Kirja-arvio: ”Ari Wahlsten on vakiinnuttamassa asemaansa dekkarikirjailijoiden kärkijoukossa”

20191026 Helsinki. kirjalija: Whalsten Ari.
kuva: juha metso

Ari Wahlsten: Hyvästi enkelini – Crime Time 2020, 216s

Ari Wahlsten tuli tunnetuksi Lapinlahden Linnut -yhtyeen jäsenenä. Hän on kirjoittanut teatterille ja ohjannut näytelmiä, opettanut luovaa kirjoittamista ja esiintynyt, tehnyt sarjakuvia ja vuodesta 2012 lähtien kirjoittanut kirjoja.

2549794Hyvästi enkelini on neljäs Kit Karisma dekkari. Kit on tummaihoinen, täysin suomalaistunut rento ja suoraviivainen yksityisetsivä. Uudenlainen sankari suomalaisessa dekkarimaailmassa.

Wahsten kirjoittaa värikkäästi. Hän kuvailee toimintaa ja toiminnan ympäristöjä lyhyesti ja osuvasti. Kit Karisman maailma on täynnä salaisuuksia ja rikollisuutta. Hän törmää jokapäiväisessä elämässään rasismiin ja epäluuloihin. Niin virkavallan kuin tavallisten ihmisten kanssa asioidessaan.

Kit tapaa mallimaailman huipulla työskentelevän kaunottaren, Lailan, tangoillassa.

Laila on peloissaan henkensä puolesta, muttei suostu paljastamaan Kitille miksi. Laila löytyykin kuolleena asunnostaan ja Kit joutuu syytettyjen listalle vietettyään yön Lailan luona surmayönä.

Virkavallan ahdisteluista huolimatta Kit alkaa selvitellä Lailan tapausta. Hän tutustuu mallimaailman ja raharikkaiden ihmisten likaiseen ja salattuun todellisuuteen. Lailan murha on vain yksi monista rikoksista, joihin Kit tutkimuksissaan törmää.

Rikosvyyhti saa kansainvälisiä ulottuvuuksia ja murhasuunnitelmien panokset kasvavat. Kyseessä on suuren luokan terrorismi, jonka lonkerot ulottuvat yhteiskunnan huipulle.

Kit Karisma liikkuu yläluokkaisissa seurapiireissä kuin kotonaan. Hän ei säikähdä uhkailuja sen paremmin virkavallan kuin rikollistenkaan suunnalta. Vastoinkäymiset antavat Kitille lisää motivaatiota ja energiaa.

Wahlsten kirjoittaa koukuttavasti ja hänen ratkaisunsa ongelmatilanteissa ovat usein yllättäviä, vaikkakin loogisia. Kit Karisman toimet ovat tehokkaita, vaikka  usein virkavallan mielestä laittomia. Wahlsten osaa käyttää Kitin ja poliisien välistä äkäilyä ihailtavan taitavasti juonen kuljetuksessa.

Kit Karisma on vakiinnuttamassa asemaansa Suomalaisen  dekkarimaailman uutena toimintasankarina. Ja Ari Wahlsten puolestaan asemaansa dekkarikirjailijoiden kärkijoukossa.

Teksti: Jussi Wahlgren. kuva: Juha Metso

Lue näyte Hyvästi enkelini -kirjasta tai kuuntele näyte äänikirjasta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone