Kirja-arvio: ”Toivottavasti suomalaiset dekkarin ystävät ottavat Jørn Lier Horstin omakseen”

Jørn Lier Horst / kuvaaja Marius Batman Viken / saatu Salomonsson Agency 2017

 Jørn Lier Horst – Hylkiöt (Otava, 2019)

Suomalaisille dekkarin ystäville Jørn Lier Horst on uusi tuttavuus. Mies on kirjoittanut paljon rikosromaaneja ja on Norjassa hyvin suosittu. Hän sijoittuu luontevasti Pohjoiseen dekkariperheeseen esimerkiksi Henning Mankelin ja Lars Kepplerin rinnalla.

310519Horstin päähenkilönä on rikostutkija William Wisting, viisikymppinen, sympaattinen ja mietteliäs leskimies, jonka elämä ei ole aina kulkenut haluttuun suuntaan. Hän on juuri tullut lääkärintarkastuksesta, mutta epäröi mennä kuuntelemaan tuloksia. Hän on hiljattain tavannut uuden naisystävän. Hänen tyttärensä Line on rikostoimittaja.

Hylkiöt alkaa heti itse rikostutkinnasta. Meren rantaan on ajautunut vasemman jalan merkkilenkkari. Jo toinen viikon sisään. Lenkkarin, kuten edellisenkin, sisällä on ihmisen nilkasta katkaistu jalka.

Wisting arvioi sattuman mahdollisuutta ja merionnettomuuden mahdollisuutta, jopa sitä, etteivät tapaukset liity toisiinsa. Ryhmänsä kanssa Wisting käy läpi viime vuosien onnettomuuksia ja kadonneita ihmisiä.

Taas löytyy uusi lenkkari, tällä kertaa eri rannasta ja eri merkkinen lenkkari. DNA-testien kautta selviää, että kenkien omistajilla on sittenkin jotain yhteistä. Wistling saa oppitunnin myös merivirtojen käyttäytymistä.

Samaan aikaan Wistingin tytär, Line, haastattelee entisiä vankilakundeja mahdollisen tuomion ennaltaehkäisevistä vaikutuksista tuleviin rikoksentekijöihin. Yksi Linen haastateltavista rikollisista asuu samassa Stavernin kaupungissa kuin isäkin. Line saapuu vierailulle isänsä luokse.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen…

Tutkimusten lomassa Wistling pohdiskelee omaa elämäänsä. Linen vierailu herättää vanhoja muistoja. Ja uusia huolia. Linen artikkelin kirjoittaminen on yksi Horstin tarinan sivujuonista. Vaiko sittenkäänkö sivujuoni?

Rikostutkija Witting on esiintynyt useassa dekkarissa ennen Hylkiöitä. Niistä emme tiedä mitään, sillä niitä ei ole suomennettu, ainakaan vielä. Olisi kiinnostavaa tutustua Wittingin taustoihihin ja aikaisempaan historiaan ja tietysti rikostapauksiin, sen verran mielenkiintoinen poliisimies tämä älyllisen looginen norjalainen rikostutkija on.

Toivottavasti suomalaiset dekkarin ystävät ottavat Horstin omakseen. Näin kustantaja ymmärtäisi tehdä lisää käännöksiä hänen kirjoistaan.

Jussi Wahlgren

Lue lisää kirjailija Jørn Lier Horstista.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone