Kirja-arvio: Hans Rosenfeldtin Surman susi on armottoman kova ja julma rikostarina huumeista ja kansainvälisistä rikollisliigoista

Hans Rosenfeldt:: Surman susi – Otava 2020

Ruotsalainen Hans Rosenfeldt on tunnettu ja arvostettu kirjoittaja mm. kulttimaineeseen nousseen Silta-TV-sarjan ansiosta. Surman susi on Rosenfeldtin ensimmäinen kirja, jonka hän on kirjoittanut yksin. Se aloittaa dekkarisarjan, jonka oikeudet on jo etukäteen myyty useisiin maihin.

Surman susi on armottoman kova ja julma rikostarina huumeista ja kansainvälisistä rikollisliigoista. Sen päähenkilö on keski-ikäinen tutkijapoliisi Hannah Wester Haaparannasta.

Tarina alkaa siitä, kun suomalaiset moottoripyöräjengin jäsenet ovat ostamassa huumeita venäläiseltä välittäjältä Haaparannan metsässä. Kaupankäynti muuttuu verilöylyksi ja neljä suomalaista ja kolme veäläistä saavat surmansa.

Rosenfeldt ei tyydy kuvaamaan pelkkiä rikollisten välisiä yhteenottoja. Hän kertoo laveasti Haaparannan kaupungin historiasta, pohjoisen susien elämästä ja päähenkilön Hannahin vaihdevuosista, kuumista väreistä ja kollegojen myötätunnosta vanhenevaa poliisia kohtaan.

Hannan menneisyydessä on traumaattinen tapahtumasarja, kun hänen kaksivuotias tyttärensä oli kadonnut mystisesti Tukholmassa. Nyt Hannah on turvallisesti avioliitossa rakastamansa miehen Thomasin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

Poliisi pääsee rikollisten jäljille, kun Haaparannan lähettyviltä löydetään kaksi myrkytettyä sutta. Niiden  vatsasta löytyy myös ihmisen jäänteitä. Tutkimukset johdattavat poliisit venäläisten ja suomalaisten teloituspaikalle.

Joku on vienyt sekä rahat, että huumeet. Sattuma puuttuu peliin, kun viattomat ulkopuoliset nuoret löytävät satojen tuhansien rahalaukun ja huumepussit.

Rosenfeldt kirjoittaa selkeitä lauseita. Hän ei kiertele eikä kuvaile yhtään enempää kuin on tarpeellista. Hän tuntee kuvattavansa, sekä monisyiset ihmiset tarinan ytimessä että Pohjoisen maisemat ja sen historian. Rosenfedt vaihtaa kertojan näkökulmaa sitä mukaa, kun poliisin ja rikollisten toiminta kiihtyy.

Rosenfeldt kuvaa murhien tekemistä hyytävästi. Venäläisen huumejengin paikalle lähettämä nainen, joka etsii sekä kadonneita rahoja että huumeita, on ennekokemattoman tehokas tappokone.

Rosenfeldt punoo irtonaiset juonenpätkät yhteen mestarillisesti ja myös huomiotta jääneet yksityiskohdat nousevat arvoon arvaamattomaan tarinan loppuvaiheissa. Lukijan pää on pyörryksissä, kun Hannah Wester vihdoin voi huokaista helpotuksesta…. Vai voiko?

Jussi Wahlgren

Surman susi on äänikirjana ja e-kirjana. Lue näyte.

Hans Rosenfeldt on työskennellyt tv:ssä ja radiossa ja on ollut käsikirjoittamassa mm. sarjoja Silta ja Wallander. Hänen ja Michael Hjorthin kirjasarja Sebastian Bergmanista on ollut kansainvälinen megamenestys: kirjoja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta ympäri maailman.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone