Kirja-arvio: Lee Childin uusi Jack Reacher -jännäri Kuilun partaalla on aiempia suorasukaisempi ja toiminnallisempi

lee child

Lee Child: Kuilun partaalla – Karisto 2019

Kuilun partaalla on brittiläisen menestyskirjailija Lee Childin 24. kirja, jonka pääosassa on 191 senttinen sankariseikkailija Jack Reacher.

Tom Cruise näytteli pääosaa kahdessa filmatisoinnissa, mutta nyt hänet ollaan korvaamassa kookkaammalla näyttelijällä.

kansi_1653Kuilun partaalla alkaa bussimatkasta jossain Amerikan keski-lännessä. Vanhalla miehellä on paksu kirjekuori täynnä rahaa. Jack Reacher on samassa bussissa ja huomaa, että joku muukin on huomannut vanhuksen rahat.

Reacher seuraa vanhaa miestä bussiasemalta kaupungille ja kun ryöstäjä iskee, Reacher menee väliin ja pelastaa sekä vanhuksen että rahat.

Samaan aikaa Child kuvaa nimettömän kaupungin kahta armotonta jengiä. Albanialaiset ja ukrainalaiset ovat jakaneet kaupungin kahtia. Kaupunkiin ollaan valitsemassa uutta poliisipäällikköä ja jengisota on leimahtamassa täyteen liekkiinsä.

Jack Reacherin ilmestyminen kaupunkiin huomataan myös taistelevien jengien keskuudessa.

Reacher haluaa auttaa vanhaa miestä. Tämä on matkalla maksamaan jengiläisille ottamaansa kiskurilainaa. Vanhan miehen tytär joutui sairaalaan ja hänelle tehtiin kalliita leikkauksia, joita vanhemmat eivät olisi pystyneet maksamaan ilman lainaa.

Chid kuvaa ammattitaitoisen kylmäverisesti jengien välistä tapposavottaa. Reacher joutuu taas kerran selvittelemään ja osallistumaan kohtalokkaisiin tapahtumiin. Hän on kuin jättiläinen, joka taistelee oikeudenmukaisuuden puolesta.

Toki Child antaa kovaotteiselle sankarilleen jälleen mahdollisuuden rakkauteenkin. Mutta Reacher ei ole romantikko eikä asettumassa aloilleen.

Lee Childin tyyli on yksityiskohtaista ja tarkkaa. Väkivaltaa ei ole kuitenkaan kuvattu raaistavasti tai tarkoituksella vastenmielisesti. Sensijaan ihmiset ja heidän ympäristönsä peilautuvat lukijan silmissä äärimmäisen kuvallisesti ja värikkäästi.

Kuilun partaalla on suorasukaisempi ja toiminnallisempi kuin aikaisemmat Jack Reacher-kirjat. Lukija pysyy tarinan käänteissä kiinni kuin hypnotisoituna.

Lee Child ei ole menestyskirjailija turhan vuoksi. Suomalaisilla jännityksen ystävillä on ollut varaa valita Childin tuotannosta hänen kaikki suomennetut kirjansa.

Antoisia lukuhetkiä mestarin kyydissä.

Jussi Wahlgren

Kuuntele näyte Kuilun partaalla äänikirjasta tai lue ilmainen pätkä e-kirjasta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone