Kirjaesittely: Frederikin muistelmateos tursuaa kiusallisia paljastuksia, muistoja musiikkiuralta ja traagisesta lapsuudesta

Frederik eli Ilkka Sysimetsä avautuu Harva meistä on Frederik –kirjassa rehellisesti koko elämästään.

Tommi Pietarisen ja Frederikin itsensä kirjoittama muistelmateos on harvinaisen suorasukainen ja rohkea. Paljastuskirjan kriteerit täyttyvät heittämällä.

Moni tunnettu henkilö viihteen ja politiikansa saralta esiintyy kirjassa heille itselleen kiusallisella tavalla, joten teoksen aiheuttamat kohunpoikaset eivät ole tuulesta temmattuja.

Kirjassa käydään läpi lapsuus ja nuoruus perusteellisesti. Pintaa syvemmälle menevät, traagiset lapsuusmuistot selvittävät lukijalle syy-seuraussuhteen – miksi Frederikistä tuli suomi-iskelmän virallinen panomies?

Frederik toteaa kirjassa, ettei hän saanut vanhemmiltansa hellyyttä.

Sota oli traumatisoinut isänkin, ja kuningas alkoholi astui kehiin ollessani kolme–neljävuotias. Muistan, kuinka isä itki kotona ja vakuutteli rakastavansa äitiä. Minut hän otti syliinsä, mikä oli harvinaista herkkua, sillä äiti ei osoittanut koskaan minkäänlaista hellyyttä; ei pussannut, ei nukuttanut eikä halannut.

Frederik kertoo juoneensa itsekin vuosikymmeniä viinaa, mutta hän tajusi lopettaa juomisen ennen kuin on liian myöhäistä. Isälle, Ilmari Sysimetsälle kävi huonommin. Perhe joutui todistamaan Ilmarin vajoamista puliukkoasteelle. Isä kuoli taksin takapenkille Frederikin ollessa kymmenenvuotias.

Hän oli ajeluttanut autoa ympäri kaupunkia odotellessaan kapakoiden aukeamista ja naukkaillut samalla leikattua konjakkia. Kuulin asiasta palatessani kotiin lintsausreissulta. Asunto oli täynnä kukkalähetyksiä, ja äitini itki. Kun kysyin äidiltä, miksi isä kuoli, hän vastasi lakonisesti, ettei isän sydän kestänyt viiden promillen humalaa.”

Hellyyden puute ja isättömyys heijastuivat pojan elämään karulla tavalla. Hänet potkittiin pois Oikokadun kansakoulusta, mutta sekään ei parantanut käytöstä. Frederik tunnustaa olleensa koulukiusaaja. Toisaalta hän kertoo saaneensa itsekin turpiinsa isommiltaan jatkuvalla syötöllä.

Minä terrorisoin koko koulua. Olin hyvä vain kaunokirjoituksessa, koska harjoittelin sitä viikoittain tuntikausia jälki-istunnoissa. Niinpä tylsistyin oppitunneilla. Kerran ammuin erästä tyttöä kumiritsalla poskeen, niin että tämä tönäisi mustepullonsa toisen tytön mekolle. Opettaja kutsui paikalle rehtorin, joka raahasi minut hiuksista vetäen kolmannesta kerroksesta kadulle asti. Ulkona hän huusi, että minut on erotettu koulusta kahdeksi viikoksi. Tätä jatkui kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

”Reetu” päätyi nuorena isänsä tavoin mainosgraafikon töihin. Intin jälkeen hän liittyi The Roosters -yhtyeeseen, joka keikkaili Helsingin nuorisopaikoissa. Isä oli pakottanut hänet lapsena pianotunneille, joten hän päätyi yhtyeen urkuriksi.

Heti kun Frederik alkoi saada julkisuutta , hän alkoi saada naisia. Naisista tuli hänelle eräänlainen huume.

Me iskimme naisia oikeastaan koko ajan. Kun olin tienannut tarpeeksi rahaa autoon, naisia alkoi kaatua kuin heinää. Kaupungin seisoskelumestoista löytyi aina halukas tyttö, joka hyppäsi Morris Minin kyytiin. Hurautin Jätkäsaaren kärkeen, käänsin istuimet taka-asentoon ja hoitelin homman. Sen jälkeen vein tytön takaisin ja otin uuden kyytiin. Liukuhihnapaneskelu kuulostaa nyt sovinistiselta, mutta emme itse kokeneet olevamme mitään sikoja. Kyse oli yhteisestä hauskanpidosta. Jostain syystä naiset ovat aina hinkuneet tunnettujen miesten sänkyyn.

Sooloartistina Frederikin mainen on maskuliinen ja seksistinen. Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että kirjassa on paljon seksimuistoja.

Muusikot ja näyttelijät saavat seksiä niin helposti, että komeakin ura saattaa katketa kuin kananlento humalaisen yön seurauksena. Poppareiden kanssa seikkailu on nuorten naisten mielestä jännittävää, mutta jälkeenpäin saattaa kaduttaa ja tulee houkutus sysätä kaikki syyllisyys toisen osapuolen niskaan. Nykyään sitä pidetään jopa velvollisuutena, joten esiin kaivellaan vuosikymmenien takaisia tapahtumia. Moni vanha ja nuorempi rocktähti sekä näyttelijäkomistus istuu tälläkin hetkellä pelko perseessä vanhojen (tai viimeöisten) syntien tähden. Tuleeko haaste, soittaako Seiska?

Kirja ei ole aina kaunista luettavaa. Reetu on piirtänyt elämänsä suuntaviivoja suurella pensselillä ja siinä ohessa moni lähimmäinen on saanut siipeensä. Hänellä on yhdeksän lasta melkein yhtä monen naisen kanssa. Kaksi lapsistaan hän on kasvattanut kuin normaali isä.

”Kolme lapsista on tehty tavallaan tilaustyönä naisille, jotka ovat odottaneet oikeaa ovulaatiohetkeä, tulleet sitten lavan eteen katselemaan sillä silmällä ja vieneet minut hommiin. Loput lapset ovat olleet vahinkoja, joille olen pulittanut elatusmaksut.”

”En ole halunnut tavata kaikkia lapsiani, koska siitä seuraa vain sotkua, jos ympärillä pyörii liian monta vekaraa. Järki ei riittäisi laskemaan, milloin vietetään joulua Liisan ja Petterin ja milloin kenenkin kanssa.”

Tottahan myös musiikista ja keikkailusta puhutaan kirjassa. Reetu kertaa uransa tähtihetket ja kuin muistot raskaan keikkaelämän parista.

Frederi syntyi 70-luvun taitteensa. Kesti kuitenkin aikansa ennen kuin ura lähti lentoon. Vuonna 1979 ilmestunut Tsingis Khan teki Frederikistä todellisen iskelmätähden. Se oli hänen ensimmäinen kultalevynsä.

”Se oli minulle valtavan suuri juttu niin monen vuoden yrittämisen jälkeen. Minusta tuli melkein miljonääri kolmessa kuukaudessa, kun rahaa virtasi ovista ja ikkunoista. Jälkeenpäin Fazerilla harmiteltiin sitä, että oli pantu Tsingis Khanin b-puolelle Linda, Linda, josta siitäkin tuli valtava hitti. Biisit soivat kuitenkin koko ajan radiossa ja palkkiot nousivat kymmenkertaisiksi, joten heitin vuodessa 300 keikkaa. Hirveän miekkansa hilpeä kalistaja heilui joka päivä jossain päin Suomea.”

Frederit on kokenut urallaan myös konkursseja ja kärähtänyt verottajalle pimeistä keikkapalkkioista

”Vankilaan ei kuitenkaan jouduttu, koska siihen aikaan ta­lousrikoksiin suhtauduttiin löperömmin. Kun verottajalta tuli postissa kolme yli neljän miljoonan markan lisäverolappua, sanoin talouspäälliköllemme, että pannaan nämä kehyksiin ja seinälle.”

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Harva meistä on Frederik. Muistelmateos on saatavilla sekä e-kirjana että äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone