Kirja-arvio: Markus Selinin muistelmateos on kaunistelematon kuvaus elokuvamogulin elämästä – lue mielenkiintoiset poiminnat

Markus Selin - Perustuu tositapahtumiin kansi medium

Toimittaja Veli-Pekka Lehtosen kirjoittama elämäkertakirja Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin kertoo menestyelokuvien tuottajan ja Solar Filmsin perustajan elämästä suorapuheisesti ja kaunistelematta.

Elokuvan ystävälle kirja on mielenkiintoinen kurkistusikkuna kotimaisen elokuvanteon kulisseihin. Selin tunnetaan suorapuheisena miehenä. Hän muistelee rehellisesti uransa ylä- ja alamäkiä. Kaasu on pohjassa myös silloin, kun elokuvamoguli kertaa ällistyttäviä tapahtumia ja kännihuuruisia seikkailujaan.

Helsingin Sanomien elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen työsti kirjaa kaksi vuotta. Kirjaan on haastateltu lähipiiriä ja ystäviä Renny Harlinista Aleksi Mäkelään ja Samuli Edelmanista Jasper Pääkköseen.

Tässä viisi mielenkiintoista poimintaa kirjasta.

kansi msSelin näkee elämänsä merkittävimmän elokuvan.

Delta-jengi valmistuu vuonna 1978, ja Selin näkee nuorisokomedian heti tuoreeltaan. Tietenkin Kino Vaakunassa, Selinien perheen omassa elokuvateatterissa, jota isä ja äiti pyörittävät Lohjalla. Miksi juuri tämä nuorisokomedia saa Markus Selinin innostumaan?…. Syy on John Belushi. Amerikkalainen näyttelijä. Belushi on Selinin suuri sankari ja suosikki.

Selinin ja hänen Renny Harlinin urasta olisi saattanut tulla täysin toisenlainen ilman vuonna 1986 ilmestynyttä Jäätävä polte -elokuvaa. Elokuvaa edelsi: amerikkalainen huijari vei satojen tuhansien markkojen ennakkomaksun ja alun perin elokuvan pääosaan palkattu Chuck Norris joutui kuvausten myöhästyessä perumaan sopimuksensa. Rooliin palkattiin Norrisin poika ja seisahduksissa ollut projeksi käynnistettiin uudelleen.

”Me oltiin välillä Helsingissä. Siellä meillä oli hotellissa Chuckin poika Mike kännissä ja Chuckin kännissä ollut veli Aaron. Ne dokailivat Helsingissä meidän kanssa, ja sitten me Rennyn kanssa kirjoitettiin suurin piirtein kolmessa päivässä uusi kässäri. Kässärin idea perustui niihin kyliin, mitä oli Wild Forcea varten Lappiin rakennettu ja muihin realiteetteihin, missä elokuvaa voi muuten tehdä. Me muutettiin käsikirjoitus kolmen rajanylittäjän tarinaksi. Ne menevät ensin neuvostoliittolaiseen vankilaan ja sieltä karkumatkalle.”
Uuden elokuvan pääosa päätetään antaa Chuck Norrisin pojalle Mike Norrisille. Hänellä ei ole aiempaa näyttelijänkokemusta. Alun perin hänen on pitänyt toimia elokuvassa sijaisnäyttelijänä. Mike Norris käy Selinille mainiosti. Ensinnäkin Norris on jo Suomessa, ja toisekseen pojalla on oikea sukunimi…”

Selinin neljäs pitkä elokuva Häjyt on ensimmäinen kunnon menestys. Takana on Jäätävä polte, Esa ja Vesa sekä ensimmäinen elokuva Kummeli-ryhmän kanssa. Häjyjen myötä Selinistä tulee menestynyt elokuvatuottaja. Samoihin aikoihin koko suomalaisen elokuvan uutta nousua pohjustavat elokuvat Poika ja ilves ja Rukajärven tie. Muutamissa viikoissa suomalainen elokuva muuttuu tuotteeksi, joka myy. Kuolonkorina loppuu.

”Silloin kirjoitettiin nykyaikaisen kotimaisen elokuvan alkusanat. Ja ne kaikki oli vielä aika hienoja leffoja. Takana oli niin paljon sontaa, kotimaisessa elokuvassa. Se oli aika täräys teattereille.”

Uralle on mahtunut myös huteja, kuten toteutumaton Mannerheim-elokuvahanke, johon paloi miljoonia Selinin omaa rahaa. Selin ehti työskennellä Mannerheim-aiheen parissa yli 15 vuotta, mutta elokuva ei valmistunut ja tuskin koskaan valmistuukaan.

”Se vedettiin niin loppuun saakka kuin sen voi vetää, eikä ole voimia aloittaa uudestaan. Pettymyksen määrä oli niin iso ja siinä oli mukana niin monia tekijöitä kaikilta taiteenaloilta. Ajattele vaikka puvustaja Marjatta Nissistä, ajattele näyttelijä Mikko Nousiaista, ajattele Rennyä, puhumattakaan meistä muista, jotka haaskattiin sen elokuvan vuoksi monta muuta mahdollisuutta.”

Kirjasta ei voi puhua mainitsematta viinanhuuruisia seikkailuja. Filmitähti Geena Davisin ja ohjaaja Renny Harlinin häät Kaliforniassa olivat suuren luokan seurapiiritapahtuma vuonna 1993. Selin oli yksi juhlan ”kapellimestareista”.

Hääyötä varten Selinillä ja toisella bestmanilla Jyrki Hytillä on jäynä mielessään. Selin päättää piilottaa tuoreen hääparin sviittiin herätyskellon ja laittaa sen soimaan keskellä yötä.

Temppu ei naurata Rennya ja Geenaa.

Renny Harlin: ”Just ennen lähtöä pyydettiin Markus valokuvaan altaan reunalle. Ja kun kuva piti ottaa, minä ja Geena työnnettiin Markus sillä hetkellä altaaseen. Markus oli parhaat päällä.”

Harlinia temppu kaduttaa jälkeenpäin. Selin ei ole vieläkään kovin hyvä uimari. Roottorit hakkaavat ilmaa, kopteri nousee, ja Renny ja Geena vilkuttavat vieraille ja lentävät onneensa. Hääväki jatkaa elämöimistä altaalla, ja Selinkin nousee vedestä. Pian altaan ympärillä alkaa takaa-ajo kuin mykästä elokuvasta. Jos jäät kiinni, allas kutsuu. Veteen lentää muitakin, pääasiassa suomalaisia.

Altaaseen lentää myös Jari Komulainen. ”Amerikkalaiset vieraat alkoivat tässä vaiheessa ottaa todella kierroksia. Siitä tuli kuulemma sanomista. Stallone taisi ehtiä karkuun”, Komulainen muistaa.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin.

Lue ilmainen näyte tai kuuntele pätkä äänikirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone