Kioski-sarja herätti näyttelijät muistelemaan omia päivätöitään ja arvostamaan palveluammatteja – ”Omia unelmia pitää vaalia”

Tilannekomediasarja Kioski on julkaistu Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.

Janne Reinikaisen ohjaama ja Jani Volasen ja Pirjo Lonkan alkuperäisideasta syntyneessä sarjassa seurataan kahden Femmakioskin myyjän, Raisan (Lotta Kaihua) ja Tanen (Paavo Kinnunen) arkea.

Sarjassa tutustutaan kioskityön arkeen ja asiakkaisiin, joita näyttelevät muun muassa Kari Hietalahti, Jukka Rasila, Minna Haapkylä ja Leena Uotila.

Ennen kuvausten alkua ohjaaja Reinikainen sekä näyttelijät Kaihua ja Kinnunen kävivät tutustumassa oikeaan kioskiin ja sen yrittäjään.

”Arvostukseni kioskityötä kohtaa kasvoi. Se vaatii laaja-alaista osaamista ja ahkeraa yrittämistä”, Kaihua toteaa.

Tiskin takana oleminen oli Kaihualle tuttua, sillä opiskeluaikoinaan hän työskenteli palveluammateissa.

”Työskentelin teatterikouluaikana muun muassa tuote-esittelijänä ja baarimikkona. Kyseessä oli erikoisolutravintola, jossa oli kuusitoista erilaista hanaolutta ja sata pullo-olutta. Tilanne oli se, että minulla oli nollatietämys ja useimmilla asiakkailla täydellinen tietämys oluista. Siinä oli mahtava yhteentörmäyksen mahdollisuus”, Kaihua muistelee.

Myös Janne Reinikaiselle kertyi kokemuksia erilaisista töistä ja ammateista ennen kuin hänestä tuli näyttelijä.

”Ennen 90-luvun lamaa töitä oli tarjolla valtavasti. Ehdin tehdä parissa vuodessa kaikenlaisia pätkätöitä. Olin mittamiehenä kaupungilla, postin autolähettinä ja kiersin myymässä sämpylöitä firmoissa.”

”Se oli hyvä ja antoisa ajanjakso. Opin arvostamaan eri ammatteja ja ymmärsin, kuinka kovasti täytyy tehdä töitä pärjätäkseen”, Reinikainen tähdentää.

Reinikainen mukaan sarjan tekijöistä ainoastaan Jani Volasella on kokemusta kioskityöstä.

”Hän on ollut kesätöissä kioskissa 35 vuotta sitten. Käsittäneeksi se on hänen CV:nsä ainoa luovanalan ulkopuolinen työ.”

Juttu jatkuu..

Topakka Raisa (Lotta Kaihua) ja lusmuileva Tane (Paavo Kinnunen) muodostavat varsin eripuraisen työparin.

Tanea esittävä Paavo Kinnunen työskenteli ennen Teatterikorkeaan pääsyä maalarina. Hän pitää erilaisia työkokemuksia elämän suurena rikkautena.

”En yhdistäisi asiaa edes näyttelemiseen, vaan olen sitä mieltä, että erilaisista töistä on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla. Eri töiden tekeminen on rikkaus, johon moni ei pysty, vaikka haluaisi”, Paavo Kinnunen sanoo.

Kinnusella ei ole kokemusta palvelutyöstä. Hän arvelee sen olleen etu Kioskia kuvattaessa.

”Ehkä se kokemattomuus auttoi näkymällä epäluontevuutena kassan takana.”

Työpaikan arkea valotetaan sarjassa realistisesti, mutta komediallisesti kärjistettynä. Kioskin työntekijät Raisa ja Tane edustavat eri ääripäitä.

”Tane on musanörtti ja fiilistelijätyyppi, joka tuo siviiliminäänsä työpaikalle enemmän kuin olisi tarpeen”, Kinnunen kuvailee roolihahmoaan.

Kaihuan esittämä Raisa suhtautuu työhönsä Tanea vakavammin. Kioski on hänelle elämäntyö, jonka eteen hän on valmis uhraamaan paljon. Raisan hahmo herättää kauniin ajtuksen, että omia unelmia pitää vaalia.

”Oman unelman kanssa pitää olla tarkkana siitä, että se on itselle tärkeä ja henkilökohtainen. Yhteiskunnasta on helppo imeä opittuja haaveita, jotka liittyvät usein muun muassa statukseen ja vaurauteen. Oma kunnianhimo pitää kiinnittää siihen, mistä itse löytää merkitystä.”, Raisaa esittävä Lotta Kaihua sanoo.

juttu jatkuu

Sarjassa on raisu kohtaus, jossa Leena Uotilan esittämä asiakas valittaa talonsa pyykkituvan huonosta käytöstä ikään kuin se olisi kioskinmyyjä Raisan syytä.

Sarjan suola ovat värikkäät asiakaskohtaamiset. Kuten tosielämässä, myös sarjassa kioskimyyjä on asiakkaalle yksi merkittävistä varaventtiileistä. Myyjän on jaksettava kärsivällisesti ja osanottavasti kuunnella asiakkaan murheet oli kyse sitten talonyhtiön pyykkituvasta tai lemmikkieläimistä.

Lotta Kaihuaa liikutti kioskityöhön tutustuessaan se, miten paljon ihmiset jakavat siellä henkilökohtaisia asioitaan.

”Kioskissa käyminen on monelle rutiini ja päivän kiinnekohta. Siellä on tuttu myyjä, jolle monet asiakkaat kertovat hyvinkin avoimesti yksityiselämästään.”

Janne Reinikaisen mukaan sarjan komedia-ainekset ovat peräisin oikeasta elämästä.

”Sarjassa on arjen yksinkertaisia ja minimalistisia tilanteita. Niistä kasvaa usein niin sanottu karhu, kun asiakas haluaakin tietyn nakin hodariinsa ja sääntöjä noudattava myyjä suostuu myymään nakit vain tietyssä järjestyksessä”, Reinikainen naurahtaa.

Kinnunen kertoo vaikuttuneensa kioskivierailulla kuulemistaan tarinoista. Kioskeilla kun sattuu ja tapahtuu kaikenlaista hullunkurista.

”Voi olla, että nämä meidän jutut häviävät tosielämän kioskitarinoille, koska totuus on usein tarua ihmeellisempää”, Kinnunen summaa.

Kioski on katsottavissa Elisa Viihde Viaplay -palvelusta. Lue sarjan arvostelu täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone