Kirja-arvio: Iiro Seppäsen elämäkerta sisältää huikeita extreme-kokemuksia ja suuria tragedioita – lue poiminnat

kansi iiro

Iiro Seppäsen (s. 1975) omaelämäkerta Kolme elämää (Siltala) on intiimi ja syvällinen kuvaus taikurina maineeseen nousseen monipuolisen viihdetaitelijan elämästä.

Seppänen pääsi jo lapsena toimittajaäitinsä kautta YLEn lastenohjelmiin ja myöhemmin hänestä tuli yksi 1990-luvun tunnetuimmista viihdetaiteilijoista Suomessa. Hänellä on ollut useita tv-sarjoja, joissa on perehdytty taikuuden ja extreme-lajien kiehtovaan maailmaan.

90332Kirjan nimi on osuva, sillä Seppäsellä on ollut elämässään kolme selkeästi erilaista vaihetta: taikuri-ura Suomessa, basehyppykausi ympäri maailmaa sekä työvuodet tv- ja elokuvatuottajana muun muassa Hollywoodissa. Seppästä voi kuvailla etsijäksi, joka suuntaa intohimoisesti kohti uusia ja kiehtovia haasteita.

Hänen elämässä on sattunut ja tapahtunut. Aineksia elämäkertaan on jopa liiankin kanssa.

Runsaalla kuvamateriaalilla varustettu elämäkerta kertoo koukuttavasti pitäjämäkeläisen pojan noususta huipputaikuriksi ja hurjapäiseksi kosmopoliitiksi sekä kasvutarinan perheenisäksi. Seppänen kirjoittaa terävästi suorapuheisesti ja paikoin hauskasti, mutta ilkeä hän ei ole ketään kohtaan.

Tässä muutama mielenkiintoinen poiminta kirjasta.

Ensimmäinen kosketus taikuuteen

Seppänen oli yksitoistavuotias, kun naapurin poika laittoi pallon taskuunsa, sulki vaasin ja lausui taikasanat: ”Simsalabim!” Kun kansi avautui uudelleen, pallo oli ilmestynyt takaisin. 13-vuotiaana Seppäen liittyi legendaarisen Solmu Mäkelän taikurikouluun. Taikuus oli kuitenkin alussa yksi harrastus muiden joukossa. Myöhemmin siitä tuli nuorukaisen suuri intohimo. Lukiolaisena hänellä oli takana jo satoja taikuriesiintymisiä.

Minun ja Solmun suhde edusti taikuudelle tyypillistä mestari–oppipoika-suhdetta. Olimme samalla hieman myös kuin Karate Kid ja Mr. Miyagi. Elokuvassa innokas oppilas haluaisi edetä mahdollisimman nopeasti mutta opettaja vanhempana ja viisaampana tietää, että menestyksen tae on rakentaa ensin vahva ja kaikenkattava perusta

Isästä tulee tunnettu poliitikko

Vuonna 1987 Iiron isä Esko Seppänen valitaan kansanedustajaksi. Perheen elämä muuttuu.

Kansan syvät rivit tunsivat voivansa luottaa Eskon sanaan, ja hän teki kaikkensa lunastaakseen vaalipuheensa. Minun oli vaikea ymmärtää, miksi Esko julkaisi kotinumeromme lehtimainoksissa ja kannusti äänestäjiä olemaan häneen yhteydessä ongelmistaan. Hän oli kuin tv-sarjan Kutsukaa McCallin päähenkilö, eläkkeellä oleva erikoisjoukkojen mies, joka auttaa tuntemattomia ihmisiä. Kuten Esko, hänkin julkaisi numeronsa lehdessä apua tarvitseville.

Base-hyppääminen vie mennessään

Lähestyessään 30 ikävuotta Seppänen asui Las Vegasissa. Hän oli menestynyt taikuri ja kiersi esiintymässä ympäri maailmaa. Samalla hän ymmärsi, että varsinainen läpilyönti olisi kestänyt vielä vuosia. Sitten hän kiinnostui yhdestä maailman vaarallisimmistä lajeista, BASE-hyppäämisestä. Hän teki ensimmäisen BASE-hypyn antennitornista vuonna 1999. Alla oli 170 laskuvarjohypyn kokemus.

Elimistöni ja mieleni kävivät ylikierroksilla, eikä minulla ole tarkkoja mielikuvia siitä, mitä hypyn aikana oikeastaan tapahtui. Muistan ainoastaan sen, että varjoni aukesi ja päädyin pian sen jälkeen antennin juuressa olevaan piikkipensaaseen. En välittänyt piikeistä, koska sillä hetkellä kaikki oli elämässäni juuri niin kuin pitikin olla. Hyppy oli kaikkien siirtymäriittien huipentuma.

Seppänen kertoo kirjassa tilanteista, joissa hän oli erittäin lähelllä kuolemaa. Kuolemanvaara oli pakko hyväksyä, jos meinasi hypätä.

Otimme Malesiassa ennen kilpailua ryhmäkuvan kaikkien hyppääjien kanssa. Karu realiteetti oli, että jo seuraavaan vuoteen mennessä osa meistä ei enää eläisi – ja että joku saattaisi poistua joukostamme jo ennen kuin Malesian kilpailu päättyisi.

Suuria menetyksiä

Seppäsen veli Kaapo sairastui syöpään vuonna 2009 vain 36-vuotiaana. Diagnoosi oli lohduton. Iiro päätti kulkea veljensä rinnalla loppuun asti. Veljekset matkustivat maailmalla niin kauan kuin se oli mahdollista. Syöpätaistelua ja lopullisia jäähyväisiä kuvaillaan kirjassa käsinkoskettavan aidolla tavalla.

”Tunnustin, että yhteinen vuosi oli muuttanut koko maailmani ja että tulisin kaipaamaan häntä ikuisesti. Pyysimme toisiltamme anteeksi. Kaikkea. Emme jättäneet mitään sanomatta toisillemme. Ellemme olisi saaneet mahdollisuutta viettää aikaa yhdessä ja löytää toisiamme, nuoruuden epäsovun paino olisi vetänyt minut katkeruuden syvyyksiin. Hyvästelin veljeni raskain sydämin.”

Vuonna Seppänen tutustuu Juliaan, Etelä-Afrikassa asuvaan, eronneeseen kolmen lapsen äitiin. Suhde syvenee suureksi rakkaudeksi. Seppänen muutti Etelä-Afrikkaan ja hänestä tuli uusioperheen onnellinen isä.

”Tiedostin, kuinka suuri vastuu olisi astua pienten lasten elämään, ja minun täytyi harkita tarkoin, olisiko minussa tarpeeksi miestä siihen rooliin. Kun lopulta lakkasin analysoimasta liikaa tulevaa ja annoin elämän johdattaa minua, päätös ei ollut vaikea.”

Huhtikuussa 2017, kun Seppänen oli tekemässä muistiinpanoja tämän kirjan kirjoittamista varten, elämä muuttui traagisella tavalla. Julian ex-mies ja kaksospoikien isä Mario murhasi 3-vuotiaat kaksoset. Tapauksen julmat yksityiskohdat ovat puistattavan surullista luettavaa.

”Sitten, vain yhden puhelinsoiton myötä, perheemme onni särkyi miljooniksi palasiksi. Kodinhoitajamme Sadie tuli hätääntyneenä luokseni ja ojensi minulle langattoman luurin. Painoin puhelimen epäröiden korvaani vasten, ja ennen kuin ehdin vastata, kuulin taustalta Julian sydäntäraastavaa itkua.”

Vuonna 2019 Iiro ja Julia saivat yhteisen lapsen ja heidät vihittiin avioliittoon. Perhe asuu Etelä-Amerikassa, mutta he aikovat muuttaa lähiaikoina Englantiin.

”Olen tehnyt monia pelottavia asioita, mutta minua harvoin on pelottanut yhtä paljon kuin kosiessa. Mietin koko päivän, miten Julia vastaisi pyyntööni. Olin kerrannut mielessäni kaunista tarinaa rakkaudestamme ja siitä, kuinka halusin jakaa elämäni hänen kanssaan.”

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Kolme elämää.

Lue ilmainen näyte e-kirjasta tai kuuntele äänikirjanäyte.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.