Kirja-arvio: ”Helen Floodin esikoisteos Terapeutti on koukuttavan säälimätön lukukokemus”

Helene Flood: Terapeutti – Bazar-Kustannus 2020, 320s

Norjalaisen Helen Floodin esikoisteos on kirurgisen tarkka psykologinen kuvaus ihmisen tukahduttavasta turvattomuudesta. Menestyskirjan oikeudet on myyty jo kymmeniin maihin.

Flood on arkiselta ammatiltaan psykiatri. Hän kuvaa kirjan alussa syvällisen tarkasti kirjan päähenkilön Saaran kolmea potilasta ja heidän ongelmiaan. Saara on kolmekymppinen ja hänellä on paljon unelmia ja vahva usko onnelliseen tulevaisuuuteen. Miehensä Sigurdin, joka on arkkitehti, kanssa he remontoivat vanhaa puutaloa. Talolla on pitkä ja salaperäinen historia. Se toimii mainiona metaforana ihmisen keskeneräisyydestä.

Eräänä tavallisena päivänä Sigurd katoaa. Hän on ilmoittanut menevänsä mökille kahden kaverinsa kanssa, mutta ei koskaan ilmesty sinne. Saaran sisäinen maailma hajoaa. Hän epäilee Sigurdia, itseään, Sigurdin ystäviä, poliisia ja keskeneräisen talon kummitusmaisia tapahtumia.

Ja mitä Saaran potilailla on katoamisen kanssa tekemistä? Poliisi tutkii ja kuulustelee Saaran lähipiirin ihmisiä sinnikkäästi. Ja Saara itsekin joutuu poliisin kiinnostuksen kohteeksi annettuaan harhaanjohtavia lausuntoja Sigurdin katoamiseen liittyvistä tapahtumista.

Flood kirjoittaa lyhyitä, selkeitä lauseita. Hän kuvaa taloa, ympäristöä, maisemia ja kirjan värikkäitä henkilöhahmoja ammatti-ihmisen ottein. Psykologin silmä piirtää monitahoisen repaleisia kuvia ihmisen psyykestä hädän keskellä. Saaran vanha vähäpuheinen isä tuntuu olevan ainoa luotettava ja turvallinen ihminen painajaisen keskellä.

Vihdoin poliisin tutkimukset tuottavat tulosta ja Sigurdin kohtalo selviää. Onnellisen parisuhteen valheellisuus paljastuu kaikessa karmeudessaan.

Mutta Flood osaa yllättää lukijan vielä viimeisillä sivuilla. Kuka on oikeasti kaiken takana ja onko Sigurdin mysteerin selviäminen sittenkään totta. Onko ihmisen psyyke niin hauras, että vahvojen tunteiden pyörteissä totuus sekoittuu mielikuvituksen kanssa?

Helene Floodin Terapeutti on koukuttavan säälimätön lukukokemus, joka palkitsee lukijansa lopussa hämmentävän ylenpalttisesti.

Jussi Wahlgren

Terapeutti on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Näytteen voi lukea tästä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone