Kirja-arvio: Max Seeckin kolmas Jessica Niemi-dekkari Kauna jatkaa upeasti bestsellerin uraa

Max Seeck: Kauna -Tammi 2021

Max Seeck, 36, on tämän hetken valovoimaisin kansainvälinen suomalaiskirjailija. Seeckin kolmas Jessica Niemi-dekkari Kauna jatkaa upeasti best-seller-uraa.

Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi on jäänyt edellisen tutkinnan vammauttamana virkavapaalle. Hän kamppailee käsivammansa ja henkisen tasapainonsa kanssa aamusta iltaan. Lapsuuden ongelmat ja voimakastahtoisen äidin aiheuttamat traumat pyrkivät lamaannuttamaan Jessican mielen liikkeitä ja todellisuudentajua. Varsinkin, kun hän omatoimisesti jatkaa erään rikoksen tutkintaa.

Seeck on taitava psykologinen kirjoittaja. Myös maahanmuuttotaustaisella rikoskonstaapeli Jusuf Pepplellä on arkiset haasteensa. Sekä ihonvärinsä, että uran edistymisen kannalta.

Kauna alkaa siitä, kun ökyrikas ja eksentrinen teollisuuspamppu Eliel Zetterbeg löydetään murhattuna arvokodistaan Helsingin Punavuoressa. Juuri ennen kansainvälisen suuryhtiönsä viisikymmentävuotisjuhlia.

Jusufin yllätykseksi hänen esimiehensä Helena Lappi antaa jutun tutkinnan hänelle. Jusufin on näytettävä, että hän pystyy johtamaan monimutkaista rikostutkintaa menestyksellisesti. Paineet ovat kovat.

Murhatun johtajan lähipiiristä löytyy kosolti epäiltyjä. Ylemmän keskiluokan elämäntavat tulevat Jusufille tutuiksi. Samoin Helsingin jet-set-elämän koukerot ja salaisuudet.

Jusuf saa yllätyksekseen, ja helpotuksekseen, apuvoimia, kun Jessica palaa kesken virkavapaan hänen tutkintaryhmäänsä.

Seeck kirjoittaa vauhdilla etenevää juonta ja yllättävät käänteet paljastavat raadollisen liike-elämän ja yksittäisen ihmisen moraalittoman ahneuden. Seeck kuvaa henkilöidensä monimutkaisia psyykkisiä pelkoja ja epävarmuuden riivaamia pakkomielteitä järkyttävän analyyttisesti.

Seeck ei myöskään kaihda suorasukaista seksiä, ei rakkauden korventavaa kaipuuta, eikä seksuaaalista neuvottomuuttakaan. Romaanin henkilökuvien kirjo on loputtoman moniulotteinen.

Jusuf ja Jessica kokoavat palapelin palasia ihan konkreettisestkin ja vaikka Karhuryhmä turvaa tutkijoiden turvallisuutta, ruumiita tulee yhä lisää. Ja kuoleman uhka vaanii myös Jessicaa ja Jusufia.

Max Seeckin kansainvälinen menestys perustuu huikeaan ammattitaitoon ja kykyyn mennä ihmismielen syvimpiin tuntoihin. Siitä Kauna on erinomainen esimerkki.

Jussi Wahlgren

Kuuntele näyte Kauna-äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta.

Kuva: Marek Sabogal

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone