Kirja-arvostelussa bestselleriksi noussut Jänniä aikoja – ”kutkuttavan viihdyttävä parisuhdekirja”

Naoise Dolan: Jänniä aikoja – Otava 2020, 255s.

Irlantilaisen Naoise Dolanin esikoisromaani Jänniä aikoja on hykerryttävä ja sarkastinen kertomus parisuhdesekoilusta. Ja se on myyntitilastojen kärjessa monissa maissa.

Kirjan päähenkilö on Ava, 22-vuotias opettaja Dublinista, joka saa työpaikan Hong Kongista. Hän opettaa rikkaiden lapsille oikeanlaista Englantia.

Oona Nyströn on tehnyt kekseliästä ja osuvaa työtä suomentaessaan välillä vaikeaselkoisia irlantilais-englantilaisia sanaleikkejä.

Ava on älykäs ja suoraviivainen nuori nainen. Hän on kotoisin käyhistä oloista, muttei anna sen häiritä elämäänsä Hong Kongin pankkimaailman upporikkaiden keskellä. Ava löytää Julianin, joka on juuri jäänyt sinkuksi. Julian on ´jo´ 28-vuotias.

Aluksi he ovat ystäviä ja viettävät vapaa-aikaansa yhdessä. Kohta Ava kuitenkin muuttaa Julianin ökyasuntoon välttyäkseen vuokranmaksulta. Ja heidän asiallinen ystävyytensä muuttuu asialliseksi seksisuhteeksi.

Puheet rakkaudesta ja romantiikasta voidaan unohtaa heti alkuunsa. Sekä Ava että Julian tiedostavat, etteivät pysty sitoutumaan parisuhteeseen. Mutta silti he käyttäytyvät kuin pariskunta. Ilman tunnesiteitä.

Päällisin puolin Dolanin kirjoitustyyli on lyhyttä ja osuvaa. Dialogi on ironiaa ja itseironiaa tulvillaan. Julian pitää Avan suorasukaisista mielipiteistä. Hän ei hätkähdä, vaikka Ava sanoo suoraan ettei pysty tuntemaan mitään miestä kohtaan.

Mutta kaiken yksinkertaisen pistävän dialogin ja Avan monimutkaisten, mutta loogisten ajatusten alla muhii kirurgisen tarkkoja ihmisluonteen syväanalyysejä.

Lukija pysähtyykin usein miettimään, mitä tässä juuri sanottiin, mitä se oikeasti tarkoittaa, vai tarkoittaako se mitään.

Dolan on onnistunut myös välttämään turhia, vaivaannuttavia seksikuvauksia.

Tarinan edistyessä asiat monimutkaistuvat. Tietenkin. Mutta ei ainoastaan siksi, että Ava alkaa tahtomattaan haluta suhteelta enemmän, vaan siksi, että hän tapaa ikäisensä lesbo-tytön, Edithin. Dolan ei tyydy perinteisiin ratkaisuihin viedessään tarinaa kohti vääjäämätöntä loppua.

Naoise Dolan on kirjoittanut kutkuttavan viihdyttävän parisuhdekirjan, joka toimii monella eri tasolla. Jänniä aikoja ansaitsee kansainvälisen menestyksensä.

Jussi Wahlgren

Jänniä aikoja on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Lue näyte tästä.

Naoise Dolan on irlantilainen kirjailija. Hän opiskeli englanninkielistä kirjallisuutta Trinity Collegessä ja Oxfordin yliopistossa. Jänniä aikoja on hänen esikoisromaaninsa, josta Sally Rooney julkaisi näyteen The Stinging Fly -kirjallisuuslehdessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone