Kirja-arvio: ”Aleppon mehiläistarhuri avaa pakolaiselämän tuskaa pienen ihmisen näkökulmasta”

Christy Lefteri: Aleppon mehiläistarhuri – S&S Kustannus, 2021.

Kreikkalaistaustaisen, Lontoossa asuvan,  Christy Lefterin esikoisteos Aleppon Mehiläistarhuri kuvaa Syyrian pakolaisten elämän kauheuksia inhimillisestä näkökulmasta. Jos sellainen yleensä on mahdollista. Pienen yksittäisen ihmisen kohtalo valtavien pakolaisvirtojen tulvassa on aina väkivaltainen ja sattumanvarainen.

Nuri Ibrahim on nuori Aleppolainen mehiläistarhaaja. Mehiläiset ovat olleet tärkeä osa koko Nurin perheen ja suvun elämää jo vuosisatoja. Parhaimmillaan laajat mehiläistarhat tuottivat suuriä määriä hunajaa ja sitä myöten hyvinvointia koko suvulle.

Nurin rakastettu on puhelias, elämäärakastava, nauravainen Afra.

Chisty Lefteri kuvaa Nurin perheen arkipäivää sotaa edeltäneessä Syyriässä lämmöllä ja kunnioituksella. Elämä on hyvä. Ja nuoriso yhtä tottelematonta kuin missä päin maailmaa tahansa. Teinit roikkuvat älypuhelimissaan yötäpäivää. Aikuiset suunnittelevat läppärillä uusia hunajatuotteita. Markkinointi on suureksi osaksi siirtynyt nettiin. Syyrian elämä oli nykyaikaista ja toimivaa.

Sitten alkoi sisällisosta. Aleppon halkivirtaava joki alkoi kuljettaa yhä enemmän ruumiita. Tykkien kumu kuului vuorten takaa. Nurin sukulaisista osa lähti heti maanpakoon, matkusti normaalireitteja Eurooppaan. Osa jäi vielä toivoen sodan jotenkin hellittävän. Osa jäi maahan liian kauaksi aikaa ja jäi sodan jalkoihin.

Nuri ja Afra lähtivät viime tipassa. Öiseen pakoon liittyi väkivaltaa ja menetyksiä. Vauva menehtyi, Afra menetti näkönsä heidän vuosisatainen kotinsa tuhoutui. Mehiläistarhat oli poltettu ja hävitetty jo aikaisemmin.

Alkaa pitkä ja raastava pakolaismatka Kreikan kautta Englantiin. Matkaan liittyy surua, väkivaltaa, huumeita, salakuljettajia ja tunteettomia kauppamiehiä, jotka järjestävät kulkureittejä isosta rahasta. Jos järjestävät. Ateenan pakolaisleiri on ankea ja ahdistava välietappi.

Lefterin kieli on elävää, kuvailevaa ja syvällistä. Hän haistaa ja maistaa eri kulttuurien ominaispiirteiä hersyvän rikkaasti. Lukija uppoaa Nurin ja Afran elämään ja kokee heidän kauhunsa, toivonsa, rakkautensa voimakkaasti. Christy Lefteri on erittäin lahjakas kirjailija.

Aleppon mehiläistarhuri avaa pakolaiselämän avuttomuutta ja tuskaa pienen ihmisen näkökulmasta. Eikä sodan keskellä pelastusta etsivillä ihmisillä  muuta näkökulmaa olekaan.

Jussi Wahlgren

Teos on saatavilla e-kirjana ja äänikirjana. Kuuntele näyte täältä.

Christy Lefteri on isobritannialainen kirjailija ja kyproslaisten pakolaisten lapsi. Lefteri työskenteli vuosina 2016 2017 Unescon vapaaehtoisena pakolaiskeskuksessa Kreikassa, missä hän tapasi ja auttoi satoja pakolaisia, joista monia hän myös haastatteli. Näiden ihmisten kokemuksia hän halusi kuvata Aleppon mehiläistarhurissa.

Kuva: Kieran Coatman

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone