisistaan. On onnellinen, ruusunpunainen loppu. Tätä  kaikkea haluan rikkoa.  Ehkä sankaripari ei aina saakaan toisiaan? Ehkä sankaritar onkin nainen, jonka luonne ei ole kaikkein miellyttävin? Ehkä  sankarin haarniska ei olekaan täysin puhtoinen vaan hänellä on  menneisyys, joka ei täysin kestä päivänvaloa? Haluan yllättää lukijan ja  kirjoittaa sellaisia kirjoja, joiden loppu ei ole arvattavissa heti
ensimmäiseltä sivulta alkaen.

Vuori toivoo, että hänen kirjansa löytäisivät jatkossakin lukijansa, jotta työ vapaana kirjailijana säilyisi.

– Suurin haaveeni olisi jäädä eläkkeelle kirjailijan ammatista, eikä siis enää palata yritysmaailmaan jonkun firman palkkalistoille. Toki tekisin mielelläni myös muita kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyviä töitä. Tällä hetkellä olen muun muassa menossa yhdeksi ohjaajaksi erääseen kirjoituspajaan ja samaten suunnitteilla on yhteistyöprojekti erään toisen kirjailijan kanssa.

 

Kristiina Vuoren teoksiin voi tutustua Elisa Kirjassa

Kuva: Pertti Nisonen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone