Kauhuklassikkoon tehtiin ääniraita, jonka kuurot voivat tuntea

ystävät hämärän jälkeen

Suosittuun ruotsalaiseen kauhuelokuvaan Ystävät hämärän jälkeen on Samsungin ja palkitun äänisuunnittelija Per Sundströmin toimesta kehitetty mukautettu ääniraita, joka auttaa kuuroja ja huonokuuloisia kokemaan elokuvan aiempaa paremmin.

Uudelleen suunniteltu ääniraita painottaa bassoääniä, jotka ovat tarpeeksi matalia ja vahvoja luodakseen tuntuvia värähdyksiä. Matalien taajuuksien ääniaallot luovat hitaita ilmanpaineen muutoksia, jotka myös keho voi tuntea, kun taas korkeat äänet ovat havaittavissa vain korvien avulla.

”Kuurojen henkilöiden muodostama vertailuryhmä on arvioinut ääniraidan ja auttanut meitä uudistamaan sitä. Olemassa olevia bassoääniä on nostettu ja muokattu, ja uusia matalia ääniä on myös lisätty tiettyihin kohtauksiin. Joissakin tapauksissa äänillä korostetaan shokkiefektejä ja katsojille toivottua rauhattomuuden tunnetta, joita aiemmin merkkasivat vain korkeat äänet,” kertoo Per Sundström.

Eri puolilla maailmaa elää yhteensä yli 70 miljoonaa kuuroa ihmistä. Moderni teknologia luo mahdollisuuksia yhä useampien tarpeet huomioivaan kulttuuriin.

Ystävät hämärän jälkeen julkaistiin vuonna 2008. Vuonna 2016 elokuva äänestettiin BBC:n kyselyssä vuosisadan sadan parhaan elokuvan joukkoon.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone