Kirja: Metallican Suomen keikalla oli villi meno 80-luvulla – ”yksi kertoi, että haluaa oman panopaikan”

Mikael Huhtamäen loppuvuonna julkaistussa värikkäässä ja vauhdikkaassa kirjassa Scream for me Finland!– kansainvälistä hevikeikkahistoriaa 1980-luvun Suomessa kerrataan muistoja unohtumattomista hevikonserteista.

Huhtamäki on valinnut kirjaan kaksikymmentä 1980-luvulla Suomessa vieraillutta raskaan rockin bändiä tai artistia. Kirjassa on muisteluita mm. Motörheadin, Iron Maidenin ja Ozzy Osrbournen vierailuilta.

Yksi ikonisimmista hevikeikoista Suomessa on ollut Metallican esiintyminen Pihtiputaan Saapasjalkarockissa heinäkuussa 1986. Bändi oli vielä matkalla suosion aallon harjalle, kun se esiintyi pienillä festareilla Keski-Suomessa.

Saapasjalkarockin järjestäjänä toimi Pihtiputaan Urheilijat ry., joka vietti kyseisenä kesänä kymmenvuotisjuhlia.

Metallica soitti kesällä 1986 Euroopassa vain kaksi keikkaa, lauantaina 5.7. Pihtiputaalla ja seuraavana päivänä Roskildessa. Siksi Pihtiputaan järjestäjät saivat lippukyselyjä Ruotsista saakka.

Bändivalinnoista vastasi Seppo Kahilainen, joka muistelee kirjassa buukanneensa Metallican keikkamyyjä Lido Salosen välittämänä.

”Se oli erikoinen kevät. Ulkolaisista bändeistä oli kovaa kilpailua, ja Suomi yleensä hävisi Keski-Euroopalle. Me oltiin mukana kisassa ja saatiin pakkeja monilta bändeiltä. Metallican kiinnitys tapahtui melko myöhään, lopputalvesta. Vähän yllättäen huomattiin, että Euroopassa liikkuu tollainen nouseva bändi, muistaakseni Saksassa. Aika nopeasti päästiin sopimukseen, mutta kulku oli ongelmallista, ja jouduttiin käyttämään pikkupätkällä yksityiskonetta”, Kahilainen kertoo kirjassa.

Metallica matkusti Helsinki-Vantaalta Pihtiputaalle bussilla. Matkaoppaana toiminut Poko Rekordsin Kirsi Vaateri oli bändiä vastassa lentokentällä. Hänen mieleensä jäi, kun Kirk Hammett juoksenteli kentällä päättömän vallattomasti ympäriinsä.

”Sain oikein paimentaa sitä bussiin, että voitaisko mennä jo. En oikein tiedä miksi Metallica buukattiin Saapasjalkarockiin, kun se ei ollut sinne oikein sopiva bändi. Bändi oli hyvin äimänä Pihtiputaasta, että ollaan keskellä ei mitään, hirvee meno päällä ja kaikilla on kivaa. Ne kummastelivat ulkomaalaiseen tapaan miten ihmeellistä oli, että vettä voi juoda suoraan hanasta”, Vaateri kertoo kirjassa.

Kova meninki jatkui festarialueella. Saapasjalkarockissa backstagevastaavan tehtävä lankesi parikymppisen Tarja Ihalaisen tehtäväksi.

”Mä en oikein muista niiden Metallican kundien nimiä… Kuka se on se vaalee? No se vaalee tuli mun juttusille, ja kertoi että haluaa panopaikan. Sillä oli mukana nuori, hyvin hoikka, tummatukkainen, meikattu tyttö. Semmoinen nälkiintyneen näköinen. Vähän kävi sääliksi. Mutta mä järjestin asian ja ohjasin heidät taukotilaan, makuuhuoneen puolelle, ja jäin vahdiksi ulko-ovelle, ettei kukaan tule häiritsemään kesken aktin”, Tarja kertoo kirjassa.

Hän kertoo tunteneensa itsensä idiootiksi. Hän ei käsittänyt, miten joku alentuu patjaksi, vaikka olisi kuinka fani.

”Mutta kun olin luvannut, että heillä on rauha hoitaa ne hommat, niin pidin sanani. Eikä se kauan kestänyt, en usko että kenenkään tarvitsee olla kateellinen. Hyvin jaksoin seistä sen ajan, vaikken ollut nukkunut kahteen päivään. Oli aika nihkeä juttu, siksi en ole siitä puhunut 34 vuoteen.”

Tarja muistaa, ettei festarialueella ollut yöllä jatkobileitä, vaan Metallica lähti kohti yösijaansa pian keikkansa jälkeen. Bussiin pakattiin raiderissa ollutta tietynlaista juomaa ja sitruunalohkoja.

”Annoin sitten Metallican parakin Popedan mukana olleille tanssitytöille ja kehotin heitä syömään yli jääneet tarjoilut”, Tarja muistaa.

Kitaristi Kirk Hammett muisteli vuonna 2007 Ilta-Sanomissa Saapasjalkarockia. Hän kertoi asuneensa samassa asuntovaunussa edesmenneen basistin Cliff Burtonin kanssa.

”Aikaisin, siis erittäin aikaisin aamulla Cliff kaivoi esiin kummallisen vempeleen, jonka sitten tunnistin ongeksi. Siinä oli järvi vieressä, joten Cliff lähti ongelle.
Hammetin mukaan ei mennyt pitkään, kun hän todellakin sai kalan, jonka hän heitti hetken päästä takaisin järveen.

Ihalainen ei pidä asuntovaunumajoitusta todennäköisenä, sillä ulkomaiset yhtyeet majoitettiin usein Viitasaaren Ruuponsaari-korpihotellin.

Joka tapauksessa Metallica piti villit jatkot keikkansa jälkeen.

Tarotin Zachary Hietala muisteli kirjan mukaan Metallican silloinen basisti Cliff Burton ei bileissä pitkään viihtynyt, vaan lähti kummassakin kainalossa suomityttö ja se hävisi omaan kämppäänsä.

Hietala sai kutsun jatkoille Metallican miksaajalta Big Mickiltä.

”Big Mick oli lihava ja parrakas, ei mitään adonistyyppi. Sillä oli korttipakan paksuinen laminaattiröykkiö kaulassa, josta se esitteli Twisted Sisterit ynnä muut. Big Mick naureskeli että minne vaan menee niin voi napsauttaa sormia, ja tämä on ’License to Fuck, you know boys’. Me ajateltiin että voi kun oltaisiin mekin joskus…”

Scream for me Finland on saatavana myös äänikirjana. Kuuntele näyte.

Lue myös: ”Uutuuskirja sukeltaa 80-luvun hevikeikkojen tunnelmiin Suomessa – ”Metallicalle ei meinannut löytyä pullovettä, lehmät eivät lypsäneet Motörheadin metelin jälkeen”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Jää kyllä tämä kirja lukematta. Ylimieliseen sävyyn kirjoitettu.

Kommentit suljettu.