Finlandia-ehdokkuudet julki – tässä ehdokkaat ja raadin perustelut

Suomen Kirjasäätiön jakaman kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kuusi ehdokasta vuodelle 2019 on julkistettu.

Voittajan valitsee Yleisradion pääjohtaja Merja Ylä-Anttila. Palkinto jaetaan 27. marraskuuta samassa tilaisuudessa tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen kanssa.

Tässä ehdokkaat ja raadin perustelut:

Venho, Johanna: Ensimmäinen nainen (WSOY)

Tarina on kerrottu uskottavasti, herkästi ja kauniilla kielellä. Sylvi Kekkosesta muotoutuu elävä ihminen ja hänen persoonastaan ymmärrettävä. Kirja kertoo yksinäisyydestä ja valinnoista, joita ihminen pyrkii selittelemään itselleenkin yhä uudelleen. Kuitenkin kaiken tuskan läpi heijastuu toivo, lämpö ja anteeksianto. Uhrautuvan ja älykkään Sylvin fiktiivinen ääni on tärkeä ja merkittävä.

Statovci, Pajtim: Bolla(Otava)

Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan.Kirja kertoo menettämisestä, raakuudesta, pahuudesta, kaiken turhuudesta sekä ymmärtämättömyydestä kaikkein läheisimpiä kohtaan mutta myös rakkaudesta ja uskollisuudesta. Balkanin sota vaikuttaa taustalla monin eri tavoin ihmisten kohtaloihin. Kuinka selviytyä, kun ei voi olla sellainen ihminen kuin on ja haaveet toteutuessaan särkyvät.

Kuisma, Hanna-Riikka: Kerrostalo (Like)

Rankka, ajankohtainen ja kunnianhimoinen aihe. Ydinperheiden unelmaksi rakennettu alue on muuttunut ongelmalähiöksi. Kirjailija käsittelee surullisia elämänkohtaloita erityisellä lämmöllä ja ennen kaikkea tuomitsematta. Kirjassa on useita kertojaääniä, joista rakentuu ehjä kokonaisuus. Kirja heijastaa suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta ja huono-osaisuuden periytymistä.

Koskinen, JP: Tulisiipi (Like)

Kirja kertoo pojasta, joka haluaa siivet eli toteuttaa lentäjän unelmansa. Kertomus vie lama-Amerikasta työläisten paratiisia rakentavaan Neuvostoliittoon. Traaginen tarina vallankäytöstä, vakoilusta, vainosta, epäilyistä jasairaasta maailmasta. Päähenkilö selviytyy kaikista hurjista koettelemuksista unelmansa voimalla.Teoksessa yhdistyvät kiinnostava aihe ja mukaansatempaava tarina.

Rimminen, Mikko: Jos se näyttää siltä (Teos)

Kirjasta tekee poikkeuksellisen sen erikoinen kertojaratkaisu, uudissanojen keksiminen, onnistuneiden adjektiivien viljelysekä hulvaton kielellä iloittelu, joka ei hellitä hetkeksikään. Yksinäisen ja huonosti itseään ilmaisevan ihmisen eristäytyminen muista johtaa noloihin tilanteisiin. Synkästä ja melankolisesta pohjavireestä huolimatta tarina ei jätä vakavaksi

Fagerholm, Monika: Vem dödade bambi?/Kuka tappoi bambin? (Förlaget/Teos). Suomentanut Laura Jänisniemi

Kirjakuvaaniitävaikutuksia,joitaraakatekoaiheuttaatekijöille,heidänperheilleen,ystävilleenjayhteisölle.Tekoeituhoapelkästäänuhria,vaanuhrejaovatmyöstekijöidenympärilläolevatihmiset.Intensiivinentunnelmasekä maaginen ja taitavasti rytmitetty kieli vievät mukanaan.Teos muistuttaa, kuinka ainutlaatuista on kasvu aikuiseksi ja kuinka pysyvät jäljet siitä jäävät tulevaan. Rimminen, Mikko: Jos se näyttää siltä (Teos)Kirjasta tekee poikkeuksellisen sen erikoinen kertojaratkaisu, uudissanojen keksiminen, onnistuneiden adjektiivien viljelysekä hulvaton kielellä iloittelu, joka ei hellitä hetkeksikään. Yksinäisen ja huonosti itseään ilmaisevan ihmisen eristäytyminen muista johtaa noloihin tilanteisiin. Synkästä ja melankolisesta pohjavireestä huolimatta tarina ei jätä vakavaksi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone