Kirja-arvio: ”Matti Laine on kirjoittanut ajankohtaisen ja todentuntuisen jännityskirjan”

Matti-Laine-c-Nauska

Matti Laine – Pelon Liekit – Bazar Kustannus 2020,  241s.

Matti Laine on kirjoittanut viidennen Elias Vitikka-kirjansa. Normidekkareista poiketen Laineen päähenkilö ei ole poliisi eikä lehtimies, vaan pitkän linjan rikollinen. Vitikka varastaa tilauksesta miljoonaveneitä ja toimittaa niitä hämäräperäisille tilaajille.

9789522798497Pelon liekit alkaa Vitikan jääkiekkokaverin, jyhkeän pelimiehen ”Myllärin” kuolinkamppailusta.

Vitikka suree pitkäaikaista ystäväänsä ja tukijaansa ja joutuu samaan aikaan ruotsalaisen mafian haarukkaan. Vanha yhteistyökumppani on äitynyt ahneeksi ja Vitikan on keksittävä keinot päästä irti Ruotsin mafian otteesta tai ainakin yrittää selvitä hengissä.

Matti Laine kirjoittaa sujuvasti ja värikkäästi. Hän elävöittää tapahtumia tarkoilla ja useinmiten inhimillisillä kuvauksilla ympäristöstä ja sen ihmisistä. Raaka todellisuus pitää sisällään lämpimiä ja rakkaudellisia hetkiä. Lapsen leikit taparikollisten kanssa herkistää lukijan, maisemat kuvataan tunnelman luomiseksi tai lukijan harhauttamiseksi tunnelmallisesti ja syvällisesti.

Elias Vitikalla on myös rakkaushuolia. Vanha rakkaus pätkii ja uusi rakkaus ei tahdo syttyä yrityksistä huolimatta.

Tarinan keskiössä on kuitenkin kansanedustaja Johanna Hiltunen ja hänen seurueensa. Tunnetun säätiön gaala-ilta keskeytyy räjähdykseen, kun kauko-ohjattu lennokki syöksyy juhlatalon seinään. Epäillään, että kohteena olisi voinut olla nimenomaan kansanedustaja Hiltunen.

Vitikka selvittelee oman uransa ja elämänsä solmukohtia ja yrittää luovia venebisneksen, Ruotsin mafian ja kohta jo Venäjänkin mafian puristuksissa. Peli kovenee. Rahanpesu ja cyber-vaikuttaminen osottautuu suuremmaksi uhkaksi kuin kukaan osasi ajatella. Kremlistä ohjataan myös Suomen politiikkaa. Kiristys, uhkailut ja murhat ovat ison maailman rikollisten jokapäiväistä todellisuutta.

Matti Laine on kirjoittanut ajankohtaisen ja todentuntuisen jännityskirjan. Hänen ammattitaitonsa ja syvälliset tietonsa rikollismaailmasta luovat lukijalle kuvan turmeltuneesta yhteiskunnasta, jossa kukaan ei ole turvassa, eikä kehenkään voi luottaa.

Mutta Elias Vitikka ei anna periksi. Murhatun ystävän, Myllärin, elämänohje oli peräänantamattomuus. Ja sen ajatuksen voimalla Vitikka taistelee henkensä ja olemassaolonsa puolesta viimeiseen asti.

Elias Vitikan elämänhalu ja taisteluvalmius antavat odottaa lisää hyytävän jännittäviä kirjoja Matti Laineelta.

Jussi Wahlgren

Lue näyte Pelon liekit -kirjasta tai kuuntele pätkä äänikirjasta.

Kuva: Nauska

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone