Kirja-arvio: ”Ruotsalaisen Christina Larssonin uusi dekkarisarja alkaa lupaavasti”

Christina Larsson: Viides Mooseksen kirja (WA Publishing International, 2019)

Viides Mooseksen kirja on ruotsalaisen huippudekkaristin Christina Larssonin ensimmäinen Ingrid Bergman-sarjasta.

cover_1527Kuuluisasta nimestään huolimatta Ingrid Bergman on tavallinen, työhönsä uppoutunut nykynainen, joka johtaa tutkijaryhmäänsä ammattitaidolla ja ihmislähtöisesti.

Göteborgin huonomaineiselta alueelta löydetään samana yönä kaksi henkihieveriin hakattua miestä. Tästä alkaa Viidennen Mooseksen kirjan mutkikas tarina.

Christina Larsson tuntee asiansa, tuntee poliisitutkinnan kuviot ja poliisilaitoksen nykyisen tilanteen Ruotsissa. Ongelmat ovat tuttuja Suomen poliisillekin, vähentyneet resurssit, nokkapokka eri osastojen ja eri kaupunkien poliisien välillä. Ja poliisijohdon hölmöiltä tuntuvat uudet kehityssuunnitelmat. Suomen Rönnbacka ja Ruotsin Larsson tuntuvat olevan sukulaisieluja.

Larsson kuvaa tutkintaa suurelta osin tutkimuspalavereissa, joita pidetään poliisitalon kokoushuoneessa joka aamu ja joka iltapäivä. Ingrid johtaa ryhmäänsä loogisesti ja niin, että kunkin tutkijan parhaat puolet pääsevät esiin. Ryhmä on monen erilaisen persoonan yhteenliittymä.

Aamuyön toisella väkivallanteolla on silminnäkijä. Kerrostalossa asuva vanha rouva istuu vuorokaudet ympäriinsä ikkunassa, kiikarilla varustettuna, ja seuraa ympäristön tapahtumia herkeämättä. Mutta miksi hän kieltäytyy kertomasta mitä todella tapahtui, vaikka soitti itse hätäkeskukseen ja ilmoitti pahoinpitelystä?

Ja miten Mooseksen viides kirja liittyy tapahtumiin?

Ja miksi sekopäinen tuomiopäivänjulistaja julistaa raamatullista maailmanloppua päivittäin?

Ingrid Bergman työstää molempien rikosten niukkaa todistusaineistoa millimetrin tarkkuudella ja tekee väistämättä oikeita johtopäätöksiä. Vaikka Ingrid työskentelee paljon poliisitalolla ja aina yhdessä kollegoiden kanssa, ei hänenkään turvallisuutensa ole aina taattu.

Christina Larsson on oikein hyvä rikoskirjailija. Toivottavasti häneltä saadaan lisää käännöksiä suomalaisten  dekkarien ystävien luettavaksi.

Lue ilmainen näyte e-kirjasta.

Jussi Wahlgren

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone