Kirja-arvio: Uusi Vares on nautittavaa luettavaa – ”Meno kansainvälistyy ja juonittelujen tahti kiihtyy”

Reijo Mäki. Kuva Tommi Tuomi 2013

Tappavaa tahtia

Reijo Mäki – Tolvana (Otava 2019, 394 sivua)

Reijo Mäki on kirjoittanut kolmekymmentä Vares-kirjaa. Kymmenes elokuvakin on suunnitteilla. Ja peli vain kovenee. Meno kansainvälistyy ja juonittelujen tahti kiihtyy.

Tolvana on syvälle kansainvälisiin rikollispiireihin pureutuva, todellisuutta karmeasti kuvaava dekkari.

9789511342571Välillä pohdiskellaan Turun tutuissa pubeissa elämänmenoa ja välillä pistäydytään Etelä-Amerikassa tai Venäjän sydänmailla. Yhtäläisyyksiä Suomen ja lähialueiden tapahtumiin ei tarvitse hakea, ne iskevät kasvoihin vähän väliä. Ahaa-elämyksiä nykypäivän bisneksestä ja raivohullusta rikollismaailmasta tulee sivu sivun perään. Suomen ja Venäjän jääkiekkoliigan kuvaukset ovat kaikille suomalaislle tuttua uutisointia. Vaikka asianosaisilla onkin eri nimet kuin todellisuudessa.

Japanilaiset Yakusat ovat Mäen tarinan eksoottista antia. Venäjän sotilastiedustelu ja GRU:n ja SRV:n vakoilutoiminta ovat taas suomalaisille lähes arkipäivää. Samoin Airiston viimevuotiset tapahtumat. Olipa maanosa tai kulttuuri mikä tahansa, väkivalta, urkkiminen, vallanhimo ja rahan tekeminen ovat kaikkialla yhtä tehokasta.

Mäki käyttää mielikuvitustaan hulvattomasti varsinkin kuvatessaan erilaisia tapoja päästä eroon ikävistä ystävistä, vihamiehistä puhumattakaan.

Mäki on mestarikirjoittaja, joka osaa asiansa. Tolvana on nautittavaa luettavaa. Juonen käänteet ovat hyvin perusteltuja, yllätyksellisiä ja jopa koomisia, kaiken raadollisuuden keskelläkin.

Välillä tuntuu, että mitä isompi rikollinen sen tärkeämpää on myös omata isompi miehisyyden mitta. Ja nykypäivän kirurgia pystyy huulien ja rintojen suurentamisen lisäksi myös tyydyttämään mafiapomojen toiveet.

Miesten maailmassa kaikenlainen vertailu on tärkeä sosiaalinen mittapuu. Autojen, viinien, kellojen ja ruumiinosien vertailu.

Petolliset ja rohkeat naiset sotkevat kuvioita parhaansa mukaan. Ja mitä mahtaa juonia yksisilmäinen kaunotar?  Tutut puolijuopot pubikaverit keventävät kirjan kovanlinjan kerrontaa ja Vares luovii monelta suunnalta uhkaavien vaarojen ja toimeksiantojen välimaastossa tottuneesti ja kovalla asenteella.

Pieni Suomi pitää pintansa kansainvälisessäkin vakoilu- ja rikollismaailmassa. Ja Turkuhan on tunnetusti maailman napa. Ja viinitietouden suunnannäyttäjä.

Jussi Wahlgren

 

Tolvana on saatavana sähköisenä ja äänikirjana Elisa Kirjasta.

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone