Kirja-arvio: ”Juha Nummisen uutuusdekkari kantaa upeasti hehkuvan kuumaan loppuun asti”

Juha Numminen: Suljettu sydän – Crime Time 2019

Juhan Nummisen uusin dekkari, Suljettu sydän, on viides rikoskomisario Sulo Naskali-sarjassa. Suurin osa kirjan tapahtumista keskittyy Päijät-Hämeeseen, Rainikkalan pieneen kylään, puolentoista tunnin ajomatkan päähän Tikkurilasta, jossa rikoskomisario Sulo Naskali työskentelee.

kansi4444Kaksitoista vuotta sitten kadonneen mestarisuunnistajan ja kansainvälisen ydinfyysikon ruumis löytyy sattumalta kun Rainikkalan kylässä vanhan maalaistalon tontille kaivetaan uusien rivitalojen perustuksia.

Yrjö-Henrik Korpi katosi Helsingissä päivää ennen kuin hänen piti matkustaa Yhdysvaltoihin ydinfyysikon ominaisuudessa. Sulo Naskali saa tehtäväkseen uudelleen avata aikoinaan skandaalinkäryisen katoamistapauksen.

 

Numminen analysoi Naskalin kautta pienen kyläyhteisön asukkeja tarkasti ja syvällisesti. Murhaaja on joku kyläläisistä, sen verran Naskali osaa päätellä jo siitä, että uhri löytyi maalaistalon lietekaivosta, jonka olemassaolosta tuskin kukaan ulkopuolinen tiesi.

Lukija yrittää arvailla Naskalin tiukasta tutkintatavasta ja Nummisen sopivasti antamista vihjeistä, kuka paikkakunnan omalaatuisista persoonista olisi voinut murhan tehdä. Ja eriskummallisia persoonia Rainikkalasta näyttää löytyvän loputtomasti.

Poliisitukinnan rinnalla Numminen seuraa paikallisen lehden ja isomman lehden toimittajan murhatutkimuksia. Välillä tuntuu, että lehdistö on paremmin selvillä tapahtumien kulusta kuin poliisi. Kaikki kuitenkin pelaavat yhteen, kysymys on ehkä paremminkin kilpailusta siitä, kuka selvittää rikoksen ensin. Suurempaa hankausta ei eri ammatti-ihmisten välille synny.

Sitten asiat saavat uuden käänteen, kun väkivalta iskee uudelleen keskelle vanhan murhan spekulointeja. Kyläläiset ovat ihmeissään ja peloissaan. Naskali on ymmällään. Tutkimuksia tiivistetään, kuulusteluja lisätään. Kaikki pienimmätkin vihjeet ja hulluilta tuntuneet kuulustelutulokset otetaan uudelleen sihtiin.

Numminen vie tarinaa herkullisesti eteenpäin. Lopussa dramatiikkaa riittää ja syyllinen paljastuu vasta usean harhaiskun jälkeen.

Juha Numminen on kotimaisten dekkarikirjailijoiden aatelia. Suljettu sydän kantaa ammattitaidolla ja antaumuksella kirjoitetun murhamysteerin tarinaa upeasti ´hehkuvan kuumaan´ loppuun asti.

Jussi Wahlgren

Lue ilmainen näyte Suljettu sydän -kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone