Kirja-arvio: ”Ilkka Remeksen Kremlin nyrkki räjäyttää tajunnan”

Ilkka Remes – Kremlin nyrkki (WSOY 2020)

Ilkka Remeksen uusin jännityskirja Kremlin nyrkki räjäyttää tajunnan ja pysäyttää veret. Suomalaisen demokraattisen hyvinvointivaltion pahin painajainen alkaa Venäjän invaasiolla. Remes toteuttaa kirjassaan suomalaisten pahimmat uhkakuvat Kremlin kylmäverisen johtajan maailmavallan tavoittelussa.

9789510442289Remes on jo nyt kansainvälinen menestyskirjailija, mutta Kremlin nyrkki nostaa hänet yhdeksi nykypäivän mestariksi kenen tahansa kuuluisan jännityskirjailijan rinnalle. Ja vähän ohikin.

Tarina alkaa Ahvenanmaalta. Suomalainen Robert Forsten on tiedustelutehtävissä Maarianhaminassa. Hän tosin sekoittaa virkatehtävät entisen rakkaansa Lilyn kanssa. Molemmat ovat kansainvälisiä toimijoita, Englannin MI5:stä ja USA:n CIA:sta lähtien. Maarianhaminan Venäjän ylisuuressa konsulaatissa on havaittu yllättävää uutta aktiivisuutta. Robert on urkkimassa asiaa. Kremlin nyrkki on alkanut toimia ylikierroksilla ympäri maailmaa. Suomi on vain yksi toiminnan kohteista.

Remes kirjoittaa julman asiallista tekstiä suurista asioista. Hän ei mässäile väkivallalla eikä seksillä. Tapahtumat puhuvat itse puolestaan. Kylmä hiki nousee varmasti suomalaiselle lukijalle ensimmäisten lukujen aikana. Sen verran hyydyttävää Remeksen teksti on.

Kansainvälisten juonittelujen lomassa Remes kertoo ihmisten arkisista, joskin murheellisista, asioista. Yksityisen, pienen ihmisen ongelmien taustalla on koko ajan epävarmuus maailmantilan tulevaisuudesta.

Remes liikkuu tottuneesti ja ammattitaidolla erimaalaisten vakoilujärjestöjen pimeässä maailmassa. Hän tuntee niin hybridisodankäynnin kuin perinteisenkin sodankäynnin aseistuksen ja sen pelottavat uudet ulottuvuudet. Sotatekniikan kehitystä Remes seuraa Toisesta Maailmansodasta lähtien.

Kiina-ilmiö saa yllättäviä muotoja Remeksen kehitellessä pahaenteisiä juonikuvioitaan ympäri maailmaa. Pahuuden raivolla ei näy olevan loppua. Kiristykset, uhkailut, lahjonnat ja petokset jättävät jälkeensä loppumattoman kuolemankolonnan. Kaiken epäinhimillisen valtapolitiikan keskellä Robert Forsten yrittää selvittää, mistä Kremlin nyrkin tuhoisassa toiminnassa itseasiassa on kysymys. Onko Suomi vain sijaiskärsijä jossain suuremmassa suunnitelmassa?

Menestyskirjailija Remes on kirjoittanut taas mestarillisen jännitystarinan, joka on pakko lukea.

Jussi Wahlgren

Kremlin nyrkki on julkaistu myös e- ja äänikirjana. 

Lue näyte kirjasta täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone