Kirja-arvio: Kolmannessa Kalju ja Kihara -dekkarissa syntyy bussilastillinen ruumiita – ”satuttava ja syvällinen rikostarina”

Kai Ekholm-16_Kuva Veikko Somerpuro

Kai Ekholm – Minä olen myrsky (Pulitzer)

Kai Ekholmin Minä olen myrsky on hänen kolmas dekkarinsa, jossa päähenkilönä on vanha sarkastinen jääräpää, ylikomisario Reinikka. Ja apunaan hänellä ovat Kalju ja Kihara, kaksi dekkarikirjallisuuden erilaista antisankaria.

2601041Reinikka on jäämässä eläkkeelle ja hän laskee tuskallisen hitaasti väheneviä päiviään suu mutrussa ja sielu jäässä. Epäystävällisen ja
kulmikkaan olemuksensa takana on kaiken kokenut vanha rikostutkija, jonka maailmankuva on vinksahtanut ja inhorealistinen.

 

Kai Ekholm on pitkän linjan kirjastovirkailija, ja kaiken lukenut ahmatti. Hän on luonut sankarikseen kertakaikkisen erilaisen poliisitutkijan. Ekholmin kielikuvat ja metaforat ovat omaa luokkaansa. Kaunokirjallinen tyyli hivelee lukijan makunystyröitä. Kerta toisensa jälkeen Ekholmin teksti yllättää sekä perinteisen dekkarikerronnan yllätyksillä että värikkäillä, analyyttisilla ajatelmillaan.

Reinikalla on tässä tarinassa isoja haasteita. Bussilastillinen ihmisiä on kuollut melkein Ikean pihalle. Heidät on murhattu Ikean kassit täynnä tavaraa kesken ryhmämatkan.

Tästä tutkimuksesta alkaa huima matka. Kihara on kadoksissa. Kalju tuskailee Kiharan kohtaloa Reinikan kanssa. Ja sokea leski tekee oudon löydön viemäriputkesta. Ja missä on Kiharan kissa? Ekholm on tutustunut myös lahkolaisten pimeään maailmaan. Ahneet uskonnolliset johtajat tekevät kohtalokkaita päätöksiä.

Reinikka kipuilee Suomen iltapäivälehdistön kanssa. Rikolliset kiemurat ulottuvat yhteiskunnan huipulle. Rikkaiden rikokset paljastuvat vääjäämättä. Seuraukset ulottuvat Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kai Ekholm-16_Kuva Veikko Somerpuro-1
Kuva: Veikko Somerpuro

Ekholm kuljettaa lukijaa monenlaisten maisemien kautta. Kurjuudessa asuvat yhteiskunnan syrjäytyneet saavat sympatiaa. Raharikkaiden juonittelut palvelevat vain heitä itseään. Uskonnolliset rituaalit ja pimeyden palvontaa harjoittavat lahkon johtohahmot aiheuttavat tuskaa ja vahinkoa muillekin kuin lahkon jäsenille. Ja mikä osa tarinassa on jättimäisellä olkipukilla Senaatintorilla?

Kirjan nimen todellisuuteen pohjautuva, raadollinen merkitys paljastuu
vähitellen.

Ekholm on kirjoittanut taas satuttavan ja syvällisen rikostarinan. Reinikka, Kihara ja Kalju ovat jo nyt suomalaisen dekkarikirjallisuuden klassikkoja.

Teksti: Jussi Wahlgren. Kuva: Veikko Somerpuro

Kirja on saatavana myös e-kirjana Elisa Kirjasta. Tulossa pian myös Pertti Koivulan lukemana äänikirjana. Lue näyte täältä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone