Kirja-arvio: Anton Bergin Kahdeksantoista on ehdottomasti huippudekkari

Anton Berg / kuvaaja Alexander Dahl / 2018

Anton Berg – Kahdeksantoista (Otava 2019)

Anton Berg on uusi ruotsalainen dekkaristi. Hänen esikoisromaaninsa Kahdeksantoista on kuitenkin jo täyttä, ammatitaitoista tavaraa. Berg on kokenut radiotoimittaja, yhteiskunnallisten ja rikollisten toimijoiden paljastaja, dokumenttien tekijä.

0TL2_kansi+sidoksen teksti.inddKirjan päähenkilö Axel Skjöld on kirjailijan pseudonymi, Ruotsin radion freelance-toimittaja, joka sattumalta uskoo iskeneensä salaliittojen kultasuoneen. Hän tekee Ruotsin aseteollisuuden hämäräpuuhista radiodokumenttia ja törmää sattumalta uutisvideoihin, joissa on jotain salamyhkäistä.

Olof Palmen murhan aikaan hän huomaa lippalakkisen miehen uutiskuvissa, varsinaisten haastateltavien takana. Asetarkastaja Algernonin, Bofors-skandaalin keskushenkilön, kuoleman aikaan samainen lippalakkimies nähdään turvavideoissa ja vielä aseteollisuutta tutkivan toimittajan, Cats Falckin kuolemaanjohtaneen autokolarin kuvissa vilahtaa tuttu lippalakki.

Lisäksi samaan aikaan paljastuvat kuuluisat Panaman paperit, joista ilmenee, että suuret ruotsalaisyhtiöt ovat kiertäneet veroja vuosikausia. Ja paljon muuta.

Mutta mistä oikeastaan on kysymys? Ovatko Axel Sköldin havainnot vain vainoharhaa? Lippalakkimiehiä on Ruotsi pullollaan. Yllättäen hänen havaintonsa nostavat esiin kriittisiä ja voimakkaita tunteita. Radion johtohenkilöt ja Ruotsin turvallisuuspalvelu sekaantuvat Axelin tutkimuksiin ja yrittävät saada tämän lopettamaan ”naurettavat spekulaationsa”.

Ja tarinaan sukeutuu vielä Kuningas Kustaa Kolmannen murha 1700-luvun lopulta asti.

Salaliittoteorioiden ystäville tämä kirja on herkkua. Dan Brownin jalanjäljissä, mutta omalla vankkumattomalla tyylillään, Anton Berg kuljettaa lukijaa yhä huimempiin paljastuksiin. Ja on vaihtelua lukea rikostarinaa toimittajan näkökulmasta, jossa poliisit ovat vain välttämätön paha. Kuten usein toimittajat ovat poliisitutkimuksille.

Tarinan suuret tapahtumat ovat tosia. Olof Palmen murha ehkä tutuin suomalaisille lukijoille. Mutta onko fiktiota se, että Ruotsissa, ja kansainvälisesti, toimii salainen järjestö, joka vaaran uhatessa on valmis suojelemaan salaisuuttaan äärimmäisin keinoin?

Anton Bergin Kahdeksantoista on ehdottomasti huippudekkari.

Jussi Wahlgren

Kahdeksantoista on saatava myös e-kirjana ja äänikirjana Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone