Kirja-arvio: Kale Puonnin uutuusdekkari Milo on päätähuimaava tarina albanialaisten huumekauppiaiden rikollisista toimista maassamme”

Kale Puonti: Milo – Bazar-Kustannus 2021

Kale Puonti on uusi tulokas Suomen dekkaristien monipuolisessa joukossa. Milo on hänen toinen romaaninsa. Se jatkaa Pasilan Myrkky -dekkarisarjaa, joka jatkuu Virkki-nimisellä kirjalla syksyllä 2021.

Kirjasarjan keskiössä on Pasilan poliisin värikäs rikosylikonstaapeli, kuriton, itsepäinen ja vastoin tahtoaan vanheneva Kalle Pesonen.

Milo on päätähuimaava tarina albanialaisten huumekauppiaiden rikollisista toimista maassamme. Suomi on vain vähäinen markkina-alue, jolta uraansa kehittävät albaani-kauppiaat ponnistavat suurempiin ympyröihin.

Kale Puonti on pitkän linjan huumepoliisi, joten hän on tutustunut alaansa perusteellisesti. Ja se näkyy. Puontin teksti on lyhyttä ja korutonta. Rikosylikomissaario Pesonen ei turhia turise. Hän on toiminnan mies. Tarina keskittyykin onnistuneesti poliisien ja rikollisten tekemisen kuvaamiseen. Ja Pasilan poliisitalo, josta toimintaa johdetaan, on jo tuttu paikka monelle lukijalla.

Fatjon Milo on nuori kunnianhimoinen albaani. Hän on imenyt huumekaupan kuviot ja äidinmaidossa Albaniassa.

Mutta hän on myös epäonnen soturi. Tai sitten ainoastaan yksinkertainen ja naivi. Hän pahoinpitelee hotellissaan Helsingissä ilotytön ja joutuu samantien pariksi vuodeksi vankilaan. Suurella vaivalla organisoitu huumerengas jää heitteille Milon ajattelemattoman väkivaltaisen käytöksen vuoksi. Mutta Pollo-setä, suvun mafiapomo, antaa Milolle uuden mahdollisuuden ja Milo alkaa vankilasta päästyään taas rakentaa huumeorganisaatiotaan Helsingissä. Vastoinkäymiset senkun jatkuvat.

Kale Puonti osaa kirjoittaa vetävää tekstiä. Hän pudottelee sattumia ja yllättäviä tapahtumia kiihtyvän huumesodan käänteiden sekaan luontevasti. Jännite säilyy ja tarina etenee loogisesti ja vääjäämättä kohti tuhoisaa loppunäytöstä. Ruumiita tulee.

Puonti kuvaa myös sukupolvien eroja. Pesosen kolleegat on nuorempaa ikäluokkaa. Samoin rikolliset. Netti ja nykytekniikka on heillä hallussa, ja kielitaito. Parisuhdeasioissa Pesonen pyrkii myös yksinkertaisuuteen, eikä turhia konstaile. Toisin kuin nuorempi sukupolvi.

Ja tulenkatkuisissa loppupeleissä Pesosen kenttäkokemus ja peräänantamattomuus palkitaan. Vaikka tiukkaa tekeekin. Ja kipeää.

Jussi Wahlgren

Milo on saatavilla myös Ville Tiihosen lukemana äänikirjana. Lue tai kuuntele näyte kirjasta.

Lue myös: Kale Puonti sai dekkariuralleen vauhdikkaan alun: ”Palaute on ollut hämmentävän hyvää”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone