Kirja-arvio: Kari Hotakaisen Tarina maalaa kauhistuttavan kuvan maaseudun tulevaisuudesta – ”moniulotteinen ja järisyttävä kuvaus”

Kari Hotakainen: Tarina – Siltala 2020

Muutaman vuoden tauon jälkeen Kari Hotakainen on palannut takaisin uskomattoman taitavan fiktion pariin. Tarina on dystooppinen kertomus Suomen maaseudun pakkotyhjentämisestä. Kaikki ihmiset siirretään asumaan Kaupunkiin. Maaseutu, isolla kirjaimella, autioituu ja siitä muodostaa Kaupunkilaisten Virkistysalue.

Hotakaisen henkilöt puhuvat tuntojaan, kertovat tarinoitaan peloissaan ja toiveikkaina. Myös metsän eläimet saavat puheenvuoron. Autioitunut maaseutu on uudenlainen asuinpaikka kaikille villieläimille. Eläinten dialogit ovat riemastuttavia ja taitavasti kirjoitettuja.

Vain Kaupungin lähettyville rakennettava Suurtila heijastaa entistä, raadollista ja teollisen massiivista ruokatuotantoa. Hotakainen antaa kertojan valtuudet suureksi osaksi päähän ammutulle Sian Hengelle, jonka olemassaolon jotkut aavistelevat ympärilleen vilkuillen. Sian Hengen on myös taiteiltava itsensä muun muassa savupiipuista sisään tekemään havaintojaan.

Kaupunkiin muuttaneilta puuttuu asuntoja. Niitä rakennetaan kovaa vauhtia. Entiset jättimäiset kauppakeskukset on muutettu ilmaisiksi tilapäisasunnoiksi, joissa ei ole yksityisyyttä eikä mukavuuksia. Päästäkseen kunnon asuntoon Päättäjät määräävät, että asunnot jaetaan niille, joiden elämäntarinat ovat mielenkiintoisimpia.

Ilona Kuusilehto Nuhruisista, akateemisista pätkätyöläisistä, saa tehtäväkseen kartoittaa häädettyjen Raatteentie 62:n asukkaiden elämäntarinat ja näiden tarinoiden perusteella asukkaat saavat joko kunnollisen asunnon tai joutuvat Parakkeihin, kontti- ja telttakyliin. Kuusilehdon haastattelukysymykset ovat kuin deitti-ilmoituksesta. Kaikki yrittävät näyttää paremmilta kuin ovatkaan.

Hotakainen tuo lukijan eteen myös Muumipeikon, Jeesuksen ja Osa- ja Määräaikaiset, Kuntoilijat ja Kelaajat.

Tämän päivän maailma on jo nyt niin sekaisin, että armottoman sarkasmin ja raadollisen huumorin takaa näkyy lähes uskottava ja mahdollinen tulevaisuuden kuva.

Hotakaisen Tarina on moniulotteinen ja järisyttävä kuvaus maailmanjärjestyksen järkkymisestä.

Jussi Wahlgren 

Lue näyte Tarinasta. Kirjasta voi nauttia myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone